ES ministri vienojas par banku uzraudzības sistēmas izveidi • IR.lv

ES ministri vienojas par banku uzraudzības sistēmas izveidi

27
Foto: EPA/LETA

Vienošanās nodēvēta par “Ziemassvētku dāvanu visai Eiropai”

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu finanšu ministri ceturtdien atkārtotā sanāksmē vienojušies par vienotu banku uzraudzības sistēmu, kuras izveide ir svarīga parādsaistību krīzes savaldīšanai un bloka stabilizēšanai, ziņo LETA/AFP.

“Vēsturiskā” vienošanās panākta pēc 14 stundas ilgām sarunām.

“Kā jūs zināt, kas ir svarīgākais elements mūsu plānos izveidot banku savienību,” pavēstīja ES prezidējošās valsts Kipras finanšu ministrs Vass Šiarlijs. “Vispārējais mērķis ir atjaunot uzticību banku nozarei,” viņš piebilda, vienošanos nodēvējot par “Ziemassvētku dāvanu visai Eiropai”.

Vienotās uzraudzības mehānisms (SSM) nodrošinās iespēju nesen sāktajam Eiropas Stabilitātes mehānismam (ESM) tieši rekapitalizēt grūtībās nonākušās bankas, tādējādi neapgrūtinot eirozonas valstis ar vēl lielākām parādsaistībām.

ES iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē paziņoja, ka Eiropas Centrālā banka (ECB), kas atrodas šīs sistēmas centrā, jaunā mehānisma ietvaros varēs tieši uzraudzīt aptuveni 200 eirozonas lielākās kredītiestādes no aptuveni 6000. Jaunie noteikumi attieksies tikai uz bankām ar aktīviem vairāk nekā 30 miljardu eiro apmērā.

Pēc viņa teiktā, jaunais mehānisms ir “pirmā pakāpe”, kuram 2013.gada laikā sekos likumdošanas priekšlikumi par banku slēgšanu, kuras nav iespējams glābt, kā arī pārrobežas depozītu garantijām.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu