Druviete: Process augstākās izglītības jomā jau tagad ir strupceļā • IR.lv

Druviete: Process augstākās izglītības jomā jau tagad ir strupceļā

44
Ina Druviete. Foto: Gatis Gierts, F64

Šis būs pirmais gads, kad balsojums par Augstākās izglītības padomes locekļiem notiks atklāti

Process vai attīstība Latvijas augstākās izglītības jomā ir nonākusi strupceļā un, pēc Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas Inas Druvietes (V) domām, izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim nopietni jāpārskata komunikācija ar nozares speciālistiem.

Pēc viņas domām, augstākā izglītība un zinātne ir diezgan specifiskas jomas, tāpēc neesot atbalstāma Ķīļa pašreizējā nostāja, ka diskusijas ar minētās jomas speciālistiem ir bezjēdzīgas, raksta LETA.

“Pašlaik viss ir ministra ziņā, vai viņš radikāli pārskata komunikāciju ar nozares speciālistiem, vai arī meklē kādu citu risinājumu. Bezjēdzīgi paust tikai saukļus, jo visu var atrisināt ar konstruktīvu un argumentētu diskusiju,” šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Druviete.

Uz jautājumu vai nozares atbildīgā Saeimas komisija atbalstītu ministra demisiju, Druviete izvairījās atbildēt konkrēti un piebilda, ka “bumba pašlaik ir ministra pusē”.

Trešdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija lems par Augstākās izglītības padomes (AIP) locekļu kandidatūru virzīšanu apstiprināšanai parlamenta sēdē.

Druviete iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka komisija uz sēdi ir uzaicinājusi visus kandidātus, kurus ir izvirzījušas organizācijas, un par plānoto sarunu ir informēta arī Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Druviete teica, ka izvirzītās kandidatūras komisijā ir jāapspriež un par katru no tām komisijā būs arī atsevišķs balsojums. Viņa gan uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, kāds būs balsojumu rezultāts komisijā, visi sarakstā iekļautie kandidāti tiks virzīti uz Saeimas sēdi.

Komisijas vadītāja skaidroja, ka no Saeimas tribīnes ziņošot par to, kāds ir bijis balsojums un diskusijas komisijā, savukārt pēc tam parlaments atsevišķi balsos par katru kandidātu. Saeima par kandidātiem lems 20.decembrī. Druviete akcentēja, ka šis būs pirmais gads, kad balsojums notiks atklāti. Viņasprāt, starp komisijas sēdi un Saeimas sēdi būs pietiekams laiks un visiem deputātiem būs nepieciešamā informācija, lai varētu pieņemt pārdomātu lēmumu.

Druviete akcentēja, ka atbilstoši likumam deputāti vai frakcijas var izteikt motivētus iebildumus pret kandidātiem. Runājot par IZM vēstuli Saeimai, viņa sacīja, ka iebildumi galvenokārt ir pret AIP darbu. “Es gribētu vērst uzmanību, ka saruna komisijā ir nevis par Augstākās izglītības padomes darbu, bet par konkrētām kandidatūrām, kuras, acīmredzot pārdomājot visus apstākļus, ir izvirzījušas konkrētas Augstskolu likumā minētas organizācijas,” teica Duviete.

Kā ziņots, IZM vēstulē Saeimai, kurā tā iebilst pret atkārtoti virzīto AIP locekļu kandidatūrām, norāda, ka padome ir tikai daļēji pildījusi Augstskolu likumā noteiktos uzdevumus un funkcijas. Ministrija uzskata, ka vēstulē minētie argumenti uzskatāmi par būtisku šķērsli atkārtoti izvirzīto kandidātu apstiprināšanai.

Ministrija lūdz deputātus izvērtēt nepieciešamību noraidīt to institūciju nominētos padomes locekļu kandidātus, kuru izvirzītie pārstāvji pašlaik darbojas padomes sastāvā. No Latvijas Zinātņu akadēmijas darbam AIP atkārtoti ir izvirzīts bijušais akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, no Latvijas Rektoru padomes – pašreizējais AIP vadītājs Jānis Vētra, no Latvijas Studentu apvienības – tās prezidents Edvards Ratnieks, no Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras – tās viceprezidents Aigars Rostovskis, bet no Latvijas Koledžu asociācijas atkārtoti deleģēts Rīgas Tehniskās koledžas direktors Jānis Rozenblats.

Kā galvenie argumenti minēts tas, ka nav izstrādāta augstākās izglītības un augstskolu attīstības koncepcija, nav izstrādāti priekšlikumi par augstskolu struktūras maiņu valstī. Tāpat AIP tikai daļēji pilda Augstskolu likumā noteikto pienākumu, kas paredz, ka visi padomes pieņemtie lēmumi ir pieejami jebkurai ieinteresētajai personai. Mājas lapā nav atrodams neviens padomes sēdes protokols. Vēl viens no iemesliem ir aizdomas par iespējamu datu viltošanu un/vai manipulāciju ar datiem AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai”.

Vairāki organizāciju deleģētie pārstāvji nav pašreizējā AIP sastāvā. Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas deleģētais pārstāvis ir Latvijas Mākslas akadēmijas Senāta priekšsēdētājs un asociētais profesors Andris Teikmanis, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas – tās prezidente un Ogres 1.vidusskolas direktore Ineta Tamane, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) – speciāliste augstākās izglītības un zinātnes jautājumos Ilze Trapenciere, Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas – Banku augstskolas profesore Tatjana Volkova, Latvijas Darba devēju konfederācijas – Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC) valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš, bet no Privāto augstskolu asociācijas – Privāto augstskolu asociācijas valdes priekšsēdētājs, SIA “Sociālo tehnoloģiju augstskola” rektors profesors Juris Zaķis.

AIP locekļu pilnvaru laiks ir četri gadi, un pašreizējā padomes sastāva pilnvaru laiks beidzas jau 22.decembrī.

 

Komentāri (44)

Aivars Krauklis 12.12.2012. 09.03

Interviju noklausījos. Vairs nesaprotu – šī ir tā pati Druviete, kas senāk tajā pašā ministrijā par ministri piestrādāja? Tad gan viss bija lieliski.

+25
-6
Atbildēt

0

Janis 12.12.2012. 08.31

Protams, strupceļā.
Tepat vakar Dombrovskis teica, ka IZM jau strādā pie lietām, ko nosaucis kā steidzamas.
Kā gan cilvēkiem patīk melot!

Un “tikai saukļus” pauž pati Druviete, AIP un visi tie stagnāti, jo nekā cita viņiem vienkārši nav.
Viņi nav par “citādām reformām”, tā ir acu aizmālēšana, jo tās “citādās reformas” bija iespēja veikt kā rektoriem, tā Druvietei, esot IZM amatā.
Kad Druviete bija IZM no viņas nedzirdējām vispār nekādu vīziju.
Ja godīgi, kamēr man neatgādināja, es biju piemirsis, ka viņa kādreiz bija ministre.

Tās augstskolas, kuras gribēja savas reformas, tās veica, piemēram, RSU.
Citām reformas ir ierakstītas “plānā”, piemēram RTU attīstības stratēģija 2008.-2015., bet no tā nav nekas daudz izpildīts un neviens jau skaļi neteiks, ka tur ir ļoti daudz līdzību ar Ķīļa piedāvāto.
Vēl citām vispār reformas nevajag, jo tikko kā sāks jaukt kaut ko nost, tā sapratīs, cik pamati “sapuvuši”.

+26
-11
Atbildēt

0

enjoy 12.12.2012. 12.24

Godīgi sakot, man šī Druvietes kritika šķiet totāli neētiska. Ķīlis jau tagad ir paveicis daudz vairāk , kaut vai samazinot ministriju par 1/4 un atbrīvojoties no visu skolotāju bieda Gruškēviča (vai kāviņtursauc), kā Druviete pa viņas ministrēšanas laiku, ko varētu raksturot ar vienu vārdu- stagnācija.
Ķīlis ir pacēlis diskusiju kvalitātes, rezultāta un nodokļu maksātāju=nacionālo interešu līmenī. Domāju, pretestības fāze drīz beigties, kam sekos racionālu kompromisu meklēšana.

+13
-3
Atbildēt

9

    juhans > enjoy 12.12.2012. 13.02

    saule_laime Godīgi sakot…

    Un, kā būtu negodīgi sakot?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > enjoy 12.12.2012. 12.39

    ———saule_laime Godīgi sakot, man šī Druvietes kritika šķiet totāli neētiska.
    ==============================================================================
    Nekas cits ‘totālā sviesta’ jeb ‘pēc-konsolidācijas’ laikā nemaz nevar būt:

    http://www.youtube.com/watch?v=eyX5GyeDkhc

    — Лёлик, это же неэстетично…
    — Зато дёшево, надежно и практично!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    enjoy > enjoy 12.12.2012. 13.51

    Betij, mēs par šo tēmu aktīvi diskutējām pirms 1/2 gada, tādēļ vairs visas detaļas neatceros, kuras man tagad slinkums meklēt, bet atceros, ka daudz IM visādas apakšnodaļu apakšnodaļas ar visiem apakšpriekšniekiem tika likvidētas. Atceramies kaut sīko Ratnieku, kurš riebj Ķīlim par savas mammītes atlaišanu.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > enjoy 12.12.2012. 13.27

    Lūdzu skaitļus, kas apstiprina to 1/4? Nav dzirdēts nekas tamlīdzīgs un, zinot, cik ļoti “izstādīta portreta partija” (atvaino, lama, par aizguvumu) mīl izbazunēt vēl neizdarītus darbus, gribētos, ko konkrētu izlasīt.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    enjoy > enjoy 12.12.2012. 14.55

    to tvverotajs

    + 20 vakances likvidētas. Es dzirdēju intervijā, ka Ķīlis teica, ka gandrīz ceturtdaļa nomīnusota. Neesmu ne IZM ministrijas darbiniece, ne RP biedre, lai precīzi pateiktu, bet tāds cipars MM figurēja.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    enjoy > enjoy 12.12.2012. 14.26

    Betij, IRā notika aktīva diskusija, bet to ka tieši MĒS ar Jums vai Jūs ar mums diskutējām es arī neapgalvoju.
    Gugles tante uz vaicājumu pirmos piedāvāja šos rakstus-
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=350154:atce-departamentu-vadtjus&Itemid=145
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/kila-reorganizetaja-izm-darbinieku-skaits-saruks-par-ceturtdalu.d?id=42185624

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > enjoy 12.12.2012. 14.14

    Saule-laime. MĒS ar jums šo jautājumu nediskutējām. Esmu ilgu laiku aktīvi sekojusi notikumiem valstī, neatceros nekādu informāciju par tik nozīmīgu štatu samazināšanu IM Ķīļa ministrēšanas laikā. Atceros, ka tieši tāpat, kā citās ministrijās arī IM štatu samazināšana notika krīzes gados pēc finanšu nogriezšanas, bet toreiz Ķīlis vēl nebija ministrs.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    aldis_grunde > enjoy 12.12.2012. 14.37

    16 darbinieki atlaisti, 4 pārcelti, bet to vietā meklē citus 4 – visa bilance.
    IZM lapā ir dati, ka 2011. gada jūlijā (jaunāku nav) bija 204 darbinieki.
    Un tad 16 nu nekādi nav 1/4.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > enjoy 12.12.2012. 14.41

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu