Pētnieki 2030.gadā pasaulē paredz kardinālas izmaiņas • IR.lv

Pētnieki 2030.gadā pasaulē paredz kardinālas izmaiņas

23
Skats pie Nāves jūras. Foto: EPA/LETA

Jaunākajā ziņojumā minēti globālo pārmaiņu iemesli un draudi

Vidusšķiras pieaugums, plašāka pieeja jaunajām tehnoloģijām, ekonomiskās varas maiņa, iedzīvotāju novecošana, urbanizācija, pieaugošais pieprasījums pēc pārtikas un ūdens un ASV enerģētiskā neatkarība ir galvenie iemesli, kas pasauli pēc 20 gadiem būs padarījuši kardināli citādu nekā tā ir patlaban, vēsta aģentūra „Bloomberg.com“, atsaucoties uz ASV Nacionālās izlūkošanas padomes jaunāko ziņojumu „Globālās tendences 2030: pasaules alternatīvas“.

140 lappušu garajā ziņojumā tā autori veido visnotaļ skarbu ainu – pēc 20 gadiem pasaulē būs jau 8,3 miljardi iedzīvotāju, kas par 35% palielinās pieprasījumu pēc pārtikas, bet pēc ūdens – gandrīz divreiz vairāk nekā patlaban. Tāds pats pieprasījums draud arī pēc enerģijas. Pētnieki paredz, ka daži pasaules reģioni, piemēram, Āfrika un Tuvie Austrumi, iespējams, varētu izjust pārtikas un ūdens trūkumu.

2030.gadā Ķīnas ekonomika, ļoti iespējams, apsteigs ASV, bet Āzijas globālā ietekme būs lielāka nekā Ziemeļamerikai un Eiropai kopā, teikts ziņojumā. 

Pētījums „Globālās tendences 2030: pasaules alternatīvas” atzīst, ka ASV pakāpeniski zaudēs savu kā pasaules vienīgās lielvaras lomu, arī Eiropas, Japānas un Krievijas ekonomikas pakāpeniski samazināsies. Tomēr ASV saglabās savu centrālo lomu pasaules politikā, jo tā ir vienīgā valsts, kas spēj mobilizēt savu koalīciju globālo problēmu risināšanai, vēsta „The Financial Times”.

Savukārt islāma ekstrēmisms tāds, kādu to esam iepazinuši XXI gadsimtā, visticamāk, jau būs pagātne, tomēr pētnieki paredz, ka nelieli teroristiski grupējumi un indivīdi varēs veikt iznīcinošus uzbrukumus, izmantojot bioloģiskos un kiberieročus. Amerikāņu pētnieki paredz arī kiberbruņošanās sacensības un jaunu ieroču rašanos.

Viens no tā saucamajiem nākotnes izaicinājumiem ir internets, kad „Google” vai „Facebook” kontrolēs milzīgu daudzumu datu un savās rokās būs koncentrējuši lielāku daļu pasaules informācijas reālajā laikā nekā jebkura pasaules valdība.

Tomēr ziņojumā secināts, ka komunikāciju tehnoloģiju vispārēja izmantošana ne tikai ļaus cilvēkiem apvienoties un izaicināt valstu valdības uz rīcību, kā tas bija „arābu pavasara” laikā, bet arī valdībām dos bezprecedenta iespēju „sekot saviem pilsoņiem”. 

ASV Nacionālā izlūkošanas padome ir viena no Centrālās izlūkošanas pārvaldes analītiskajām nodaļām. Šis ziņojums, kas tiek publicēts ik pēc četriem gadiem, apkopo valsts 16 izlūkošanas dienestu un aģentūru viedokļus. Ziņojumā ietvertā ekspertu prognoze tiek ņemta vērā, prezidenta administrācijai veidojot ilglaicīgu stratēģisko plānu.

Ziņojuma autori norāda, ka viņi neparedz nākotni, bet par savu galveno uzdevumu uzskata ASV sabiedrības diskusiju veicināšanu par pasaules globālo attīstību līdz 2030.gadam.

 

Komentāri (23)

Kaspars Špūle 11.12.2012. 19.56

IMHO daudz interesantāk ir palasīt, ko tas pats amerikāņu kantoris 1997. gadā rakstīja par pasauli 2010. gadā.
http://www.scribd.com/doc/8581134/NIC-2010-Global-Trends-A-must-read
Var novērtēt viņu domas lidojumu :)

+2
0
Atbildēt

2

    dace_ampermane > Kaspars Špūle 12.12.2012. 06.50

    man savkārt patīk, ka atklāts melnais caurums 20 tūkstoš gaismas gadu attālumā no Zemes, intresanti būtu zināt, kad mums aptrūksies ūdens kā mēs no turienes varēsim to šķūtēt uz Zemi

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > Kaspars Špūle 11.12.2012. 22.20

    paldies, interesanta lasāmviela. jāsaka, ka pārsteidzoši precīzi. īpaši, ja ņem vērā, ka sacerēta tālajā 97tajā…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 11.12.2012. 21.15

Konspektēts izskatās atbilstoši žurnālista izglītības un sapratnes līmenim, ja vispār tas nav kādas sektas paziņojums.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu