Ķīli salīdzina ar Martinu Luteru Kingu • IR.lv

Ķīli salīdzina ar Martinu Luteru Kingu

60
Izglītības ministrs Roberts Ķīlis. Foto: Inga Nestere, F64

Premjera pārmetumus Ķīlim saista ar “Vienotības” politisko greizsirdību

Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) pārmetumi izglītības ministram Robertam Ķīlim saistīti ar partijas “Vienotība” politisko greizsirdību. Šādu viedokli intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” pauda Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis.

“Galvenais iemesls, kādēļ “Vienotība” negrib Ķīļa kungam ļaut darīt savu darbu ir kaut kāda politiska greizsirdība – neļaut citiem izdarīt to, kas pašiem neizdevās,” sacīja Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš uzsver, ka liela daļa Ķīļa veikto reformu esot tās pašas, ko savulaik mēģinājuši realizēt “Vienotības” pārstāvētie ministri – gan izglītības ministri, gan ekonomikas ministrs Artis Kampars, kuri arī runājuši par nepieciešamību palielināt augstākās izglītības konkurētspēju, augstskolu konsolidāciju un pārvaldības modeļu maiņu, ziņo LETA.

“Viss tas cieta neveiksmi,” sacīja RP pārstāvis, uzsverot, ka pārmetumi Ķīlim par kavēšanos reformu realizācijā ir nepamatoti, un premjera minēta kavēšanās saistīta ar koalīcijas partneru darbību.

Kā uzskata Vjačeslavs Dombrovskis, premjera paustā kritika vairāk esot mēģinājums apmierināt savas frakcijas deputātus, pirmkārt, jau Inas Druvietes vadītās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputātus, kura asi vēršas pret Ķīli.

RP politiķis norāda, ka izglītības nozarē 20 gadu laikā ir samilzušas ļoti lielas problēmas, tā ir pēdējā nozare ekonomikā, kas palikusi starptautiski nekonkurētspējīga. Pēc viņa teiktā, nozares iekšējās intereses ir ļoti lielas un spēcīgas, un arī lobijs, īpaši “Vienotībā” un tās Saeimas frakcijā esot ļoti liels.

Vjačeslavs Dombrovksis uzver, ka Ķīlis ir pirmais cilvēks pēdējo 20 gadu laikā, kurš atradis drosmi, lai vērstos pret samilzušām problēmām augstākajā izglītībā. “Viņam iet ļoti grūti. Tāds ir visu lielo reformātoru liktenis. Ja mēs padomāsim par tiem cilvēkiem, kuri vēsturē bijuši lielākie reformātori, tad [Nikolaju] Koperniku sadedzināja, Martinu Luteru Kingu nošāva. Mēs, protams, nerunājam par tik lielu mērogo, bet tomēr.”

Vjačeslavs Dombrovskis vienlaikus uzsver, ka koalīcija ir stabila, jo RP ir “Vienotības” uzticamākais partneris ceļā uz eiro ieviešanu, kas esot galvenais “Vienotības” politikas mērķis.

Valdis Dombrovskis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pašreizējo attīstības procesu kavēšanā augstākās izglītības un zinātnes nozarē esot vainojams Ķīlis. Tāpat ministru prezidents ir neapmierināts, ka publiskajā telpā vairāk ir skaļu izteikumu, bet nav reālas darbības. “Nenotiek ne dialogs ar nozari, ne arī ar koalīciju,” neapmierinātību pauda valdības vadītājs.

Savukārt Ķīlis Ministru prezidenta izteiktos pārmetumus par procesu kavēšanu augstākajā izglītībā, no vienas puses, uzlūko kā labu zīmi un mandātu beidzot bez kavēšanās turpināt iesāktās reformas. Tajā pašā laikā ministrs uzskata, ka, izsakot šādus pārmetumus, Valdis Dombrovskis, visticamāk, ir maldināts no Augstākās izglītības padomes puses vai arī pakļāvies tās spiedienam, jo šķiet savādi, ka premjers uzklausa nevis nozares ministra viedokli, bet AIP, par kuru ir aizdomas miljonu vērta projekta nekvalitatīvā vadībā un izvērtējuma datu falsificēšanā.

 

Komentāri (60)

sarmīte 10.12.2012. 12.49

Nevis Luters Kings, bet Švauksts un Prātnieks vienā personā, turklāt uz steroīdiem. Tie arī uz zemnieķeļu fona bija augstās skolās gājuši, viens, pastāvīgi uzbudināts, mētājās ar svešvārdiem, kur nevajag, otrs pārējos uztvera kā dumju un manipulējamu masu. Brāļiem Kaudzītēm mūsdienās nevajadzētu divus personāžus, pietiktu ar Ķīli. Vārds arī atbilstošs darbošanās veidam.

+8
-4
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > sarmīte 10.12.2012. 13.19

    ———-
    ‘Es lauzu, tu lauzi, mēs lauzām, viņi lūza.’ Sandra Kalniete
    http://www.ibook.lv/BD_es-lauzu-tu-lauzi-mes.aspx?BID=347cf1fd-c111-4db1-adfd-2ec41eeb7ed6
    ==============================================================================
    Vj.Dombrovska versija par ‘politisko greizsirdību’ ir visai ticama – galu galā salauzt izglītības nozari Latvijā reformatoriem JL/V tomēr neizdevās tik veiksmīgi kā finanšu un rūpniecības sfēras. Bet vai Ķīlim&RP tā izglītības&zinātnes neiesprūdīs kā ‘kauls rīklē’ ? Ar tādiem partijas reitingiem kā pašlaik jau reformācija var iesprūst…

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > sarmīte 10.12.2012. 18.43

    Kārli, labi un konkrēti pateikts.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 10.12.2012. 11.02

Ķīli salīdzina ar Martinu Luteru Kingu
__________________________
hmmmmm…………

Kā būtu – King Kongs un Godzilla?

+12
-8
Atbildēt

1

    dace_ampermane > ilmisimo 10.12.2012. 16.01

    lama

    Kā būtu – King Kongs un Godzilla?

    kā būtu- buldozers un samosvāls? kā būtu car kolokol un car puška? kā būtu US Intrepid un de Golla lidlauks Parīzē? kā būtu Čingishans un Aleksandrs Lielais? Kā būtu plāns Barbarosa un Visu Karu māte? Kā būtu babka i repka?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

aguslens 10.12.2012. 10.37

Nu gan aizmuldējušies.

+8
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu