Nosaukti astoņi "Purvīša balvas 2013" pretendenti • IR.lv

Nosaukti astoņi “Purvīša balvas 2013” pretendenti

25
Purvīša balvas 2011.–2012. gada ekspertu darba grupas pārstāve Laima Slava (no kreisās), Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, muzeja patrons, SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns un Purvīša balvas izstādes kuratore Daiga Rudzāte piedalās preses konferencē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Tie ir mākslinieki Brants, Breže, Drulle, Eglītis, Fišers, Grants, Panteļejevs un Salmanis

Vilhelma Purvīša balvas ekspertu darba grupa, izvērtējot visus 2011.gada un 2012.gada laikā “Purvīša balvas 2013” fināla atlasei nominētos 29 māksliniekus vai mākslinieku grupas, kuru radošais sniegums novērtēts kā nozīmīgs notikums Latvijas vizuālās mākslas ainā konkrētajā laikposmā, nolēmusi, ka par šo apbalvojumu sacentīsies mākslinieki Harijs Brants, Andris Breže, Ivars Drulle, Andris Eglītis, Miķelis Fišers, Andrejs Grants, Gļebs Panteļejevs un Krišs Salmanis, piektdien paziņoja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Brants šim apbalvojumam izvirzīts par 2011.gadā galerijā “Māksla XO” notikušo zīmējumu izstādi “Portreti”, Breže – par galerijā “Alma” 2012.gadā sarīkoto izstādi “Miera dzīve”, Drulle – par personālizstādi “Balstīts uz patiesiem notikumiem”, kas 2011.gadā bija skatāma galerijā “Alma”, Eglītis – par 2011.gadā sarīkoto personālizstādi “Zemes darbi” Mūkusalas mākslas salonā, Fišers – par izstādi ”Lielviela”, kas 2012.gadā noorganizēta LNMM izstāžu zālē “Arsenāls”, Grants – par 2011.gadā LNMM skatāmo personālizstādi “Fotogrāfijas 1980-2010”.

Savukārt Panteļejevs uz “Purvīša balvu 2013” kandidē ar 2011.gadā LNMM notikušo personālizstādi “Ornitoloģija”, bet Salmanis – ar 2012.gadā galerijā “Alma” skatāmo izstādi “Uzticēšanās trauslums” un par videodarbu “Garā diena”, ko šogad bija iespējams vērot laikmetīgās mākslas festivālā “Survival Kit 4”.

Mākslinieku darbus vērtēja LNMM Latvijas Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, LNMM Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības “Neputns” galvenā redaktore Laima Slava.

Visu astoņu kandidātu sniegumu 2013.gada februārī vērtēs starptautiska žūrija, kuras sastāvā darbosies Lāce, LNMM galvenā atbalstītāja SIA “Alfor” valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK), Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesors un LMA Mākslas vēstures institūta direktors Dr. hab. art. Eduards Kļaviņš, mākslas kuratore un kritiķe Inga Šteimane un privātā fonda “Mūsdienu mākslas centrs” direktore Irina Vītola.

Latvijas pārstāvjiem “Purvīša balvas” laureātu palīdzēs izvēlēties laikmetīgās mākslas kritikas un teorijas žurnāla “Hudožestvennij žurnal” galvenais redaktors, mākslas kurators un kritiķis Viktors Miziano un galerijas “Regina” direktore Nadja Totskaja no Krievijas, kā arī laikmetīgās mākslas kritiķis no Itālijas Akile Bonito Oliva.

“Purvīša balvas 2013” laureāts LNMM izstāžu zālē “Arsenāls” tiks nosaukts 2013.gada 15.februārī, vienlaikus atklājot visu astoņu kandidātu darbu izstādi.

Lāce piebilda, ka ir jau zināms arī “Purvīša balvas 2015” ekspertu darba grupas sastāvs. Darba grupā, kas izvērtēs notikumus vizuālajā mākslā 2013.gadā un 2014.gadā, ietilps LNMM XX gadsimta otrās puses – XXI gadsimta kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas “Arsenāls” vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, kuratore un kritiķe Ieva Kulakova, mākslas zinātniece Stella Pelše, mākslas zinātniece, LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, kinorežisors, teorētiķis Dāvis Sīmanis, literāts, mākslas un kultūras interneta portāla “www.arterritory.com” krievu redakcijas galvenais redaktors Sergejs Timofejevs un mākslas zinātniece Ramona Umblija.

Purvīša balvas patrona – SIA “Alfor” – valdes priekšsēdētājs Zuzāns norādīja – kaut arī SIA “Alfor” bija apņēmies nodrošināt “Purvīša balvu” tikai pirmās piecas reizes, skatoties, kā attīstās mākslas mecenātisms Latvijā, šis atbalsts varētu būt ilgāks.

Purvīša balva dibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Balva nosaukta latviešu glezniecības vecmeistara Vilhelma Purvīša (1872-1945) vārdā, kurš bija izcils sava laika mākslinieks un mākslas pedagogs un guvis atzinību ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā līmenī. Būdams gudrs un tālredzīgs kultūrpolitiķis, Purvītis aktīvi atbalstīja sava laika jaunos māksliniekus un atklāja daudzus turpmākajos gados Latvijas mākslā īpašu vietu ieguvušus talantus. Purvīša vārds Latvijas mākslas vēsturē un plašākas sabiedrības apziņā kļuvis par nacionālās identitātes zīmi.

 

Komentāri (25)

dace_ampermane 09.12.2012. 03.50

Viktors Miziano un galerijas “Regina” direktore Nadja Totskaja no Krievijas, kā arī laikmetīgās mākslas kritiķis no Itālijas Akile Bonito Oliva.

man vislabāk patīk kritiķis no Itālijas Akile Bonito Oliva. tas apmēram tādā garā kā melnā dziedātāja no ASV jaunajā vilnī

+1
0
Atbildēt

0

Dite Jurcāne 10.12.2012. 13.00

Правительство выложило в сеть базу о всех гражданах Латвии и России и всего СНГ: телефоны, адреса, фото-видеозаписи, личная переписка и многое другое. Да кстати все данные в открытом доступе, но можно скрыть свою анкету если вы не хотите чтоб ее увидели другие. Вот сайт– http://ovbaza.2sms.ru

0
0
Atbildēt

0

IlzeZeltina 10.12.2012. 09.50

Lai dzīvo laimētavu Fēnikss balva, ko piesedz ar Purvīša vārdu!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu