Antonovs "airBaltic" piešķirto naudu aizņēmies no VTB bankas • IR.lv

Antonovs “airBaltic” piešķirto naudu aizņēmies no VTB bankas

24
Vladimirs Antonovs. Foto: Lita Krone, LETA

Londonas Vestminsteras tiesa nākamā gada janvārī lems, vai izdot Antonovu Lietuvai

Bijušais “Latvijas krājbankas” līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs aviokompānijai “airBaltic” paredzēto naudu pērn aizņēmies no Krievijas valdības kontrolētās VTB bankas Austrijas struktūrvienības, kā nodrošinājumu izmantojot viņam piederošās Lietuvas bankas “Snoras” noguldījumus, piektdien vēsta laikraksts “Dienas Bizness”, atsaucoties uz tā rīcībā nonākušies Londonas tiesas materiāliem.

Ar dažādiem darījumiem iegūtie 25 miljoni eiro līdz finanšu problēmās esošajam “airBaltic” 2011.gadā nonākuši caur vairākām ārzonas kompānijām, kuras kontrolējis Antonovs. Starp tām bija arī “Taurus Asset Management Fund Limited”, kas bija “airBaltic” akcionāra “Baltijas aviācijas sistēmas” (BAS) 50% daļu īpašniece.

“Latvijas krājbankai” tolaik jau bija aizliegts kreditēt “airBaltic”, jo bija pārsniegts pieļaujamais limits.

Valsts policija (VP) ierosinājusi kriminālprocesu par “Latvijas krājbankas” novešanu līdz bankrotam. Kriminālprocesā aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā tiek turēts Antonovs, bijušais bankas prezidents Ivars Priedītis un bijušie valdes locekļi Dzintars Pelcbergs un Mārtiņš Zalāns. Šajā kriminālprocesā izmeklētāji pērn aizturēja arī bijušo bankas valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu.

Gada laikā ir apzināti aizdomās turēto īpašumi, tai skaitā arī ārvalstīs esošie, un tiem uzlikti aresti. Izmeklētāji strādā, lai noskaidrotu katra aizdomās turētā lomu noziedzīgajā nodarījumā.

Tikmēr Lietuvas Ģenerālprokuratūra ierobežojusi bijušo bankas “Snoras” vadītāju un īpašnieku Antonova un Raimonda Baranauska tiesības uz īpašumiem kopsummā par aptuveni 805 miljoniem litu (164,2 miljonu latu).

Šādi īpašumtiesību ierobežojumi noteikti, sadarbībā ar Finansiālo noziegumu izmeklēšanas dienestu turpinot pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu bankas “Snoras” īpašumu piesavināšanos lielos apmēros, mantas izšķērdēšanu, naudas atmazgāšanu un amata stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, negodīgu grāmatvedību, dokumentu viltošanu un citām noziedzīgām darbībām.

Ģenerālprokuratūras Organizēto noziegumu un korupcijas izmeklēšanas departamenta prokurori bijušos bankas akcionārus Antonovu un Baranausku tur aizdomās par bankas īpašumu piesavināšanos aptuveni 1,7 miljardu litu vērtībā, atgādina “Nozare.lv”.

Patlaban Antonovs un Baranausks dzīvo Londonā, bet Lietuvas Ģenerālprokuratūra lūgusi viņus izdot. Apsūdzētie baņķieri noraidījuši iespēju brīvprātīgi doties uz Lietuvu un sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm. Londonas Vestminsteras tiesa nākamā gada 21.janvārī lems, vai izdot viņus Lietuvai.

Baranausks vadīja “Snoras” valdi, bet Antonovs – uzraudzības padomi. Viņiem piederēja attiecīgi 25,31% un 68,1% bankas akciju. Savukārt “Snoras” bija “Latvijas krājbankas” lielākā īpašniece.

 

Komentāri (24)

grislits 07.12.2012. 09.15

No raksta: Vladimirs Antonovs aviokompānijai “airBaltic” paredzēto naudu pērn aizņēmies no Krievijas valdības kontrolētās VTB bankas Austrijas struktūrvienības
_________________________________

Putins Antonovam iedeva naudu, lai Airbalticu kontrolētu?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu