Aptauja: SC un NA reitings novembrī pieaudzis • IR.lv

Aptauja: SC un NA reitings novembrī pieaudzis

55
Rīgas domes priekšsēdētāja vadītās apvienības "Saskaņas centrs" un vicemēra vadītās partijas "Gods kalpot Rīgai" logotips. Foto: Edijs Pālens, LETA

“Vienotībai” un ZZS reitings nedaudz samazinājies

Novembrī apvienības “Saskaņas centrs” (SC) reitings pieaudzis par 3,2 procentpunktiem, un iedzīvotāju vidū tā joprojām ir populārākā partija, liecina “Latvijas faktu” aptauja.

Saeimas vēlēšanās, ja tās notiktu novembrī, par Saeimas opozīcijā esošo SC būtu gatavi balsot 22,9% aptaujāto, savukārt oktobrī atbalstu šai partijai pauda 19,7% respondentu un septembrī – 20,5%, raksta LETA.

Otrajā vietā pēc popularitātes ierindojās partija “Vienotība”, kuras reitings salīdzinājumā ar oktobri nedaudz samazinājās. Parlamenta vēlēšanās novembrī par “Vienotību” balsotu 17,1% vēlētāju, oktobrī to darītu 17,9% respondentu, bet septembrī – 15,1% aptaujāto.

Trešā populārākā partija novembrī bija Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), par kuru balsotu 8,1% pilsoņu, kas ir par 0,8 procentpunktiem vairāk nekā pagājušajā mēnesī. Turpretī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) reitings novembrī sarucis par 2,3 procentpunktiem, un par šo partiju vēlēšanās būtu gatavi balsot 7,7% respondentu.

Savukārt pārējās partijas nesasniedz 5% vēlētāju atbalstu, kas nepieciešams iekļūšanai Saeimā. Par Reformu partiju balsotu vien 3,7% pilsoņu. Tomēr Reformu partijas atbalstītāju loks novembrī pieaudzis par 0,6 procentpunktiem.

Vēl 1% pilsoņu paudis atbalstu Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai, savukārt par partiju “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” un Vladimira Lindermana dibināto partiju “Par dzimto valodu” balsotu mazāk nekā 1% iedzīvotāju.

Vienlaikus salīdzinājumā ar oktobri nedaudz pieaudzis to respondentu skaits, kuri nav izlēmuši, par ko balsotu. Kopumā novembrī 26,6% vēlētāju nezināja, kuru partiju atbalstītu Saeimas vēlēšanās. Savukārt 11,8% aptaujāto norādīja, ka vēlēšanās nepiedalītos.

“Latvijas faktu” aptauja veikta no 10. līdz 22.novembrim, un tajā piedalījās 1002 Latvijas pilsoņi.

 

Komentāri (55)

Ojārs 06.12.2012. 14.26

Kāds ir “partijas” Gods kalpot Rīgai reitings? :)))

+10
-2
Atbildēt

1

    grislits > Ojārs 06.12.2012. 15.25

    Tos vai kāds atsevišķi vispār rēķina? tāpat visiem skaidrs, ka tas ir SC piedēklis, kas pats par sevi vispār nav dzīvotspējīgs.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

buchamona 06.12.2012. 14.38

RP, ja viņi domātu par valsti, pašvaldību vēlēšanās Rīgā vajadzētu iet vai nu kopējā sarakstā ar Vienotību, jeb atteikties kandidēt vispār un aicināt savu pāri palikušo elektorātu balsot par Vienotību. Bet viņi tā nerīkosies… :)

+14
-7
Atbildēt

26

    Uldis Babris > buchamona 06.12.2012. 15.57

    >roberts_j
    neoficiāli, no diezgan drošiem un lietām tuvu stāvošiem avotiem dzirdēju, ka drīz būs pasaules gals :)

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 06.12.2012. 22.28

    Robert, vai tad nav saprotams, ka varas partijas 20 gadus ir tieši šos Tavus argumentus izmantojušas, lai darītu to, ko tās darījušas. Es nebalsošu par latviešu partijām tikai tāpēc, ka aiz stūra stāv Ušakovs, it īpaši, ja tās pēc tam tīri labi sadarbojas kaut ar pašu vellu, ka tikai peļņa kabatā. Baķka, īstenais patriots, TB/LNNK veterāns neslikti taisīja Jūrmalā rebes ar krieviem un žīdiem. No kā man vairāk jābaidās, no baķkas vai no Ušakova? Neredzu lielu starpību. Tāpēc nevis jāpakļaujās labējo partiju biediem, ka atnāks SC un iestāsies pasaules gals, bet vēlētājiem jādiktē latviešu partijām nosacījumi. Mums ir jāpieprasa, lai viņi pilda mūsu gribu, nevis jādod mandāts darīt jebko, lai tikai netiktu tas mandāts Ušakovam. Ja partija nepārstāv manas, darba ņēmēja, vidēja latvieša, intereses, tad es par tādu partiju nebalsošu. Vienotība manas intereses nepārstāv, TB/LNNK nepārstāv, ZZS nepārstāv, RP nepārstāv un SC nepārstāv. “Krievi nāk” būs par maz, lai šie dabūtu manu balsi.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 06.12.2012. 20.44

    ES uzskatu, ka Vienotība ir pietiekami izgāzusies ar mēra kandidātu, lai atteiktos kandidēt vispār, tā vietā Vienotība varētu aicināt balsot par RP.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 07.12.2012. 14.02

    Labi, Straume ir apmelotais pozitīvais varonis. Bet tad kas balsosja, jeb atturējās balsot par Abrenes atdošanu? Kas barojās no Parex galda? Kas valdīja Rīgā ilgus gadus, saskrūvēja komunālo maksājumu cenas, meta ārā no dzīvokļiem latviešu ģimenes un pārdeva dzīvokļus krieviem? Ja jānovērtē, kura bija nelabvēlīgāka valdīšana vidējam latviešu rīdziniekam, TB/LNNK vai SC, tad viennozīmīgi, ka TB/LNNK savai tautai izdarīja Rīgā daudz vairāk ļaunuma, nekā tagad SC. Un tā ir balta patiesība. Nepietiek tikai ar lozungiem, lozungus mēs paši varam virtuvē skandināt, politiķu uzdevums ir parūpēties par praktisko pusi. Es vispār nesaprotu, kāpēc Visu Latvijai izglāba šos blēžus no politiskās miskastes. Viņi to nebija pelnījuši.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Uldis Babris > buchamona 06.12.2012. 15.48

    >roberts_j
    neesmu ne par ko pārliecināts, bet tā jebkurā gadījumā ir pareiza izvēle. iet kopā ar citiem, zinot pārējo tikumus, tas būtu politiskais mazohisms.

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.12.2012. 22.41

    Normunds
    “tā vietā Vienotība varētu aicināt balsot par RP.”

    Kāpēc aicināt balsot par šesķjorkām, tad jau prātīgāk uzreiz par SC.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 06.12.2012. 22.33

    Ja balsošu par NA, visi TB/LNNKišņiki tiks izsvītroti un Baiba Broka tai skaitā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 06.12.2012. 20.50

    Robert, bet zem liela jautājuma vēl ir mana balss NA, jo ,piemēram, Baiba Broka ir no Baķkas politbiroja, tāpēc es visnotaļ rūpīgi papētīšu, kas tajā sarakstā par putniem. Par “krievi nāk ” es nebalsošu. Ja nesanāks atdot balsi par NA, būs protesta balsojums par Tautas kontroli vai par Partija “Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām”.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Uldis Babris > buchamona 06.12.2012. 15.41

    >rinķim

    Tev vajadzētu mazāk domāt ko darīt citiem un vairāk darboties pašam. RP dara pareizi, ka iet atsevišķi. Kāpēc gan lai kāds ietu kopā ar sava darba sabotieriem un citādi politiski greizsirdīgi noskaņotiem uzmetējiem?
    + arī vēlētājiem labums- redzēsim patiesos reitingus, pieļauju, ka ne vienam vien rinķim apkārt žoklis atkārsies uzzinot rezultātus :)

    +9
    -10
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 07.12.2012. 00.44

    Normunds Vai Tev atgādināt Jūrmalgeitu?
    ————————
    Tie ir Ozoliņa un Co tiražētie meli, kas Tevī ir iesēdušies uz ilgiem laikiem.
    Nekad neviens nekādas Baķkas sarunas nav dzirdējis. Ir dzirdētas divu krievu bandītu sarunas, kurās pieminēts kāds baķka (tas, lūk, esot Saeimas priekšsēdētājs Straume). Pēc tam Ozoliņš, citi Šķēles pakalpiņi izmantoja šo iesauku, lai gadiem diskredidētu TB un vienlakus vairotu valsts īsto izzadzēju TP izredzes kārtējās vēlēšanās.
    p.s. Straume man vairs nekādas simpātijas neizraisa, kaut vai tāpēc, ka pietiekami skaļi nenoliedza savu saistību ar šo “geitu”, līdz ar to nodarot lielu ļaunumu savai partijai.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > buchamona 06.12.2012. 22.56

    Vai Tev atgādināt Jūrmalgeitu?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.12.2012. 23.59

    Normunds
    “Vai Tev atgādināt Jūrmalgeitu?”

    Nevajag man atgādināt Delfos rakstītos komentārus par Jūrmalgeitu, ja vairākas reizes esmu rūpīgi pārlasījis visu telefonsarunu, kas saistītas ar šo krimināllietu, atreferējumus.
    Savu personīgo nepatiku var izteikt nesacerot vai netiražējot melus, piemēram, Straume ir resns, vai kļuvis par politprostitūtu, pēc paziņojuma, ka uzskata Godmani par patriotu un īstu valstsvīru.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 07.12.2012. 00.49

    p.p.s. “Jūrmalas” sarunās ir dzirdams gan Šlesers, gan ŠĶēle. Otrais pa telefonu bija ļoti piesardzīgs, bet par pirmo nekādu šaubu nevar būt.
    Vēl par Jūrmalgeitu – TB pārstavji tajās Jūrmalas Domes priekšsēdētāja vēlēšanās nenobalsoja tā kā prasīja deputātu balsu pircēji (2Š savienība).

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.12.2012. 22.44

    Normunds Robert
    “Baķka, īstenais patriots, TB/LNNK veterāns neslikti taisīja Jūrmalā rebes ar krieviem un žīdiem.”

    tu esi melis un kuces bērns

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Evita > buchamona 06.12.2012. 15.54

    Tas butu logiski un pareizi, un vel pareizak butu visam trim it ka labejam partijam iet ar vienu sarakstu, tacu nemot vera kremla pedas RP, nevajag aizmirst par Zatlera tankiem, diez vai tas ir iespejams, ja jau vini ka koalicijas partneri nespej stradat isti, ka viena komanda valdiba,krievijas TV raidijumu diskusijas gan Zatleram dzied slavas dziesmas, tacu ko var gribet ja Valsts prezidents tiekas ar Primakova kungu, tacu nesniedz pat atbildes par tiksanos??????

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 06.12.2012. 18.04

    galantais >roberts_j
    neoficiāli, no diezgan drošiem un lietām tuvu stāvošiem avotiem dzirdēju, ka drīz būs pasaules gals :)
    ____________________ pavisam nesen dzirdēju (noteikti nepatiesas baumas!!-neticu!!!), ka “galantais” dabūjis elegantu spērienu pa dienvidpusi…

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > buchamona 06.12.2012. 22.30

    rinķī apkārt
    Savs funktieris ZP ir. Savāks pāris procentus latviešu balsu, ko noslīcināt kanalizācijā vai pārvarēs 5%, varēs kopā ar SC/GKR šeptēt Rīgā. Atrašanās Saeimas koalīcijā ar V un NA, ar kuriem pilnīgi atšķirīgi uzskati, tāpat karājas mata galā.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.12.2012. 15.12

    nulle. Tieši tādēļ, ka RP paliks aiz strīpas, šai partijai vajadzētu iet kopā ar Vienotību, NA šādu problēmu nav

    +11
    -8
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.12.2012. 16.13

    roberts_j. Es tikai priecāšos, ja Tev izrādīsies taisnība un RP reitingi Rīgā ir citādi, lai gan arī nevar zināt ko viņi darīs, ja nonāks situācijā, kura ļaus sākt terorizēt kolēģus domē pēc vēlēšanām. Nevajag aizmirst, ka tikai pateicoties “sešiniekam” šī brīža koalīcija ir tāda, kāda viņa ir Saeimā. ” Olšteiniešiem” vajadzētu uzcelt pieminekli :) Ņemot visu to vērā pat nevar saprast, kā būtu labāk – tiek RP pāri strīpai, jeb paliek ārpusē :)

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    mariam > buchamona 06.12.2012. 15.35

    > Riņķim apkārt – Kā Nulle teica – apvienoties jēga ir tad, ja netiek iekšā. RP reitings Latvijā ir zems, bet Rīgā noteikti augstāks.

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 06.12.2012. 15.53

    Un ar ko labāki ZRP tikumi? Cik neoficiāli zinu (no diezgan drošiem un lietām tuvu stāvošiem avotiem), tad ZRP piekopj to pašu politiku caur VARAMu, ko kādreiz piekopa TP – pašvaldību līderiem piedāvājums vienkāršs – vēlaties, lai jūsu pašvaldībai iedala vairāk naudiņas, stājaties RP.

    +11
    -6
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 06.12.2012. 15.44

    galantais, jūs ar susuru tiešām esat pārliecināti, ka RP dabūs kaut ko kardināli atšķirīgu no reitingiem? Mēs jau gan nezinām Rīgas reitingus, bet ar labu lokomotīvi (piem., Pavļuts) tik un tā vairāk par 10% no tiem, kas piedalījušies vēlēšanās, nebūs.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 06.12.2012. 16.32

    R.A., Ja mēs modelējam situāciju, ka SC dabūn 45% (no 100%, ko veido iekšā tikušie), un 45% dabūn V kopā ar NA, un 10% dabū RP, varētu domāt, ka viņiem ir zelta akcija, jo var pieslieties uz vienu vai otru pusi, bet diez vai šie riskēs pieslieties SC, ja 14. gadā ir Saeimas vēlēšanas un arī riskētu ar iziešanu no valdības, jo viņus valdībā var aizstāt ar ZZS, kaut gan nekas labs tas, protams, nebūtu.

    Es joprojām ceru, ka Rīgā nebūs cilvēku, kas balsos par pseidozaļajiem ar Beleviču un pseido zemniekiem. un kāds Rīgai vispār būtu ar zemniekiem sakars?

    +12
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 06.12.2012. 17.11

    roberts_j. Var jau būt, jācer, ka ” zemnieku” :) Rīgā nav, bet par zaļajiem es nebūtu tik pārliecināts. Pie tam – mūsu zaļie ” pseidozaļi” bija līdz brīdim, kamēr darbojās vienā koalīcijā TB/LNNK un Vienotību. Šobrīd viņi ir ” patiesi zaļi”, ja jau atklāti apliecina gatavību “strādāt” kopā ar putinistu “sociķiem” no SC :) Eiroparlamentā Zaļo un Eiropas Brīvās Alianses frakcijā ” mūsu” Ždanoka sēž kopā ar zaļajiem :)

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 06.12.2012. 21.17

    Normund, tad varbūt uzreiz par SC balso?

    Vai tiešām grūti visiem savam ego pārkāpt? Viss pie kājas, ka tik netiek sliktā Vienotība, NA vai RP, kas nu kuram tas ļaunais?

    Ja apskatam Rīgas apgabalu (bez ārzemju balsotājiem) pēdējās Saeimas vēlēšanas, tad procentuālais sadalījums starp Saeimā iekļuvušajām partijām sanāk šāds:

    SC 46%
    V 18%
    RP 16%
    NA 14%
    ZZS 6%

    Tad nu rēķiniet – katra balss, kas tiek atdota protesta veidā vai par SC līdzskrējējiem zaļajiem pietuvina SC uzvaru.

    Vienotība un NA aptuveni to pašu dabūs, tātad kopā ap 34% pret SC 46%. Paliek svārstīgie, kas balsoja par RP, bet tagad balsos par kādu citu (cerams NA vai V) vai nebalsos, tad RP reitingos uzrādītie daži procenti, kas atbalstīs RP, un ZZS elektorāts, kurš, ceru par SC nebalsos.

    Ja pēc šitiem visiem rēķiniem kāds izdomā balsot par kādu partiju ārpus esošās valdības koalīcijas vai kaut kā protestēt vai neiet uz vēlēšanām, tad manā skatījumā tas ir tas pats, kas balsot par SC. Tātad uzskatāms par nodevēju.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > buchamona 06.12.2012. 15.32

    R.A. Es tomēr nedomāju, ka RP paliks aiz svītras. Šie ir Latvijas reitingi, Rīgā varētu būt savādāki, tur RP varētu būt vairāk. Bet pat ja ir tie paši 3,7%, tad tas faktiski nozīmē, ka tiek iekšā, jo procenti, ja atņem nepiedalījušos, pieaugs, kā arī pieaugs, ja būs kāds jēdzīgs līderis, piemēram Pavļuts.

    Un labāk, lai koalīcijas partijas startē atsevišķi, bet pirms vēlēšanām paziņo, ka veidos kopēju koalīciju vai kaut kā tā, jo pilns ir ar vēlētājiem, kas sev nevarēs pārkāpt pāri, ja tur būs viņiem kāds “sevišķi tīkams” politisks spēks. Paskaties tepat uz komentētājiem – tāds vikmanis, nulle vai frukc nebūs spējīgi pārkāpt sev pāri un nobalsot, ja sarakstā būs arī NA, tāpat nepārkāps sev pāri tāds Normunds, kas te bieži iegriežas, ja sarakstā būs Vienotība, vai articulus100, ja sarakstā būs ZRP.

    Labāk, lai katrs nobalso par savējo, un tad tiek veidota koalīcija, jo pārāk daudz cilvēku, kas nevar pārkāpt pāri savam ego, kuriem liekas, ka viņi ir gudrāki par visiem citiem, un pārējie ir muļķi u.t.t. Viņi nespēj pragmatiski aprēķināt, dzīvo ar muļķīgām cerībām, ka kāds viens politiskais spēks var stipri pārspēt pārējos, un es nemaz nerunāju par to, ka viņiem varētu ienākt prātā kaut kāda doma par kopējām interesēm un saprašana par to, ka pastāv dažādi uzskati, bet tomēr ir kādas augstākas kopējas intereses. Viņi pamatā ir absolūti egoisti.

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

Ruta Sīle 06.12.2012. 17.00

Kāds pašlaik ir krievu procents no visiem Rīgas pilsoņiem? Tik daudz taču vēl nav legalizējušies, lai būtu vairāk par pusi.

+6
-2
Atbildēt

3

    Kalvis > Ruta Sīle 06.12.2012. 20.19

    Esot gan nedaudz vairāk par pusi( ar nepilsoņiem).
    bet tos > 51% saņems noteikti. Jo Rīgā ir daudz vientiesīgo latviešu, kas balsos par brīvbiļetēm arī Zatlera apdullināto netrūkst ; ZRP jau neslēpj, ka ies koalīcijā ar SC. Tapat netrūks latviešu, kam ir “ģenētisks” naids pret NA un kam nav īpašu pretenziju pret pārkrievošanos.

    Pieskaitot šos, nebūs brīnums, ka SC atbalstītaji dabūs 2/3 vairākumu domē.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    grislits > Ruta Sīle 06.12.2012. 21.19

    mazputnam – nevajag tomēr būt tādam pesimistam :)

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > Ruta Sīle 06.12.2012. 23.08

    Jāni Medni! Es ticu latvieša praktiskajai dabai – kā pirms 800 gadiem vācu rīkotajā banketā paēst – jā, bet to kristījumu Daugavā nākamajā rītā nomazgat.
    Dinamo skatīties – jā, bet par PLL ar visu Ozo Nr. 8 balsot nē!
    Par brīvu braukt – jā, par ušasķiku balsot – nē!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu