Rīgas mēra kandidāts “zaļajiem” būs uzņēmējs Belēvičs • IR.lv

Rīgas mēra kandidāts “zaļajiem” būs uzņēmējs Belēvičs

57
Guntis Belēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Vēl vairāk sašķeļot labējo vēlētāju elektorātu, Rīgas domes vēlēšanās ar atsevišķu sarakstu startēs arī Latvijas Zemnieku savienība

Latvijas Zaļā partija (LZP) Rīgas mēra amatam izvirzījusi uzņēmēja Gunta Belēviča kandidatūru; viņš piedāvājumu ir pieņēmis, informē laikraksts “Diena”.

Belēvičam esot informācija, ka viņš neesot vienīgais, kuram šāds priekšlikums ir izteikts. Tāpēc tas, vai viņš patiešām būs saraksta līderis, neesot no viņa atkarīgs. Pirms vairākiem mēnešiem LZP kā Rīgas mēra kandidātu minēja vienu no partijas līderiem Raimondu Vējoni, taču viņš varētu atteikties no piedāvājuma un palikt Saeimā. Galīgo lēmumu LZP pieņemšot janvāra vidū, raksta LETA.

Līdz šim zināmos citu partiju kandidātus uz mēra amatu Belēvičs vērtē ļoti atzinīgi. Sarmīte Ēlerte (Vienotība) un Baiba Broka (VLTB/LNNK) ir ļoti spožas, bet tagadējais Rīgas domes vadītājs Nils Ušakovs (SC) esot visspožākais no visiem mēriem, kas Rīgā bijuši pēc neatkarības atjaunošanas.

“Sarkanu šņoru vilkšanā var sapīties un paklupt. Rīgā jāsadarbojas ar visiem, kas pārvar 5% barjeru un domā zaļi,” uzskata Belēvičs.

Belēvičs savulaik tika iecelts, taču drīz arī atstādināts no kustības “Par labu Latviju” padomes priekšsēdētāja amata.

Tikmēr otra ZZS veidojošā organizācija – Latvijas Zemnieku savienība (LZS) – pagaidīšot, kamēr visi potenciālie sāncenši nosauks savus sarakstu līderus. LZS arī startēs ar atsevišķu sarakstu, un tajā pārsvarā būs gados jauni cilvēki, kas ir arī politikā jauni, sacīja LZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

“Mūsu lielais izaicinājums ir zaļos šajās vēlēšanās Rīgā vinnēt,” izteicies Brigmanis, norādot, ka LZS saraksta galvgalī tomēr būs politikā pieredzējis partijas biedrs, jo tam ir jābūt cilvēkam, kas spēj līdzvērtīgi konkurēt politiskajās diskusijās.

Latvijas Zaļā partija, ja tai izdotos pārvarēt 5% barjeru Rīgā, jau tiek uzlūkota kā “Saskaņas centra” tuvākā sabiedrotā. Te gan jāteic, ka abas ZZS dalīborganizācijas mazinās labējo valdības partiju ietekmi arī tad, ja neiekļūs domē, jo sašķels latvisko partiju vēlētāju balsis, no kā arī ieguvējs būs SC, raksta “Diena”. LZP pārstāvji atsaucas uz Rīgas pašvaldības lēmumu saimniecisko raksturu un nenoliedz iespējamo sadarbību ar SC. Līdz šim vienīgi Ēlerte ir pateikusi, ka viņa neredz SC kā “Vienotības” sabiedroto.

Jaunākā pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu “900 sekundes” veiktā aptauja rāda, ka vairāk nekā puse (66%) Rīgas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka patlaban piemērotākais Rīgas mēra amata kandidāts būtu Nils Ušakovs (SC).

 

Komentāri (57)

garausiitis 05.12.2012. 09.03

Gribu vēlreiz atgādināt , ka runājot par zaļo staru RD vēlēšanās , neformāli to saista ar zaļo un SC aizmugurisku vienošanos – proti skaidrs ir tas , ka zaļie netiks pāri 5% barjerai , bet atņems kādus 1-2% no latvisko partiju balsīm . Tas var būt nozīmīgi SC absolūtās uzvaras iegūšanai. Par labu šim pieņēmumam liecina Silinieka nokļūšana ostas projektu vadīšanā.

+22
-1
Atbildēt

6

    Una Grinberga > garausiitis 05.12.2012. 14.40

    @klusais
    Es to jau teicu pirms pāris mēnešiem!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 05.12.2012. 14.06

    Pārāk sarežģīti … Domāju sarkanās līnijas iegāza un tagad jautājums vai izdosies sasmelto ūdeni savākt.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > garausiitis 05.12.2012. 09.09

    mutantis mutadis…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > garausiitis 05.12.2012. 13.28

    Klusais… :)

    Par ko pārdzīvot/uztraukties?! “Latviskās”/latviešu partijas jau pašas sadalījušās iespaidīgi, — par ko pārmest Savickim & Co, ka tie no savas puses vēl piepalīdzēs?

    Visus Ušakova mērgadus Vienotība, ieskaitot pat Dombrovski vēl pavisam nesen — septembrī, atkārtoja piedziedājumu par pensionāru bemzmaksas/mazmaksas sabiedrisko transportu kā lielāko ļaunumu, — par ko brīnīties, ka vēlētāji — ne tikai pensionāri, bet arī viņu bērni un mazbērni, kam vecāki un vecvecāki rūp — nu sola atteikties riskēt ar Vienotības solīšanu, kas jau tik daudz reižu uz savas ādas dabūta?

    Un ar savam ādām izbaudīta gan Vienotības so-Līšana, gan neso-Līšana, — GMI nesolīja samazināt, bet samazināja. Tad nu Vienotībai gudrāk būtu šajās pašvaldību vēlēšanās nepiedalīties, bet padomāt, kā, piemēram, to pašū Baibu Broku atbalstīt. Lai izaug kāda jauna — latviska, profesionāla, valstiska/patriotiska politpersonība kaut vai koalīcijas kaimiņu dārzā. Un Vienotībai to vajadzētu darīt vispirms jau tādēļ, ka Latvijas un latviešu Rīgu Vienotība nodeva iepriekšējās vēlēšanās, kad tieši Jaunais Laiks/Vienotība iedeva — bet, ja nu tomēr PĀRDEVA, — kurš par to drošs, ka nepārdeva?! — Saskaņas Centram un Ušakovam Rīgas Domi. Ja Vienotiba būtu gudru un solīdu politiķu partija, ta NA ar Brokas atbalstīsanu palīdzētu, — latviskais elektorāts tādu atbalstu novērtētu pozitīvi un Vienotības Saeimas vēlēšanās dabūtu kādu atbalstītāju sev klāt. Ja vinnēs tikai alkatigi mietpilsoniskie principi, nekā jauna un laba latvisko partiju vidē nebūs, jei bogu.

    Ja pieņem, — kāpēc lai nepieņemtu?! –, ka vismaz kads Vienotība nav dumjš, kurš toreiz cerēja, ka mazais Jaunups var vinnēt Ušakovu?! Varbūt kāds tālaika cerētājs pieteiksies? Un, — ja necerēja, kādēļ tik slābu listi lika iepret Saskaņas Centram?!

    Vienotibai un tas faniem kaut kā ļoti līdz šim nav gribējies par to izteikties, bet, — kurš nezina, ka politikā Vienotības kadri — izteikti nedumjas Solvitas Āboltiņas vadībā! — ir nenoliedzami pieredzējuši un meistarīgi. Kāpēc būtu jātic, ka Rīgas Domi viņi zaudēja NETīŠĀM?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > garausiitis 06.12.2012. 12.26

    Klusais, kas tur sarežģits?! Skaļi aprunātie un lamatie “oligarhi” — Hūtiņš un Riecientiņš visparzināmi sadalīja biznesus un pārstāja karot savstarpēji. Kur un kas garantēs, ka to pašu vienubrid nav sadūšojušies izdarīt Vienotība un Saskaņas centrs? Rezults faktiski ir līdzīgs, — saskaņieši netiek valdībā, bet — Vienotība, atskaitot kādu twitter vīterotaju — netiek Rīgā, turklat kopā ar koalīciju. A sīkie kautiņi — kā Sprūdžam ar/par Hūti — koalīcija var uztraukt vienīgi kadus valsts pārstāvjus kādā ostā, — ja ne vienā, tad citā…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > garausiitis 05.12.2012. 17.10

    Optiskais Tēmeklis. Izcils komentārs /bez ironijas/:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

Janis 05.12.2012. 10.36

Juris Savickis ir 51% daļu īpašnieks uzņēmumā SIA “Serpenta”, savukārt tā valdes priekšsēdētājs ir zaļo Rīgas mēra kandidāts Guntis Belēvičs.

Zaļo gāzinieku kandidatūra.

+18
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Janis 05.12.2012. 15.44

    Visas LZP un gāzinieku attiecības ir tik interesantas, ka nekaitētu pa kādam IRa vai citam pētījumam. Diemžēl aizskart zaļos mūsdienās neskaitās smuki.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

sausins 05.12.2012. 09.22

Zinošākus lūdzu palabojiet, bet mani neatstāj doma, ka ir tādu cilvēku kategorija, kuriem pēc vispārējiem priekštatiem ir viss ko var vēlēties un nav saprotams kāpēc viņiem vēl “jālien” politikā !
Nu kas trūka piemēram Andrim Bērziņam ? Un kas pietrūkst Belēvičam ?!?!?!

+11
-1
Atbildēt

3

    ligakalnina > sausins 05.12.2012. 14.53

    Vienmēr ir vēl kas, ko vēl vēlēties, bez tam politika, tātad, vara, ir kā narkotika, no kuras atteikties stipri grūti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > sausins 05.12.2012. 09.42

    Es gan domāju, ka Bērziņš kā prezidents bija jau ieplānots pēc Zatlera, jo vai tad nu par velti viņš ZZS sarakstā bija it kā bezpartejisks. Vienkārši domāju, ka kremļa interešu pārstāvju soliņš nav visai garšs!

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > sausins 05.12.2012. 09.32

    viesturs – domāju katram savs . Bērziņam vienkārši izklaide un prezidenta gadījumā iespēja , kuras varbūtība ir 1:2 000 000 , Belevičam domāju konkrētas biznesa intereses. Grūti jau tā otrā galvā ielīst:)

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu