Ko vēlos nākamajā gadā iemācīties? • IR.lv

Ko vēlos nākamajā gadā iemācīties?

6
Uldis Pāvuls

Drīz pienāks brīdis, kad daudzos uzņēmumos ikgadējo attīstības pārrunu laikā vadītāji uzdos saviem darbiniekiem ļoti vienkāršu jautājumu: «Ko tu nākamajā gadā gribi iemācīties?» Kāda ir tava atbilde?

Kāpēc katram darbiniekam būtu jāzina atbilde uz šo jautājumu? Pamatojums saistīts ar darba motivāciju. Daniels Pinks grāmatā Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us norāda, ka darbā, kas prasa salīdzinoši lielāku intelektuālo piepūli nekā vienkāršu mehānisku uzdevumu veikšana, galvenā motivācija ir tiesības nolemt, kas un kā jādara, profesionālā izaugsme un sava darba jēgas saskatīšana. Tātad būtiska loma mūsu motivācijā ir vēlmei kļūt par labāku speciālistu, apgūt kaut ko jaunu. Ja mēs paši nezinām, ko savā darbā noderīgu vēlamies apgūt, citiem to pateikt priekšā ir vēl grūtāk. Turklāt piekrītu teicienam, ka diena, kurā pārstāsim mācīties, kļūs par pirmo no mūsu pēdējām.

Nesen dzirdēju stāstu, kurā tika salīdzināti divi izcili darbinieki. Viens pašaizliedzīgi strādā ar labiem rezultātiem, bet metodēs un attieksmē vairākus gadus nekas nav mainījies, pacelts lozungs – «ja kaut kas strādā, tas nav jāmaina». Otrs eksperimentē ar idejām, seko līdzi jaunākajām tendencēm, daudz lasa, meklē pieredzes apmaiņas iespējas. Kuram augstāka apmierinātība ar darbu, un kuru uzņēmumā izvirzīja talantu attīstības programmai?

Iesaku dažus palīgjautājumus, kas var palīdzēt meklēt atbildi uz virsrakstā uzdoto jautājumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu