Klusais monopols • IR.lv

Klusais monopols

3
No kreisās: Andrejs Molčanovs, Artūrs Jeresjko, Eduards Janakovs

Latvijas krievvalodīgo dienas laikrakstu tirgū iestājies vēl nepieredzēts monopols – Vesti Segodņa, Čas un Telegraf, visticamāk, atrodas vienas īpašnieku grupas rokās. Kādēļ finansiālo problēmu vajātie izdevumi ar rūkošu auditoriju ir ieinteresējuši Krievijas miljardieri, Kremļa saimnieka Putina kādreizējo uzticības personu Andreju Molčanovu un vēl divus biznesmeņus, kuri savus mērķus publikai neatklāj un slēpjas aiz ārzonu firmām?

Lepnā jūgendstila mājā Vecrīgā, kur atrodas izdevniecība Petits, nav nemaz tik viegli iekļūt. Katru, kas ienāk pa stikla durvīm, aizdomīgi nopēta pusmūža vīri pat no diviem apsargu posteņiem. Kad pirmais šķērslis pārvarēts, šķiet, ka esi nonācis skudrupūznī – kabinetu labirinti, cits pie cita saspiesti biroja galdi un darbinieku čala. Jau vairākus mēnešus te mitinās ne tikai avīzes Čas redakcija, bet arī viņu kādreizējie sāncenši – laikraksti Vesti Segodņa (VS) un Telegraf.

«Kāds uzvārds? Jā, jā, zinu, tāda mums bija,» Telegraf telpās sekretāre kādai apmeklētājai stāsta, ka atceroties visus, kuri kādreiz abonējuši avīzi. Ar nopūtu sieviete atzīst – astoņus gadus nostrādājusi par izplatīšanas daļas vadītāju, bet tagad pazemināta amatā, jo viena īpašnieka rokās nonākušie laikraksti ir apvienojuši administratīvos resursus.

Šķiet, ka dzīvot kopā nemaz nav viegli. Tā iemesls ir gan nesenā konkurence, gan bailes zaudēt ienākumus – daudzi nav pārliecināti, vai saglabās darbu pēc abu lielāko laikrakstu VS un Čas apvienošanas vienā un pastarīša Telegraf pārtapšanas iknedēļas izdevumā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu