Gatavo īpašu statusu Otrā pasaules kara dalībniekiem • IR.lv

Gatavo īpašu statusu Otrā pasaules kara dalībniekiem

21
Padomju karaspēka veterāns 9.maijā pie Uzvaras pieminekļa. Foto: Ieva Čīka, LETA

Likumprojekts attieksies uz Otrajā pasaules karā okupācijas karaspēkos mobilizētajām personām, prezidents tādejādi domā saliedēt sabiedrību

Saeimas deputāti izskatīšanai komisijās ceturtdien nodeva likumprojektu par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu, kurš bijušajiem karavīriem paredz nodrošināt pabalstus un citas sociālās garantijas, ziņo LETA.

Likumprojektā “Par Otrajā pasaules karā mobilizēto personu statusu” norādīts, ka par karā mobilizētām personām atzīstamas tās, kuras tika mobilizētas no 1940.gada 5.augusta līdz 1945.gada 8.maijam. Likumprojekta tekstā minēts, ka runa ir par Latvijas iedzīvotājiem, kuri Latvijas teritorijā mobilizēti nacistiskās Vācijas un PSRS militārajos formējumos.

Tāpat runa būs par ārpus Latvijas karojošo valstu militārajos formējumos mobilizētajiem Latvijas pilsoņiem.

Plānots, ka Otrajā pasaules karā mobilizētajām personām no Aizsardzības ministrijas budžeta izmaksās ikmēneša pabalstu Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apmērā. Tomēr pabalstu nesaņems tie, kuri saņem kādas citas valsts militāro pensiju vai pabalstu par savu darbību Nacionālās pretošanās kustības rindās.

Tāpat plānots garantēt atvieglojumus nodokļu un nodevu maksāšanā. Bezmaksas medicīniskā aprūpe, sociālā rehabilitācija un atvieglojumi sabiedriskā transporta izmantošanā tikšot segti no valsts pamatbudžeta kopējiem ienākumiem.

Iecerēts, ka Otrā pasaules karā mobilizētās personas statusu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersona.

Mobilizēto personu statuss nevarēs tikt piešķirts personām, kuras Otrā pasaules kara laikā brīvprātīgi bija iestājušās okupācijas varu bruņotajos spēkos pirms mobilizācijas pavēles izsludināšanas attiecīgajā teritorijā, sadarbojušās ar komunistiskā vai nacistiskā režīma izlūkdienestu un represīvajām struktūrām vai piedalījušās komunistiskā vai nacistiskā režīma represīvajās darbībās, piedalījušās totalitāro režīmu veiktajā genocīdā, noziegumos pret cilvēci un cilvēcību, kara noziegumos, sodītas par tīšiem smagiem noziegumiem un nav reabilitētas.

Debašu laikā parlamentā Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka šis nav atsevišķa politiskā spēka veidots likumprojekts, bet gan komisijas virzīts normatīvā akta projekts. Dažas domstarpības starp politiķiem ir palikušas, bet tās vairs nevar dēvēt kā pretnostatījumu.

Viņam gan lielā mērā oponēja apvienības “Saskaņas centrs” (SC) deputāts Igors Pimenovs, kurš likumprojektu nodēvēja par neveiksmīgu un uzsvēra, ka SC to nevar atbalstīt. Normatīvā akta projekts no atbalstāmo loka izslēdz, piemēram, partizānus un pagrīdniekus, kā arī neatzīst Latvijas nepilsoņus, skaidroja Pimenovs. Tāpēc viņš uzskatot, ka jaunās normas vēl vairāk vairos rūgtumu sabiedrībā.

Savukārt Latkovskis uzsvēra, ka likumprojekta pieņemšana būs pagrieziena punkts attieksmē pret kara veterāniem, kuri līdz šim bijuši “neērti cilvēki – vai nu fašisti, vai okupanti”. Viņš skaidroja, ka jauno normu pieņemšana mainīs šo situāciju.

Deklarācijas tapšanas process par Otrā pasaules kara veterāniem turpināsies 7.decembrī, kad Saeimas Sarkanajā zālē notiks šim jautājumam veltīta diskusija.

Ar aicinājumu Saeimai izstrādāt deklarāciju sabiedrības saliedēšanai klajā nāca Valsts prezidents Andris Bērziņš.

 

Komentāri (21)

grislits 29.11.2012. 11.41

No raksta: Tāpat runa būs par ārpus Latvijas karojošo valstu militārajos formējumos mobilizētajiem Latvijas pilsoņiem.
________________________________

Tātad visi, kas bijuši sarkanajā armijā un iebraukuši uz dzīvi Latvijā pēc kara (kā kolonisti) vai piedalījušies tiešā Latvijas okupācijā ienākot šeit II pasaules kara gados ar armiju, un tagad ir pilsoņi (naturalizācijas vai kādā citā ceļā kļuvuši par tādiem) saņems no Latvijas pabalstus par Latvijas okupēšanu un kolonizāciju?!?!

Murgs kaut kāds.

Pabalstus varētu maksāt tikai tiem, kuri bija Latvijas pilsoņi 40. gadā uz PSRS 1. okupācijas brīdi, nevis kas par pilsoņiem kļuvuši vēlāk.

+10
-1
Atbildēt

2

    silvija_vitina > grislits 29.11.2012. 12.34

    es gan tieši tā arī sapratu interpretāciju – ka atbalstu saņems Latvijas pilsoņi (tās Latvijas), kas tika mobilizēti attiecīgajā teritorijā (tās LV teritorijā). Tāpēc jau SC tas neder!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    grislits > grislits 29.11.2012. 12.51

    Cerams, ka tā! Patiesībā, lai diskutētu jāizlasa likumprojekta teksts, nevis atstāsts :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 29.11.2012. 12.39

“…Igors Pimenovs, kurš likumprojektu nodēvēja par neveiksmīgu un uzsvēra, ka SC to nevar atbalstīt. Normatīvā akta projekts no atbalstāmo loka izslēdz, piemēram, partizānus un pagrīdniekus, kā arī neatzīst Latvijas nepilsoņus, skaidroja Pimenovs. Tāpēc viņš uzskatot, ka jaunās normas vēl vairāk vairos rūgtumu sabiedrībā.”

Vai Pimenova kungam nekad nav ienācis prātā, kādas emocijas izsauc sabiedrībā fakts, ka liela daļa iedzīvotāju saņem divas pensijas – Latvijas (vecuma vai par darba stāžu)un Krievijas (par dalību okupācijas karaspēkā)? Vēl vairāk – mana klasesbiedrene saņem pašas pensiju un pensiju par savu mirušo tēvu – kara dalībnieku.
Kāpēc gan tādā gadījumā represēto, nogalināto un mirušo izsūtījumā personu bērni nevarētu pieteikties uz Krievijas pensiju?

+8
-2
Atbildēt

0

Andris 29.11.2012. 12.00

„Otrā pasaules karā mobilizētās personas statusu piešķirs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersona.
Mobilizēto personu statuss nevarēs tikt piešķirts personām, kuras Otrā pasaules kara laikā brīvprātīgi bija iestājušās okupācijas varu bruņotajos spēkos pirms mobilizācijas pavēles izsludināšanas attiecīgajā teritorijā, sadarbojušās ar komunistiskā vai nacistiskā režīma izlūkdienestu un represīvajām struktūrām vai piedalījušās komunistiskā vai nacistiskā režīma represīvajās darbībās, piedalījušās totalitāro režīmu veiktajā genocīdā, noziegumos pret cilvēci un cilvēcību, kara noziegumos, sodītas par tīšiem smagiem noziegumiem un nav reabilitētas.”

Varbūt kāds vai nu no likumdevējiem vai izpildvaras, vai (sliktākajā gadījumā) no Iršiem man pateiks, kā, kādā veidā PUMPAs (Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes) cilvēciņi to noteiks? Lai gan – pieļauju, ka viņiem ir itin brīva pieeja ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas, Vācijas utt., utjpr. valstu speciālajiem arhīviem. Pretējā gadījumā – ne likums, bet ABSURDS.

+6
0
Atbildēt

3

    Andris > Andris 29.11.2012. 12.44

    > andrejs : “Tas vispār būtu nonsenss. ”

    Jūs par nonsenu dēvējat likumprojektā skaidri definēto? Laikam gan pienācis pēdējais laiks nolaisties no mazā rožainā mākonīša un beidzot palūkoties uz varturu virzīto (bet kā plānoto?) Latvijas tālākceļu – “quo vadis, Latvija?”. Ja šis tālākceļš ir tāds, ko tauta atbalsta, – viss kārtībā; ja pretējs tautas vēlmēm – ka Satversmes 2. pants atkal un atkal tiek pozicionēts kā dekoratīva vīģeslapa (tikai plikumu aizsegšanai), nevis tautas varas reālai darbībai, tad turpinām vien doties tālāk – uz nekurieni. Bet jau… ar mūsu atļauju (!).

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Andris 29.11.2012. 12.37

    “Tomēr daudz vairāk uztrauc, lai naudas pabalstus un atlaides no mums nesaņemtu krievu okupanti.” – ja viņi paliks bešā, tad jau nekāda samierināšana un saliedēšana Bērziņa un Latkovska stilā nesanāks.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Andris 29.11.2012. 12.16

    pirms mobilizācijas pavēles izsludināšanas attiecīgajā teritorijā, sadarbojušās ar komunistiskā vai nacistiskā režīma
    ———
    es par to pašu – kas to varēs izkontrolēt?…
    Tomēr daudz vairāk uztrauc, lai naudas pabalstus un atlaides no mums nesaņemtu krievu okupanti. Tas vispār būtu nonsenss.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu