Valdība šogad LTF 25.gadadienas pasākumiem atvēl Ls 358 337 • IR.lv

Valdība šogad LTF 25.gadadienas pasākumiem atvēl Ls 358 337

1
Latvijas Tautas Frontes informatīvs biļetens "Atmoda". Foto: Lita Krone, LETA

Prioritārie darbi ir pamatekspozīcijas izveide LTF muzejā, grāmatas izdošana, dokumentālas filmas uzņemšana

Valdība otrdien atbalstīja 358 337 latu piešķiršanu biedrībai “Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome”, lai nodrošinātu Latvijas Tautas frontes (LTF) 25.gadadienas pasākumu organizēšanu, ziņo LETA.

Līdzekļi Kultūras ministrijai, pārskaitīšanai biedrībai “Tautas frontes muzeja sabiedriskā padome”, atvēlēti no budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Nākamgad ar dažādiem pasākumiem tiks atzīmēta LTF 25.gadadiena, un to organizēšanai kopumā nepieciešami 435 837 lati.

No LTF 25.gadadienas pasākumu organizēšanai nepieciešamajiem 435 837 latiem šajā gadā vajadzīgi 358 337 lati. Lai nodrošinātu pamatekspozīcijas izveidi LTF muzejā, vajadzīgi 321 877 lati, grāmatas izdošanai par LTF darbību šajā gadā nepieciešami 19 000 latu, bet dokumentālas filmas uzņemšanai par LTF darbību – 17 500 lati, kas ir puse no filmai plānotās summas.

Šim gadam nepieciešamos līdzekļus paredzēts gūt no budžeta programmas “Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem”, bet nākamgad 77 500 latu apmērā finansējums jau apstiprināts Saeimas pieņemtajā 2013.gada budžetā. 2013.gadā programmā “Kultūras mantojums” 60 000 latu tiks novirzīti 30 tematisko izstāžu par LTF aktivitātēm izveidošanai, bet 17 500 lati no programmas “Filmu nozare” tiks novirzīti dokumentālajai filmai par LTF darbību.

Kā prioritāri pasākumi LTF dibināšanas 25.gadskārtas atzīmēšanai izvirzīta pamatekspozīcijas izveide LTF muzejā, grāmatas izdošana par LTF darbību, dokumentālas filmas uzņemšanu par LTF darbību un 30 tematisko izstāžu organizēšana. Šie pasākumi uzskatāmi par prioritāriem, jo ar to palīdzību vispārliecinošākajā un ilglaicīgākajā veidā tiks iezīmēta Latvijas valstiskās neatkarības izcīņas un atgūšanas vēsturiskā nozīmība, kas ir akcentējama gan LTF 25.gadu jubilejas reizē, gan uzturama un popularizējama ikdienā.

Paredzēts, ka LTF pamatekspozīcija, ar mūsdienīgām muzeogrāfiskām metodēm aktualizējot vienu no spilgtākajiem posmiem Latvijas vēsturē – Trešo atmodu -, uzrunās visplašāko auditoriju, radot emocionālu valstiskās un patriotiskās audzināšanas iespēju. Muzeja ekspozīcija ļaus dziļāk un būtiskāk izprast Latvijas vēsturi gan Latvijas iedzīvotājiem, gan mūsu valsts viesiem.

LTF pamatekspozīciju paredzēts iekārtot vēsturiskajā Tautas frontes mītnē Rīgā, Vecpilsētas ielā 13/15, kur ir nepieciešams veikt ēkas infrastruktūras sakārtošanu. Šī vieta muzejam izvēlēta tāpēc, ka tieši šajā ēkā atradās Tautas frontes mītne. Muzeja pamatekspozīcijas zinātniskā koncepcija paredz detalizēti, bet vienlaikus arī emocionāli iedarbīgi atklāt vēsturiskos notikumus, kuru ietekmē tauta apvienojās vienotā pilsoniskā sabiedrībā un izcīnīja valsti. Prognozējot, ka ekspozīcija būs ne vien Latvijas iedzīvotāju, bet arī starptautiskā tūrisma objekts, svarīga projekta sastāvdaļa būs informatīvā materiāla, ekspozīcijas kataloga, audiogida nodrošinājums gan latviešu, gan vairākās svešvalodās.

Savukārt grāmatā par LTF darbību tiks apkopots un sistematizēts faktu materiāls, ko bagātinās gan Tautas frontes muzeja krājumā, gan citos arhīvos esošās vizuālās vēstures liecības. Grāmatas autora Daiņa Īvāna teksts, apvienojot publicista skatījumu ar vēsturisko notikumu aculiecinieka un dalībnieka pieredzi, šo izdevumu ļaus veidot unikālu. Plānotā grāmatas tirāža ir 4000 eksemplāru, kas nodrošinās izdevuma iekļaušanu Latvijas publisko bibliotēku un skolu bibliotēku krājumos, tas būs izziņas un izglītības avots.

LTF pamatekspozīcijas un grāmatas izveidi un izdošanu nodrošinās biedrība “Tautas Frontes muzeja sabiedriskā padome”.

Savukārt dokumentālās filmas uzņemšanu nodrošinās Nacionālais kino centrs sadarbībā ar LTF muzeju. Sagaidāms, ka filmas veidotājs tiks izvēlēts atklātā konkursa kārtībā. Dokumentālā filma tiks veidota, izmantojot jau esošos audiovizuālos materiālus un hronikas un vēsturnieku konsultācijas.

Latvijas neatkarības gadu laikā nav veidotas visaptverošas dokumentālas filmas par Latvijas ceļu uz neatkarības atgūšanu 1991.gadā, par tautas kustību neatkarībai, par Tautas fronti un tās lomu sabiedrības saliedēšanā un neatkarības atgūšanā ne notikumu, ne personību kontekstā. Esošie filmu un audiovizuālie materiāli ir lielākoties fragmentāri. Latvijas Televīzija ir uzņēmusi daudzus sižetus par Latvijas neatkarības atgūšanas procesiem, dažādi materiāli atrodas arī individuālu filmu studiju īpašumā – tos izmantojot, būtu iespējams izveidot hrestomātisku atskatu Latvijas vēsturē, sabrūkot PSRS un veidojoties jaunajai Latvijas Republikai.

Kultūras ministrija savukārt apņemas nodrošināt tematisko izstāžu organizēšanu, izsludinot atklātu projektu konkursu, kurā pieteikumus varēs iesniegt pašvaldību bibliotēkas un muzeji, kā arī Latvijas Nacionālā arhīva reģionālās nodaļas.

30 tematisko izstāžu organizēšanu veiks tā saucamās atmiņas institūcijas – bibliotēkas, muzeji, arhīvi, kuru tīkls aptver visus Latvijas reģionus. Atmiņas institūcijas sadarbosies, lai apvienotu tajās uzkrātos vēsturiskos materiālus un izveidotu kopīgus projektus, tādējādi demonstrējot LTF darbību un ietekmi visā Latvijā. Šī aktivitāte ļaus izjust Tautas frontes 25.gadu jubilejas gaisotni ne tikai Latvijas galvaspilsētā, kur notiks centrālie jubilejas pasākumi. Atmiņas institūciju organizēto tematisko izstāžu mērķauditorija būs skolu jaunatne, projektu veidošanā tiks iesaistīti arī skolu muzeji.

Sagaidāms, ka projektu konkursa nolikumā tiks paredzēta prasība prioritāri atbalstīt tos projektus, kuros savus resursus ir apvienojušas vairākas atmiņas institūcijas, projektus, kuros iesaistīta vietējo skolu jaunatne, un projektus, uz kuru bāzes tiek plānoti dažādi pasākumi un aktivitātes, tādējādi nodrošinot to maksimālu izmantošanu un ietekmi. Izvērtējot atbalstāmos projektus, uzmanība tiks pievērsta to darbības vietai, lai šī projektu konkursa rezultātā tiktu nodrošināts maksimāli līdzsvarots reģionālais pārklājums un projekti nekoncentrētos vienuviet.

 

Komentāri (1)

mario1 27.11.2012. 13.28

Cerams, ka topošajā ekspozīcijā tiks atspoguļots, kā beidzamie LTF līderi (Uldis Augstklans etc) paši sevi apdāvināja ar LTF mantu 90-to gadu vidū.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu