Norāda uz virkni priekšrocību reģionālajam gāzes terminālim Igaunijā • IR.lv

Norāda uz virkni priekšrocību reģionālajam gāzes terminālim Igaunijā

32
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Sašķidrinātās gāzes terminālis Igaunijā, Paldisku ostā, ļautu minimizēt papildu investīcijas

Eiropas Komisijas (EK) piesaistītie konsultanti “Booz&Company” gala ziņojumā norāda uz virkni priekšrocību, būvējot reģionālo sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli Igaunijā, kā arī norāda, ka terminālis Somijā nodrošinātu līdzīgas priekšrocības, liecina publicētais ziņojums.

Pieņemot, ka visām Baltijas valstīm jāsasniedz vienādi diversifikācijas mērķi un jāizpilda drošības prasības, turpmāk nepieciešamo tīkla uzlabošanas pasākumu nepieciešamību minimizētu un gāzes plūsmas optimizētu termināļa izvietošana Igaunijā, par konsultantu teikto raksta LETA.

Viņi min, ka arī no nepieciešamo investīciju viedokļa terminālis Igaunijā, konkrētāk, Paldisku ostā, ļautu minimizēt papildu investīcijas, kas nepieciešams, lai termināli pievienotu pārvades sistēmām un ieguvumi no piegādes diversifikācijas būtu līdzīgi.

Pēc saņemtā uzdevuma izvērtēt arī iespēju termināli būvēt Somijā, konsultanti secinājuši, ka šāds variants izpildītu EK izvirzītos mērķus un dotu tādus pašus ieguvumus kā terminālis Igaunijā. Konsultanti norāda, ka šāds terminālis būtu tuvāk gāzes patēriņa centram reģionā. Tiesa, vienlaikus tiek atzīts, ka patlaban patēriņu pilnībā sedz “Gazprom”, tādēļ nav reāli sagaidīt nepieciešamību pēc LNG Somijā līdz 2025.gadam.

Lēmumu, ņemot vērā šo ziņojumu, pieņems Baltijas enerģijas tirgu starpsavienojumu plāna (BEMIP) valstis.

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) saskata “problēmas” “Booz&Company” sagatavotajā vērtējumā par reģionālā sašķidrinātās gāzes termināļa projektu. Piektdien viņš norādīja, ka EK savu vērtējumu veidojusi, neņemot vērā nepieciešamās papildu infrastruktūras izveides izmaksas. Dombrovskis uzsvēra, ka neatkarīgi no tā, vai šāds terminālis tiktu būvēts Somijā vai Igaunijā, tas prasītu lielus papildu ieguldījumus infrastruktūrā. “Tas šajā pētījumā īsti līdz galam nav ņemts vērā,” bilda premjers.

Jau ziņots, ka, Baltijas valstīm nespējot vienoties par labāko valsti reģionālam ES finansētam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim, EK piesaistīja konsultantus “Booz&Company”. Sākotnējā izvērtējumā tie atzina: ja tiktu izveidots gāzes savienojums starp Igauniju un Somiju, termināļa būvēšana Igaunijā būtu izdevīgāka nekā Latvijā vai Lietuvā. Latvija sniedza savus argumentus, norādot uz Latvijas priekšrocībām. Vēlāk izskanēja neoficiāla informācija, ka konsultanti ieteikuši termināli būvēt Somijā.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu