Latvijas pētnieki iedvesmojas no vabolēm, izstrādā jaunas hologrammas • IR.lv

Latvijas pētnieki iedvesmojas no vabolēm, izstrādā jaunas hologrammas

26
Vabole - lielais ūdensmīlis (Hydrous piceus). Foto: Evija Trifanova, LETA

Daugavpils Universitātes pētnieki izveidojuši divas hologrammas, kas atdarina kukaiņu virsmu un acs uzbūvi

Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētā projektā Daugavpils Universitātes (DU) Inovatīvās mikroskopijas centra speciālisti, izanalizējot dažādu vaboļu virsmu struktūru pielietojamības iespējas un kopējot vaboļu dabiskās izcelsmes struktūras, ir izstrādājuši jauna tipa hologrammas un atstarojošās virsmas, aģentūru LETA informēja projekta vadītāja Alise Griķe.

Projekta “Bioirizācijas starpnozaru pētījuma grupa” gaitā pētniekiem izdevies izveidot divas hologrammas, kuras atdarina kukaiņu virsmu un acs uzbūvi. Šādas hologrammas nodrošina lielāku produktu aizsardzību, kā arī ir interesants dizaina elements.

Ietekmējoties no dažu kukaiņu virsmu īpatnībām, izstrādātas arī divas jauna veida atstarojošās virsmas, kas nodrošina mazāku gaismas atstarošanos, tādējādi tās var izmantot, piemēram, saules elementu efektivitātes palielināšanai.

Pateicoties projektā izmantotajām metodēm, DU Sistemātiskās bioloģijas institūta pētnieki ir atklājuši arī vairāk nekā 63 jaunas vaboļu sugas un izstrādājuši jaunu metodi DNS izdalīšanai no sausa materiāla bez tā ārējiem bojājumiem.

Projekts tiek īstenots kopš 2009.gada 1.decembra, tā gaitā ir nopublicēti 72 zinātniskie raksti starptautiski recenzētos zinātniskajos žurnālos, pētnieki ir prezentējuši 39 ziņojumus starptautiskajās zinātniskajās konferencēs. Projekta gaitā ir aizstāvēti arī pieci promocijas un četri maģistra darbi.

Projekta “Bioirizācijas starpnozaru pētījuma grupa” mērķis ir veikt vaboļu virsmas irizācijas (procesi, kas saistīti ar krāsojuma īpatnībām) procesu izpēti, izmantojot spektroskopijas, optiskās, lāzerskenējošās un elektronmikroskopijas metodes, noteikt vaboļu ķermeņa irizācijas mehānismus un pārbaudīt to izmantošanas iespējamību vaboļu kārtas taksonomijā (dzīvo organismu klasifikācijas metodoloģija), ar datormodelēšanas un optiskā ieraksta palīdzību strādāt pie jauna tipa hologrammu un atstarojošo materiālu izstrādes.

Kopumā projekta īstenošana radīja iespēju DU izveidot starpdisciplināru pētījumu grupu, kas nodrošināja iespēju nodarboties ar zinātniskajiem pētījumiem virknei spējīgu zinātnieku bioloģijas un fizikas jomā. Šādi zinātniskie pētījumi ir būtiski nepieciešami augstas kvalitātes speciālistu sagatavošanai, kā arī dod ieguldījumu fundamentālās zinātnes un tautsaimniecības attīstībai.

Projekts “Bioirizācijas starpnozaru pētījuma grupa” tiek īstenots darbības programmas 2007.-2013.gadam “Cilvēkresursi un nodarbinātība” aktivitātē “Cilvēkresursu piesaiste zinātnei”. Tas ilgs līdz šā gada 30.novembrim. Projekta kopējās izmaksas ir 690 490 lati, no kuriem 85% – Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējums.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu