Samazina slieksni skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanai • IR.lv

Samazina slieksni skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanai

23
Foto: Jānis Saliņš, F64

Tagad būs jādeklarē skaidras naudas darījumi jau no 1000 latiem

Turpmāk būs jādeklarē skaidras naudas darījumi jau no 1000 latiem līdzšinējo 3000 latu vietā, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi noteikumos par skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšanu.

Grozījumi bija nepieciešami, lai saskaņotu regulējumu ar jūnijā Saeimā pieņemtajiem grozījumiem likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz samazināt slieksni, kuru sasniedzot nepieciešams deklarēt skaidrā naudā veiktos darījumus, ziņo LETA.

Grozījumi paredz arī samazināt slieksni, kuru sasniedzot nepieciešams deklarēt skaidrā naudā veiktos darījumus no 10 000 līdz 5000 latiem kuģu aģentēšanas un gaisakuģu aģentēšanas komercsabiedrībām, kā arī starptautisko autopārvadājumu un kravas ekspedīcijas komercsabiedrību veiktajiem starptautiskajiem autopārvadājumiem un kravas ekspedīcijas darījumiem.

Noteikumi paredz kārtību, kādā nodokļu maksātāji, kuri veic saimniecisko darbību atbilstoši likumā par nodokļiem un nodevām noteiktajam pienākumam, deklarē visus iepriekšējā gada laikā skaidrā naudā veiktos darījumus ar fiziskajām personām, kurām atbilstoši nodokļu jomu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem nav jāreģistrē saimnieciskā darbība, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedz 2000 latu.

Skaidrā naudā veikto darījumu deklarēšana līdz 1.februārim būs jāveic katru gadu, sākot ar 2014.gadu.

Šis regulējums attiecas uz saimnieciskās darbības veicējiem, kuri veic darījumus skaidrā naudā un savstarpējo darījuma summa mēneša laikā pārsniedz 1000 latu, bet attiecībā uz darījumiem ar fiziskajām personām, ja darījuma summa vienā operācijā pārsniedz 2000 latu.

Pienākums deklarēt šādus darījumus ir tikai saimnieciskās darbības veicējam, bet fiziskās personas šos darījumus nedeklarē.

Normatīvais regulējums attiecas arī uz kuģu aģentēšanas un gaisakuģu aģentēšanas komercsabiedrībām, kā arī starptautisko autopārvadājumu un kravas ekspedīcijas komercsabiedrību veiktajiem starptautiskajiem autopārvadājumiem un kravas ekspedīcijas darījumiem skaidrā naudā, ja to kopsumma pārsniedz 5000 latu.

 

Komentāri (23)

Aivars Krauklis 20.11.2012. 19.41

Varētu domāt, ka lielākās nodokļu blēdības notiek intervālā starp 1000 un 3000 latiem un tādas nu beidzot tiks pārtrauktas. Ar pamatīgu darba patēriņu, bet izskaustas. Sīki gan mums tie blēdīši. Vismaz tie, kurus ķeram.

+4
0
Atbildēt

0

sausins 21.11.2012. 09.19

Palabojiet ja kļūdos, bet nav škiet, ka galvenā problēma šādiem pasākumiem ir tā, ka tā neattiecas uz t.s. melno ekonomiku, par kura apjomiem nav neviena ticama pētījuma !
Un ja šī ekonomika aizņem ievērojamu daļu tad tā veido savdabīgu paralēlo pasauli ar pašpietiekamiem apmēriem un nekādi “VID kāju paliktņi” nevar šo sistēmu mainīt !

0
0
Atbildēt

0

archoftriumph 21.11.2012. 08.52

tas saucas “siikie! netrauceejiet ar savu nenoziimiigo njemsanos mums, lielajiem, ZAGT!”.
pasaules banka jau uztraucas ka melnaas naudas apgroziijums pasaulee pieaudzis liidz 67 triljoniem. diemzeel tajaa raxtaa nebija pateikt par cik procentuaali pret “gaiso” naudu.
domaju ka sabiedriiba tiek gatavota “zveera ziimei uz pieres vai labaas rokas”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu