Cimdars: Amerikāņi piesardzīgi vērtē plašu interneta izmantošanu balsošanā • IR.lv

Cimdars: Amerikāņi piesardzīgi vērtē plašu interneta izmantošanu balsošanā

20
CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Foto: Edijs Pālens, LETA

CVK vadītājs atzīst, ka izvēlētais vēlēšanu organizācijas pilnveidošanas ceļš ir pareizs

Ar gandarījumu var atzīmēt, ka mūsu izvēlētais vēlēšanu organizācijas pilnveidošanas ceļš ir pareizs, intervijā aģentūrai LETA apgalvo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars, kurš novembra sākumā kopā ar CVK locekli Ievu Gruziņu piedalījās ASV prezidenta vēlēšanu novērošanā un Starptautiskās vēlēšanu sistēmu organizācijas pasākumā.

“Mums būtu interesanti pārņemt amerikāņu pieredzi tehnikas lietošanā balsošanas procesā, bet amerikāņi atzīst, ka viņus interesē Eiropas valstu, arī Latvijas, vēlēšanu administrēšanas pieredze,” pastāstīja Cimdars.

Iecirkņos Vašingtonā un Virdžīnijas štatā Latvijas pārstāvjiem bija iespēja iepazīties ar jaunākajiem tehniskajiem risinājumiem, tajā skaitā elektroniskās balsošanas iekārtām ar skārienjūtīgiem ekrāniem, kā arī ar balsu skaitīšanas aparatūru, kas automātiski saskaita atzīmētos biļetenus. Balsošanas rezultāts vēlēšanu iecirknī ir zināms ļoti ātri, rezultātu apkopošanai ir nepieciešamas apmēram 40 minūtes. “Arī pie mums Latvijā balsošanas rezultāti no mazākajiem vēlēšanu iecirkņiem sāk pienākt apmēram 40 minūtes pēc to slēgšanas,” atzīmēja CVK vadītājs. Cimdars piebilst, ka katrā ASV štatā atšķiras gan balsošanas iekārtas, gan vēlēšanu regulējums, kopīgi ir tikai pamatprincipi, kas jāievēro.

Vispārīga interneta balsošana ASV pagaidām netiek plānota. Balsošanas mašīna un interneta balsošanas rīki tiek izmantoti tikai karavīru balsošanā. “Vispār amerikāņi visai piesardzīgi vērtē plašu interneta izmantošanu balsošanā,” sacīja CVK vadītājs.

Valda Dombrovska (Vienotība) valdības deklarācijā ir ierakstīts, ka jau nākamajās pašvaldību vēlēšanās ir jānodrošina interneta balsojums. “Valdības deklarācijas izpilde jāprasa valdībai,” norādīja CVK priekšsēdētājs. Šā gada septembrī Ministru kabineta komitejas sēdē, kurā apspriesta Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātā koncepcija par e-vēlēšanu sistēmas ieviešanu, izcēlusies spraiga diskusija par to, vai šāda sistēma Latvijā ir nepieciešama un cik tā būs droša.

Ņemot vērā nozares speciālistu daudzos iebildumus par e-vēlēšanu sistēmas drošumu, SM tika uzdots no sākuma īstenot pilotprojektu – programmēt e-vēlēšanu sistēmu un kopā ar nozares profesionāļiem to testēt, atgādina Cimdars, norādot, ka SM ir jākonkretizē pilotprojekta īstenošana un jāsamazina tā ieviešanas izmaksas.

 

Komentāri (20)

Anna Gaigule 20.11.2012. 23.06

Realizētās elektroniskās sistēmas ir centralizētas — viens cilvēks vajadzīgajā vietā var nograut/”izlabot” visas vēlēšanas (Igauņi uz to piever acis). Ja neskaita pilno homomorfisko šifrēšanu (kas ir “raķešzinātne” — esošās realizācijas ir lēnas un praktiski nelietojamas: http://en.wikipedia.org/wiki/Homomorphic_encryption#Fully_homomorphic_encryption ), tad nav iespējams vienlaicīgi zināt, ka cilvēks _ir_ nobalsojis, bet nezināt, _par ko_ viņš ir balsojis (nejauciet ar internetbanku, http://manabalss.lv u.tml. kur _viss_ ir uzskaitīts un anonimitāte nepastāv).
Tāpēc iesaku papīra pieeju ar elektronizētu skaitīšanu un pārbaudi: https://www.youtube.com/watch?v=izddjAp_N4I Ar mūsdienu iespējām tā būtu labākais no analogās un digitālās pasaules.

+2
0
Atbildēt

4

    Rudais > Anna Gaigule 21.11.2012. 02.32

    Ja esi nolicis sekmigi eksamanu kriptografija , tad raksti savu izpratni, ja ne tad
    neliec linkus , kur kur redzmas, kas saprati dazus vardus angliski,
    bet kriptografija nav Tavai gavlai.
    Redzi kriptografiju saprot dazi LU profesori,
    bet nu talu ne visi. Tie, kas beidzama laika TV redzeti, nav to dazu vidu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > Anna Gaigule 21.11.2012. 11.13

    Kogi59: kriptogrāfiju akadēmiskā veidā neesmu mācījies, tāpēc nekādu eksāmenu neesmu nokārtojis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rudais > Anna Gaigule 21.11.2012. 23.22

    tad ko raksti mulkibas?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > Anna Gaigule 22.11.2012. 12.26

    Kogi59, varbūt varat pamatot, kas no manis rakstītā ir muļķības?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 20.11.2012. 11.48

Kuri amerikāņi?

+2
-1
Atbildēt

0

sausins 20.11.2012. 10.29

Uzskatu ka sabiedrība kārtējo reizi tiek dezinformēta, jo par galveno ir padarīts process, ne rezultāts !
Lai vispār būtu iemesls kaut kādām izmaiņām balsošanas un citos ar vēlēšanām sasitītos procesos vispirms jāsaprot, kādas tad ir problēmas un kādi ir to risināšanas iespējamie alternatīvie varianti !
iespējamā balsošana internetā nenoņem nevienu no iespējamam problēmām,vienlaicīgi radot daudzas citas !
Jāsāk ar pamatiem un ar vienkāršiem līdzekļiem jānodrošina pilsoņa iespējas realizēt savas tiesības un pienākumus piedaloties balsošanā, kaut vai dodot iespēju nobalsost iepriekš !

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu