Patriotisms 2.0 • IR.lv

Patriotisms 2.0

6
Pauls Raudseps

Ir nepieciešams jauna veida patriotisms, kas piemērots 21.gadsimtam

Katru gadu arvien vairāk cilvēku Lāčplēša dienā aiziet līdz Rīgas pilij nolikt svecītes par piemiņu mūsu varoņiem. Šogad sveču josla dažviet izveidojās tik plata, ka bija grūti piekļūt pie vecajiem ķieģeļu mūriem, lai to pakājē vai uz kādas ērtas dzegas iedegtu savu mazo, plandošo liesmu. Bet vislielākais prieks ir redzēt, cik daudz jaunu, smaidošu cilvēku atnāk ar savu gaismu un piedalās šajos patriotisma svētkos. 

Lāčplēša dienā godinām tos, kuri 1919.gada novembrī bija gatavi cīnīties pret lielu pārspēku par neatkarīgo Latvijas valsti. Draudi bija tieši un nepārprotami, par tiem skaidri vēstīja Bermonta armijas šautās lodes un artilērijas lādiņi. Dažu nedēļu laikā izšķīrās jautājums – vai Latvija pastāvēs vai pazudīs? Un kad 11.novembrī pēc Bermonta spēku padzīšanas Rīgas baznīcu torņos sāka zvanīt zvani, uzvaras mir-klis bija skaidrs un spožs.

Varam būt pateicīgi, ka mums nav jāpiedzīvo tik milzīgi pārbaudījumi, kādus pirms gandrīz simt gadiem pārvarēja mūsu senči. Tieši otrādi, pēc smagas ekonomiskas krīzes mūs turpina pozitīvi pārsteigt iekšzemes kopprodukta un eksporta izaugsme. Daudziem tā varētu likties tikai «statistika», taču mazumtirdzniecības apgrozījums pierāda, ka cilvēkiem ir arī vairāk naudas kabatā, un pat aptaujās tradicionāli neapmierinātie iedzīvotāji uz jautājumiem atbild aizvien optimistiskāk. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu