Ķīlis nodod atklātībai sākotnējos datus studiju programmu izvērtējumam • IR.lv

Ķīlis nodod atklātībai sākotnējos datus studiju programmu izvērtējumam

12
Roberts Ķīlis. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Ministrs cer, ka datu pilnīga publiskošana ļaus interesentiem veikt padziļinātu augstākās izglītības kvalitātes analīzi

Lai padarītu iespējami atklātu un ikvienam interesentam pieejamu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārvērtējuma metodoloģiju un datus, kuros balstīts vērtējums par studiju programmām, ministrs Roberts Ķīlis pieņēmis lēmumu publiskot visus sākotnējos datus par vērtētajām studiju programmām, informē ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātajam Latvijas augstskolu studiju programmu izvērtējumam par pamatu izmantoti Augstākās izglītības padomes savāktie un apkopotie kvantitatīvie dati. Tā mērķis ir palīdzēt veidot augstākās izglītības politiku Latvijā, tai skaitā nodrošināt budžeta finansējuma saprātīgāku izlietojumu.

Izvērtējums uzrāda, ka Latvijā ir gandrīz 400 konkurētspējīgu studiju programmu, un tās ir pelnījušas lielāku budžeta finansējumu. Savukārt nekvalitatīvajām studiju programmām turpmāk nav jāsaņem valsts budžeta līdzekļi.

Ministrs norāda, ka apzinās – šādas izmaiņas dažkārt var nebūt patīkamas atsevišķām augstskolām, kas varētu zaudēt lielus budžeta līdzekļus. Šā iemesla dēļ viņš paredz arī plašu diskusiju par publicēto izvērtējumu, kā arī mēģinājumus to diskreditēt un apšaubīt.

Tāpēc, lai padarītu iespējami caurspīdīgu un ikvienam interesentam pieejamu IZM pārvērtējuma metodoloģiju un datus, kuros balstīts vērtējums, Ķīlis pieņēmis lēmumu publiskot visus sākotnējos datus par vērtētajām studiju programmām.

Vienlaikus ministrs uzsver, ka par pašu savākto datu kvalitāti pilnībā atbild Augstākās izglītības padome, kurai vairākkārt tika lūgts datus precizēt. IZM kā izvērtējuma pasūtītāja ir īstenojusi savas tiesības veikt datu sekundāro analīzi. IZM cer, ka datu pilnīga publiskošana ļaus interesentiem veikt padziļinātu augstākās izglītības kvalitātes analīzi arī citos virzienos.

Pielikumā fails ar AIP ekspertu sniegtajiem studiju programmu vērtējumiem 62 kritērijos.

Kritēriju atšifrējums un metodoloģijas paskaidrojums skatāms pievienotajā failā.

 

Komentāri (12)

Edmunds Zālīte 12.11.2012. 12.43

ķīlis malacis, cerams, viņam izdosies.

+9
-3
Atbildēt

0

austrisv 12.11.2012. 12.10

“Izvērtējums uzrāda, ka Latvijā ir gandrīz 400 konkurētspējīgu studiju programmu, un tās ir pelnījušas lielāku budžeta finansējumu”

Jā, skaitlis ir milzīgs, bet vai visas šis programmas ir jāfinansē no valsts?

+4
-1
Atbildēt

0

Aija 12.11.2012. 18.00

Palasot pētījuma rezultātus… nu izklausās pat ļoti ticami. Ja man būtu jānovērtē tā studiju programma kurā pats mācijos… apmēram tik pat punktu dotu arī es.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu