Mani grēki ir atlaisti • IR.lv

Mani grēki ir atlaisti

9
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Es domāju par sevi un savu likteni – pēc iznākšanas no ieslodzījuma atzīst par kukuļošanu notiesātais Raimonds Janita, kurš vienīgais no apsūdzētajām Rīgas domes amatpersonām sadarbojās ar izmeklēšanu

Šajās telpās pat sienas rada miera un drošības sajūtu – skaidrodams, kāpēc sarunai izvēlējies tieši sava advokāta Egona Rusanova kabinetu, nosaka bijušais Rīgas pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita. Viņu 2008.gada sākumā apcietināja par starpniecību kukuļošanā, un, lielā mērā pateicoties viņa liecībām, aiz restēm nonāca arī citi nozieguma dalībnieki. Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lieta kļuva par vienu no vērienīgākajām neatkarīgās Latvijas vēsturē – pērn tika notiesāts gan bijušais Rīgas pilsētas attīstības departamenta vadītājs Vilnis Štrams, gan viņa vietnieks Pēteris Strancis un pats Janita, kā arī trīs biznesmeņi, no kuriem pazīstamākā ir nekustamo īpašumu uzņēmēja Ināra Vilkaste.

Ar Janitu tiekos trīs dienas pēc tam, kad Augstākā tiesa ir mīkstinājusi viņam pirmās instances tiesā piespriesto sodu – trīs gadi ieslodzījumā samazināti līdz vienam gadam, astoņiem mēnešiem un 25 dienām, tieši tik, cik viņš bija nosēdējis cietumā līdz šai tiesas sēdei. Taču tieši nedēļu par vēlu, lai Janita pēdējoreiz satiktu savu tēvu. Viņš nomira, nesagaidījis dēla atbrīvošanu. Bēres notika dienu pēc Janitas atbrīvošanas.

Uz sarunu Janita ieradies labu laiku agrāk – kafijas tasīte uz galda gandrīz iztukšota, no manis atnestajām uzkodām sākotnēji atsakās, jo cietumā esot ieguvis cukura diabētu, tomēr vēlāk pagaršo sezama pīrādziņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu