Pētījums: Lielākā daļa emigrējušo drīzumā netaisās atgriezties Latvijā • IR.lv

Pētījums: Lielākā daļa emigrējušo drīzumā netaisās atgriezties Latvijā

19
Lielbritānijā reģistrējušies no Latvijas. Dati: LU un draugiem.lv pētījums
Māra Miķelsone

Latvijas Universitātes pētnieki kopā ar portālu “Draugiem.lv” īstenojuši pētījumu par aizbraucēju noskaņojumu un saziņu ar mājām

Tikai ceturtā daļa jeb 23% no Latviju pametušajiem cilvēkiem vēlas atgriezties, kamēr lielākā daļa jeb 65% turpmākos piecus gadus nolēmuši palikt ārzemēs. To parāda otrdien prezentētais Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes pētnieku sadarbībā ar portālu “Draugiem.lv” veiktais pētījums “Mobilo latviešu raksturojums”.

Inovatīvais pētniecības instruments jeb anketa tapusi sadarbībā ar Latvijas lielāko sociālo tīklu, lai noskaidrotu no Latvijas emigrējušo cilvēku noskaņojumu un motīvus. “Draugiem.lv” lieto 1,2 miljoni latviešu visa pasaulē. Katrs piektais ik dienu portālā ienāk no ārzemēm.

Tāpēc LU pētnieku komanda iztaujāja globālos latviešus, kuri dzīvo Īrijā, Lielbritānijā, Vācijā, Norvēģija un Zviedrijā, kas viņus pamudināja doties prom no Latvijas, vai dzimtenē ir palicis kāds no viņu ģimenes locekļiem, vai viņiem ir saikne ar Latviju un vai viņi vispār plāno atgriezties. Aptaujas Draugiem.lv tika veiktas 2010. un 2012.gadā.

Profesore Zaiga Krišjāne secinājusi, ka, salīdzinot ar tiem Latvijas iedzīvotājiem, kas devās uz ārvalstīm tūlīt pēc iestāšanās Eiropas Savienībā, ekonomiskās krīzes gados izbraukušo vidū vērojams jauns migrācijas iemesls. Ja uzreiz pēc 2004.gada cilvēki biežāk devās uz ārvalstīm, lai labāk pelnītu, tad krīzes gados arvien vairāk bija to, kuri Latvijā bija zaudējuši darbu.

Kā norāda pētnieki, respondenti uzsver – bijuši spiesti meklēt darbu ārzemēs, nespējot veikt ikdienas un kredītu maksājumus.

Galvenie aizbraukšanas iemesli, atklāj pētījums, 22% gadījumu ir tieši kredīti un nespēja samaksāt rēķinus, 19% – nedrošība un neskaidrība par savu nākotni, bet trešais nozīmīgais iemesls aizbraukšanai bijis bezdarbs un grūtības atrast darbu (14%).

Pētnieki secina, ka nedrošība par nākotni ir bijusi gan svarīgs aizbraukšanas iemesls, gan arī šķērslis, lai pieņemtu lēmumu atgriezties Latvijā.

Otrdien preses konferencē pētnieki uzsvēra, ka valstij būtu svarīgi mazināt izceļošanas cēloņus.

Jaunās reemigrācijas programmas izstrādātājiem jāņem vērā arī tas, ka jau daļai emigrējušo vairs nav pat radinieku Latvijā (5%), savukārt liela daļa ārvalstīs dzīvo kopā ar vecākiem radiniekiem, skolas vecuma bērniem (11%) un partneri no Latvijas (24%).

Vaicāti, vai šā pētījuma, kas veikts īpaši izveidotā portāla “Draugiem.lv” platformā, rezultāti var tikt uzskatīti par reprezentatīviem, ģeogrāfijas doktors Māris Bērziņš apliecināja, ka tas tiešām tā ir, jo jaunos sociālos tīklus lieliski iespējams pielāgot šādiem pētījumiem.

Savukārt “Draugiem.lv” pārstāvis Jānis Palkavnieks teica, ka ik dienu portālā savā starpā un ar mājiniekiem sazinās 60% aizbraucēju.

 

Komentāri (19)

ilma 06.11.2012. 14.10

Starp citu, joprojām šeit ir diezgan daudzi speciālisti labos, augstos amatos, kurus esmu apmācījis tajos “šausmīgajos padomju gados”. Joprojām ir daudz, kas tāds, bez kā šodienas dzīve nebūtu Latvijā nebūtu iespējama tīri fiziski. Bez daudzu paaudžu sastrādātā nebūtu jau bijis arī nekā, ko “privatizēt” šodienas veiksminiekiem.
Varbūt šķiet, ka pārāk daudz pieķeros vienas pastubbas ministres izmuldētām muļķībām. varbūt arī tā, nenoliegšu. Vienlaikus tā ir mana dzīve un mans liktenis, kuru šodienas “dzīves veiksminieki” atļaujas piesmiet.
Un to piedot es tiešām nespēju.

+8
-1
Atbildēt

1

    piziks > ilma 06.11.2012. 18.18

    Easy1959!

    Kristietīgi nepārtrauktā piedošana pāridarītājus, kam humanitārā izglītība sveša, iedvesmo vienīgi visatļautībai un nesodāmībai. Var piedot pašmiera dēļ pāris pirmās reizes, bet ne jau katru otro dienu. Veiksmi Tev!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ilma 06.11.2012. 14.01

Personīgi man viss ir sagriezies vienā mezglā, lai izšķirtos par aizbraukšanu.
Jā, lai arī neliels, tomēr ņemts hipotekārais kredīts par ģimenes mājas pabeigšanu, kuru nomaksāt ir kļuvis neiespējami.
Manos virs 50-mit problēmas atrast daudzmaz (uzsveru – daudzmaz!) cilvēcīgi apmaksātu darbu. Nenormālā situācija Latvijā, kas saistīta ar totālu eidžismu, kad darbā netiec pieņemts nevis kompetences trūkuma dēļ, bet gan tāpēc, ka “neesi vismaz desmit gadus jaunāks”.
Šodien izlasot labklājības (!) ministres Viņķeles Playboy sacīto, ka “Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules, un viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit.. Tas ir trakums, jo cilvēkiem to ir ļoti grūti izskaidrot…”
Viņai man nekas vairs nav jāpaskaidro. Šodienas valdošās ideoloģijas nesēji to man ir vairāku gadu laikā lieliski paskaidrojuši. Ja tāds ir ministres skatījums uz cilvēkiem, lai arī “tikai” pensionāriem, tīri cilvēcīgi man tas ir pretīgs un, jā, arī morāli nepanesams. man ir pilnīgi vienalga, cik “tiesisku koalīciju” viņa pārstāv. Tā ir absolūta jebkuru cilvēcisko vērtību degradācija. Tā NAV mana Latvija, tā nav mana VALSTS, kurā vēlos pavadīt tos gadus, cik nu liktenis būs atvēlējis. Es ne garīgi, ne no morāles viedokļa nespēju pieņemt, ka cilvēks, kurš varētu būt teju manas meitas vecumā, var ko tādu pateikt par daudzu paaudžu un vēl daudzu tūkstošu dzīvi un likteni.
Es zinu, ka man svešumā neklāsies viegli. Mana maizes dona būs ar biezu garozas kārtu. Vienlaikus manu jau aizbraukušo paziņu, radu pieredze liecina, ka, lai arī kur būtu nonācis, šādu attieksmi, kāda ir Latvijā, neviens nav sastapis.
Vai man ir doma atgriezties? Ja godīgi – nē. mans šābrīža virsuzdevums ir iedzīvoties, atrast vietu , kas būtu piemērota arī manai dzīvesbiedrei, pārdot visu, kas vēl palicis šeit un … viss.
Varat jau pasmīkņāt par manis sacīto. Katram jau savs skatījums. Vismaz sevī esmu savu Latviju “pa gabliņam vien” sevī nocirtis.

+9
-2
Atbildēt

2

    grislits > ilma 06.11.2012. 15.33

    Atvainojos, ja tā nav, bet ja sakāt, ka 50 ar kapeikām jums esot, un nikā cipars 1959, kas it kā varētu liecināt par dzimšanas gadu, rada šaubas par izteikumu, ka varējāt lōti apmācīt kādus speciālistu padomju laikos. Ko var diži augstā līmenī citiem iemācīt cilvēks 25-28 gadu vecumā?

    Atklāti sakot, stipri izskatās pēc iepriekš sagatavotas propagandas raksta.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > ilma 06.11.2012. 18.03

    Easy, ja turpināsi domāt loģiski, visticamāk, par aizbraukšanu izlemsi drīz un pareizi vien darīsi: tieši (arī) uz Tevi attiecas šīsdienas ziņa par LR Saeimas kārtējo veltijumu tādiem kā Tu, — ari par to laiku, kad ar kredita atmaksu būsi ticis galā:

    http://www.ir.lv/2012/11/6/eksperti-nakotnes-pensionariem-atnem-iespeju-palielinat-pensiju

    Pārējiem noteikti vērts palasīt — uz atvadām no Latvijas — svaigāko žurnāla “Playboy” Latvijas versijas numuru: tur Vienotibas paraugministre Viņķele pateikusi, ka Latvijā tādi pensionāri grib tērēt naudu, ko NEESOT PELNĪJUŠI(!), — te “sirmgalvjiem nav vietas”… un Ilze Viņķele labi der Havjera Bardema tēlam no attiecīgās brāļu Koenu filmas, — kaut dazreiz brunčos, kamēr “Karlīne, ne Kārlis”… :) Varbūt ministrei uzdāvināt tai filmā redzēto pneimatisko buļļsitēju, atvieglojot cīņu ar liekēžiem?

    Laikam jau neizdosies sagaidīt, lai kāds atzītu, ka pensionāri, kuri ilgus gadus nodokļus maksāja PSRS, Latvijā tomer uzcēla/izveidoja daļu no tā, ko atjaunotas Latvijas valdonīšiem pietrūka prāta tālāk attīstīt, bet netrūka nekaunības par kapiķiem privatizēt, lai nu pateiktu, ka pensionāri ir liekēži, — ja jau grib tērēt to, ko paši nav pelnijuši.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 06.11.2012. 15.48

Eža/gebešņiks vienmēr visu vilto. Ja raksts ir par tomātiem viņš argumentē par pelmeņiem, ja raksts ir par krejumu viņa argumenti ir par voblu utt. Nav skaidrs kāpēc moskaļi viņu uztur.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu