Katrs var izteikties par reemigrācijas atbalsta iecerēm • IR.lv

Katrs var izteikties par reemigrācijas atbalsta iecerēm

36
Foto: Evija Trifanova, LETA

No šodienas līdz valsts svētkiem – 18.novembrim – ikviens var izteikties par valdības darba grupas idejām reemigrācijas atbalstam

Sabiedriskajai apspriešanai ekonomikas ministra Daniela Pavļuta izveidota darba grupa nupat kā nodevusi sākotnējos priekšlikumus un pirmās idejas reemigrācijas atbalsta pasākumiem, informē Ekonomikas ministrija. Priekšlikumi rīcības virzieniem trešdien publicēti portālā www.musuvalsts.lv, aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju un valsts piederīgo izteikt savu viedokli.

Kā jau rakstīts, laikā no 2000. līdz 2011.gada sākumam Latvijas iedzīvotāju skaits samazinājās par aptuveni 300 000 cilvēku. No šā skaita 213 000 iedzīvotāju ir emigrējuši. Emigrācijas iemesli arī nav tālu jāmeklē – tas ir zemais atalgojums, ES dalībvalstu darba tirgus atvēršana un straujais bezdarba kāpums krīzes laikā. 

Ekonomikas ministrs Pavļuts uzskata, ka “reemigrācijas atbalsta pasākumu mērķis nav dot veltas cerības vai solīt pašlaik nereālo, bet gan sniegt praktisku palīdzību tiem ekonomiskās emigrācijas aizbraucējiem, kuri patlaban redz iespējas atgriezties, dzīvot un strādāt Latvijā, vēlas dibināt savu uzņēmumu vai citādāk attīstīt biznesa saiknes ar Latviju”. Ministrs arī uzsver, ka galvenie faktori, kas dos stimulu atgriezties Latvijā, būs ekonomiskās situācijas turpmāka uzlabošanās, iespējas atrast darbu un vidējā atalgojuma līmeņa kāpums atbilstoši produktivitātei.

Darba grupa savas optimistiskās cerības saista ar Latvijas ekonomikas izaugsmi. Tiek prognozēts, ka ilgtermiņā – līdz 2030.gadam – varētu veidoties pat 120 tūkstoši brīvu darba vietu, kuru aizpildīšanai būs nepieciešams papildu darbaspēks. Un tam, pēc darba grupas domām, jābūt no pašu ļaudīm, nevis no citzemju imigrantiem.

Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna izstrādes darba grupas vadītāja, sabiedriskās politikas centra “Providus” pētniece Dace Akule cer, ka iespēju sniegt savu ieguldījumu reemigrācijas atbalsta plāna izstrādē izmantos gan patlaban remigrācijā esošie, gan Latvijā dzīvojošie, “jo mums katram, visticamāk, ir sava – tieša vai netieša – pieredze ar emigrāciju”.

Darba grupa sabiedriskajai apspriešanai nodevusi sākotnējos priekšlikumus reemigrācijas atbalsta pasākumu virzieniem. Tie ir septiņi – darba tirgus informācijas pieejamība; programma augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei Latvijas uzņēmumos inovāciju un jaunu tehnoloģiju ieviešanai; personu loka paplašināšana, kuriem iespējams pretendēt uz repatrianta statusu; sadarbība ar diasporu; latviešu valodas apmācības; atbalsts skolēniem, kas atgriežas/iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, kā arī šo skolēnu vecākiem; vienas pieturas aģentūras noteikšana.

Par šiem priekšlikumiem sabiedriskajā apspriešanā internetā var izteikties no 31.oktobra līdz 18.novembrim. Apspriešanas rezultāti tiks izmantoti, lai līdz 14.decembrim izstrādātu Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna projektu.

 

 

Komentāri (36)

lebronj2356 31.10.2012. 12.58

Gribētu piebilst, ka iesākumā ir jādomā pie tā, lai apstādinātu emigrāciju un tikai tad jāizstrādā plāns kāda vilināšanai atpakaļ, uzturēt kontaktus ar izceļojušajiem, palīdzot svešumā kopt latvisko kultūru, paražas un valodu – tas gan ir jāuzsāk nekavējoties. Raksti par pieaugošām pārtikas cenām, par apkures rekordtarifiem noteikti neveicina apgriezto algu īpašniekus cīnīties šeit uz vietas…Kad darbaroku trūkums būs piespiedis DD maksāt daudzmaz adekvātas algas, kad LV llikumdošana un attieksme būs labvēlīga vainkāršiem cilvēkiem un pamatnācijai, reemigrācijas jautājums sāks risināties pats no sevis! No tukšas papīru smērēšanas nekas nenotiks !

+13
-1
Atbildēt

2

    lebronj2356 > lebronj2356 31.10.2012. 22.09

    Nerunāju par kādām abstraktām vēlmēm, bet nu ja cilvēku dzīvei nevis izdzīvošanai nav naudas, tad kāpēc vispār tāda nauda vajadzīga ?!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > lebronj2356 31.10.2012. 14.47

    Tavām vēlmēm trūkst finasiāla seguma! kur ņemt naudu tam visam.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 31.10.2012. 14.58

Vēlme atgriezt tautiešus atpakaļ ir laba vēlme, bet tai trūkst finasiāla seguma, tāpat darba devēja attieksme pret līdzcilvēku un pamatīgā ekspluatācijas pakāpe Latvijā un zemās algas dzen prom tautiešus, kur maksā vairāk, jo cik gan ilgi var grabināt santīmus? ja būs labi atalgots darbs un sakārtota valsts, tad arī tauta atgriezīsies. Arī īri taču izceļo uz Austrāliju, cik dzirdēts. Tāpat portugāli un grieķi dodas augstāku algu un labāku dzīves apstākļu meklējumos. Ko padarīsi, ja ES dalībvalstīs ir brīvais darba spēka kustības tirgus.

+7
-1
Atbildēt

2

    lindapastare > austrisv 31.10.2012. 16.14

    Nulle, atšķirība ir milzīga – apjoma atšķirības ir graujošas – tas galvenokārt ir iedzīvotāju blīvuma un biznesu “izmēra” dēļ. Attiecīgi visi iepirkumi ir ļoti lieli – par ļoti labu cenu. Arī fiksētās izmaksas kļūst relatīvi nelielas. Beigās jā – var pārdot par tādu pašu cenu, bet kopumā uz vienu darbinieku ienākumi ir nesalīdzināmi lielāki.
    Ja paskatītos mazāka izmēra veikaliņus, kur cilvēku apgrozība ir neliela, tad tur cenas jau ir par kārtu augstākas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > austrisv 31.10.2012. 16.00

    nulle:
    lielveikala pārdevēja gan UK, gan Latvijā strādā +/- vienādi efektīvi.
    Bet tai kas ir UK nez kāpēc maksā daudz vairāk.
    ===================================
    Kas te ko brīnīties?

    Lielbritānijā blakus vienkāršo darbu veicējiem joprojām ir daudz tādu, kuri rada augstu pievienoto vērtību. Latvijā tādu ir ļoti maz.

    Lielbritānijas sabiedrība tāpēc kopumā ir daudz bagātāka, un pat pastāvot apmēram tāda paša līmeņa vienlīdzībai/nevienlīdzībai kā Latvijā, arī vienkāršā darba darītāji tur var saņemt relatīvi daudz.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

ilma 31.10.2012. 13.17

Lai cik tas nebūtu bēdīgi, bet man jau kabatā ir vienvirziena biļete uz UK. Un vēl bagāžā man ir 3 gadi bezcerīgu mēģinājumu atrast darbu šeit Latijā savos 54 gados, sākt savu biznesu, izdzīvošana uz nabadzības sliekšņa. Par katru no tiem varētu stāstīt un stāstīt, cik šeit ir nepieciešami cilvēki ar izglītību un pieredzi, kā tiek veicināta biznesa attīstība utt.
Visvairāk sāp sirds par to, ka cilvēki manos gados – virs 50-mit, šeit nevienam nav nepieciešami, lai arī cik tu esi kvalificēts darbinieks. No šādiem cilvēkiem arī atbrīvojas visbiežāk pirmajiem.
Vienīgais darbs, kuru man tiešām piedāvāja ir kasieris Maxima lielveikalā. Protams, par to maksājot minimālo algu. Vai par to var iztikt, manuprāt, ir retoriski jautāt. Par komunālo maksājumu nomaksu pat nerunāšu.
Tā kā tagad esmu pieņēmis šo nebūt ne vieglo lēmumu. Protams, darbs, kuru veikšu UK nav tas intelektuālākais, tomēr arī ne ar pašu mazāko atalgojumu un ne fiziski smags, jo man to palīdzēja iegūt ne tās sliktākās angļu valodas zināšanas.
Par to Pavļuta murgaino ideju šobrīd nav vēlmes izteikties. Mana vienīgā vēlme ir šobrīd izrauties no bezcerīgas nabadzības.
Es nezinu, cik daudzi no jums ir izjutuši šo pazemojošo sajūtu – ka no reizes uz reizi tiec atraidīts sakot, ka kā speciālists jūs mums būtu noderīgs, tikai, ja to gadu būtu vismaz par desmit mazāk. Katru reizi, kad nācās tos dzirdēt, slikti, bet man bija personīga vēlme iespļaut Viņķelei sejā par tiem murgainajiem teicieniem, kā nu tagad tiks cilvēki pirmspensijas gados nodarbināti.
Bet lai nu paliek. Gan jau ar laiku sliktais aizmirsīsies un Latvija manās atmiņās paliks kā tāla, tomēr senču zeme, kurā šad tad atgriezties ciemu reizēs.
Ja atklāti, man nav neviena priekšlikuma, ko varētu darīt. Pārāk tālu jau tas process ir aizgājis.

+8
-3
Atbildēt

7

    Signija Aizpuriete > ilma 31.10.2012. 13.45

    ——–
    Lai cik tālu pasaulē latvietis neaizietu – viņš uzdziedās (nespļaudīsies kā kamielis):

    http://www.youtube.com/watch?v=G8aBTWlWC58

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > ilma 31.10.2012. 21.16

    easy!
    Nenokar galvu, jo mans dēls arī izbrauca uz Īriju- tā sakot darba meklējumos, bet pēc pusgada atgriezās, jo pietrūka draugu un vecāku un Dzimtenes!
    Atgriezies pēc laiciņa! Es Tev to novēlu no visas sirds!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ilma > ilma 31.10.2012. 15.59

    Vai es turu ļaunu prātu? Ja godīgi, man šobrīd nav uz to atbildes.
    Ir gan dažas lietas, kuras es nespēju, “pārvārīt”, ja tā latviski varētu teikt.
    Galvenā “tiesiskuma koalīcijas” – neskaties uz maniem darbiem, bet klausies vārdos. Ar netīrām rokām nevar darīt tīrus darbus. Manā skatījumā tā ir būtiskākā morāles aksioma. Tu nevari būt ministrs, kuram sievas tumboškā mētājas pārdesmit tūkstoši, tu nevari būt ministrs, kurš “optimizē” savu algu, tu nevari būt deputāts, kurš “optimizē” auto nodokļus, tu nevari būt, tu nevari būt deputāts, kurš savai bodei ved kontrabandas lakatiņus…
    Tā varētu turpināt un turpināt. Par visādiem lembergiem, šķēlēm un viņu satelītpartijām pat nerunāsim.
    Ja esi nācis ar skaidru uzstādījumu – godīgi it visā, tad, lai arī acīs cērtas asaras, esi godīgs līdz galam. Un es jums noticēšu. Un balsošu un palikšu, lai arī dažkārt nezincik grūti nebūtu. Bet, ja viss saiet vienā lielā kaudzē – “augšu” dubultmorāle, mana dzīve uz nabadzības sliekšņa, vienreiz pienāk lūzuma punkts.
    Vismaz man tas ir pienācis.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > ilma 31.10.2012. 16.30

    Nezinu, ko teikt, laikam Tev pašam par daudz sakrājies uz sirds- tāpēc centies vainot visus pēc kārtas. Partijās taču stājas visādi cilvēciņi un galvenokārt sava labuma meklētāji!
    Es savulaik esmu pārdzīvojusi kaut ko līdzīgu tikai pie citas partijas virsvadības un tai partiju koalīcijai bija daudz vairāk pārkāpumu nekā Čigānes ievestie lakatiņi.
    Lai Tev veicas patiešām atrast labu darbu un dvēseles mieru tur svešumā, bet ja nē, tad atgriezies , jo viss plūst viss mainās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ilma 31.10.2012. 14.50

    Jā, Tevi es pilnībā saprotu, jo ir piedzīvots līdzīgi un vēl tagad katrs mēsls Tev to pārmet! Lai veicas UK, bet neturi ļaunu prātu uz Latvijas sabiedrību, jo tā nav inteliģenta sabiedrība tai vēl tik daudz jāmācās.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ilma > ilma 31.10.2012. 17.07

    Paldies!

    Gan jau būs labi. Man šobrīd galvenais ir rast atspēriena punktu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > ilma 31.10.2012. 17.36

    >easy1959. Skarbi, bet absolūti patiesi vārdi. Bet varbūt tas ir jūsu liktens, varbūt ka tieši šī pārmaiņa ir nepieciešama tālākai jūsu gara attīstībai? Bet to Jūs uzzināsiet tikai stipri vēlāk. Arī mani dzīve ir nežēlīgi situsi un spārdījusi, bet kad uz to atskatos, tad saprotu ka tajā viss ir bijis vajadzīgs manai izglītībai. Mēs taču mācāmies tad, kad mums ir grūti, kad ir viegli, tad tikai eksistējam. Tāpēc jau joko, un kam tad šodien ir viegli, lai mēs uz sevi, uz savām problēmām paskatītos “no malas”. Lai Jums viss izdodas!!!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu