13.janvāra grautiņos apsūdzētajam piespriež cietumsodu • IR.lv

13.janvāra grautiņos apsūdzētajam piespriež cietumsodu

25
Foto: Lauris Nagliņš, LETA

Mareks Laizāns demolējis pašvaldības policijas automašīnas, dauzījis skatlogu stiklus un aplaupījis dzērienu veikalu

Rīgas apgabaltiesa pirmdien piesprieda trīs gadu un sešu mēnešu cietumsodu Marekam Laizānam, kurš apsūdzēts par dalību 2009.gada 13.janvārī Vecrīgā notikušajos grautiņos, ziņo LETA.

Tiesa ar savu pasludināto spriedumu Laizānu atzinusi par vainīgu Krimināllikuma 225.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā. Pilns sprieduma teksts būs pieejams 12.novembrī, bet pēc tam desmit dienu laikā to varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Laizāns jau agrāk saukts pie kriminālatbildības par citiem noziegumiem. Tiesa tagad viņam galīgo sodu noteica, ieskaitot iepriekš piespriestos sodus citās lietās, paskaidroja Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Šēnberga.

Prokuratūras pārstāve papildināja, ka saskaņā ar apsūdzību Laizāns 2009.gada 13.janvārī Vecrīgā demolējis pašvaldības policijas automašīnas, dauzījis skatlogu stiklus un aplaupījis dzērienu veikalu.

Sākotnēji šī vīrieša apsūdzība tika izskatīta vienā tiesvedībā ar citu iespējamo 13.janvāra grautiņu dalībnieku – Artūru Šternbergu -, taču vēlāk Laizāna lietu nācās izdalīt atsevišķā procesā, jo viņš nenāca uz tiesu. Ņemot vērā minēto, Laizāns tika izsludināts meklēšanā. Patlaban viņš atrodas apcietinājumā.

Šternbergu, kurš savu vainu prokuratūras celtajā apsūdzībā bija atzinis, Rīgas apgabaltiesa šā gada augustā sodīja ar 100 stundām piespiedu darba. Laizāns savu vainu atzina tikai pirmās instances tiesas procesa noslēgumā.

Kā ziņots, 2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi – tika izsisti logi vairākām ēkām, stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja a/s “Latvijas balzams” produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns “Fīlings”. Grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

Par dalību masu nekārtībās tika celtas apsūdzības aptuveni 70 cilvēkiem.

 

Komentāri (25)

dace_ampermane 29.10.2012. 22.06

Here we go again! Marekam 3 ar pus gadu, a Vinetai nekā par Valsts dokumentu viltošanu. Iedomājieties ja viņa, Vineta, strādātu Mercedes Benc un iedotu falšus papīrus par kādu nobrauktu auto, teiksim, uzrakstītu, ka nobraukts mersis ir jauns. Viņai būtu lieli sūdi. No otras puses grūti gan spriest ko Vineta Muižniece dabūtu [jeb ko viņai iedotu] par policijas mašīnas demolēšanu, skatlogu dauzīšanu un alkohola zagšanu.

PS godīgs valsts darbinieks paliek īsts noziedznieks jeb agrāk zinātnieks un pētnieks tagad mauku mājas sētnieks

+3
0
Atbildēt

1

kkreslins 30.10.2012. 11.49

karguša ar krašovku tikmēr atkorķē savā jūrmalas rezidencē vīnu lielākā vērtībā , ka vidējam latvijas pilsonim alga… life goes on

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu