Vienotai banku uzraudzības sistēmai ES efektīvi jādarbojas jau 2013.gadā • IR.lv

Vienotai banku uzraudzības sistēmai ES efektīvi jādarbojas jau 2013.gadā

26
ES prezidents Hermanis van Rompejs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Briselē notiek Eiropas Savienības līderu divu dienu samits

Par eirozonas vienoto banku uzraudzības sistēmas likumdošanas regulējumu jāvienojas līdz nākamā gada 1.janvārim, uzskata Eiropas Savienības (ES) valstu līderi.

Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs pēc gandrīz desmit stundu ilgušajām sarunām ar ES valstu līderiem preses konferencē sacīja, ka vienotā banku uzraudzības sistēma varētu sākt efektīvi darboties 2013.gada laikā, ziņo LETA.

Van Rompejs uzsvēra, ka Eiropas Centrālajai bankai (ECB), kas uzņemsies banku uzraudzību, jābūt skaidri nodalītām uzraudzības funkcijām no monetāriem pienākumiem. Vienlaikus vienotai banku uzraudzībai jābūt iekļaujošai un pārredzamai, proti, visas dalībvalstis aicinātas tai pievienoties.

Savukārt banku tiešā rekapitalizācija, izmantojot Eiropas Stabilitātes mehānismu, būs iespējama, kad būs izveidota efektīva vienotā banku uzraudzības sistēma, skaidroja van Rompejs.

Diskusijas pirmajā ES samita dienā ieilga, un sanāksme beidzās tikai ap trijiem naktī pēc Briseles laika.

Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu sacīja, ka Eiropadome ir apstiprinājusi galvenos principus, un tagad jāstrādā, lai līdz gada beigām pabeigtu vienošanās par tiesisko regulējumu.

ES ierēdņi vakara gaitā pauda, ka eirozonas bankas ECB uzraudzībā nonāks pakāpeniski 2013.gada laikā.

Samita pirmās dienas sanāksmes galvenā prioritāte arī esot bijis progress jautājumā par banku savienības izveidi. Savukārt sanāksmes otrajā dienā piektdien ES līderi pievērsīsies jautājumam par svarīgāko pasākumu īstenošanu izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai, kā arī ārpolitikas jautājumiem.

Eiropas Savienības (ES) līderu divu dienu samits, kas Briselē sākās ceturtdien, ir viena no trim bloka līderu sanāksmēm, kas ieplānotas līdz Ziemassvētkiem, ar cerību, ka līdz gada beigām būs panākta vienošanās, kā izveidot spēcīgāku ekonomisko un monetāro savienību.

Iepriekš tika paredzēts, ka tieši banku savienības jautājums izraisīs visvairāk diskusiju. Šādas savienības izveide ļautu Eiropas Stabilitātes mehānismam (ESM) tiešā veidā sniegt palīdzību grūtībās nonākušajām bankām.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu