Udaļcovam pēc aizturēšanas nosaka drošības līdzekli • IR.lv

Udaļcovam pēc aizturēšanas nosaka drošības līdzekli

32
Sergejs Udaļcovs aizturēšanas brīdī rāda uzvaras zīmi. Foto: AFP/LETA

Kreisās frontes līderis Udaļcovs aicina opozīciju neklusēt, jo šis esot jauns represiju vilnis

Krievijas opozīcijas Kreisās frontes līderim Sergejam Udaļcovam, kurš saistībā ar krimināllietu par masu nekārtību organizēšanu trešdien tika pratināts izmeklēšanas komitejā, noteikts drošības līdzeklis – paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu, liecina informācija komitejas tīmekļa vietnē. Sākotnēji izskanēja informācija, ka Udaļcovs pēc nopratināšanas arestēts. 

Cits aizdomās par masu nekārtību organizēšanu turētais Konstantīns Ļebedevs aizturēts uz 48 stundām. Trešo šajā lietā iesaistīto – Leonīdu Razvozžajevu – policijai nav izdevies atrast.

Udaļcovs tika nopratināts saistībā ar krimināllietu par masu nekārtību organizēšanu, vēsta portāls “Grani.ru”.

“Turieties, dzeniet maksimāli vilni. Mani slēdz,” šādu no Udaļcova saņemtu īsziņu tviterī ievietojuši viņa sekotāji. Jau iepriekš tapa zināms, ka aizturēts Udaļcova līdzgaitnieks Konstantīns Ļebedevs.

Atbilstoši izmeklētāju teiktajam “aculiecinieki tieši norāda uz Ļebedevu kā cilvēku, kurš pastrādājis noziegumu”, tviterī raksta advokāte Violeta Volkova.

Sestdien Maskavā notiks mītiņš Udaļcova un citu politiskajās lietās apsūdzēto aktīvistu atbalstam. “Pēdējo notikumu dēļ mēs esam spiesti pie jums vērsties un aicināt nākt uz šo mītiņu kopā ar draugiem un radiem,” teikts organizatoru paziņojumā. “Valsts vara, izmantojot falsificētus pierādījumus, vienam no opozīcijas līderiem mēģina iešķiebt “desmitnieku”. Ja mēs neteiksim “nē”, tad neviens neteiks. Tiksimies sestdien plkst.12. Mūsu būs daudz.”

“Tikai neklusējiet,” sacīja Udaļcovs, kad viņu pēc kratīšanas paša dzīvoklī uz pratināšanu aizveda specvienību policisti. “Tas ir jauns represiju vilnis, varas atriebība par mūsu aktivitātēm. Es visus pilsoņus aicinu neklusēt.”

Krievijas Ģenerālprokuratūra sākusi izmeklēšanu saistībā ar “faktiem”, kas pieminēti filmā “Protesta anatomija II”, kurā Udaļcovs apsūdzēts nolūkā ar ārvalstu atbalstu gāzt prezidenta Vladimira Putina varu. Atbilstoši filmas veidotāju versijai Udaļcovs plāno gāzt Krievijas valdību, viņu atbalsta Gruzijas parlamenta aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētājs Givi Targamadze, kā arī patlaban Lielbritānijā dzīvojošais bijušais “Maskavas bankas” vadītājs Andrejs Borodins. Filmā arī apgalvots, ka Kreisās frontes līderis apsver iespēju savu nodomu īstenošanai algot čečenu kaujiniekus, raksta LETA.

Tāpat kā pirmajā filmas daļā, vēstījums ir diezgan saraustīts un histērisks. “Rīcības plāns jau ir izstrādāts. Tā autori atrodas ārzemēs,” apgalvo filmas diktors, kadrā slīdot ainām no opozīcijas protestētāju sadursmēm ar policiju.

Pats Udaļcovs filmu nosaucis par “mēnessērdzīgā murgiem”, piebilzdams, ka jebkāda nelikumīga viņa darbība vai nelikumīgs finansējums jau sen būtu nācis gaismā, jo varas iestādes viņu rūpīgi uzrauga un viņa dzīvoklī vairākkārt rīkotas kratīšanas. “Šīs filmas stratēģiskais mērķis (..) ir gatavot sabiedrisko domu turpmākām represijām,” viņš paziņojis.

Iepriekš Krievijas Valsts domes vicespīkers, Kremļa partijas “Vienotā Krievija” deputāts Sergejs Žeļezņaks lūdza prokurorus “pārbaudīt filmā izskanējušās apsūdzības” un neļaut opozīcijas līderiem bēgt no valsts.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu