Sprūdžs: Lembergu atbrīvos 100 procenti • IR.lv

Sprūdžs: Lembergu atbrīvos 100 procenti

39
Ministrs Edmunds Sprūdžs. Foto: Ieva Čīka, LETA

Brigmanis: Sprūdžs nāk un iet, pašvaldība paliek

Varbūtība, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) tiks atlaists, ir 100%, pirmdien pirms valdības komitejas sēdes norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP).

Viņš teica, ka tiks vērtēti Lemberga paskaidrojumi un veikta visa nepieciešamā procedūra, taču, ja neatklāsies kas pārsteidzošs, viņš neredzot iespēju, ka pie pašreizējiem apstākļiem tas varētu atrisināties kā citādi, ziņo LETA.

Pēc Sprūdža teiktā, ir skaidrs, ka notiks juridiska cīņa, taču ministrija tai esot gatava. Viņš pauda pārliecību, ka arī Lembergs ir gatavs cīnīties. “Redzēsim, kāds būs rezultāts,” teica ministrs un piebilda, ka patlaban neredzot citu iespējamu iznākumu, kā vien Lemberga atstādināšanu.

“Nedomāju, ka par kaut ko vajadzētu baidīties. Lemberga kungs ir viena no lielākajām problēmām patlaban pašvaldību sistēmā. Viņš nepārprotami demonstrē, ka pa pašvaldību var saimniekot kā pa personīgo kabatu un par to nekas nebūs. Šādu situāciju kā ministrs nevaru pieļaut,” norādīja Sprūdžs.

Saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” ministrs var atstādināt domes priekšsēdētāju no pienākumu pildīšanas, ja viņš nepilda likumos noteiktos pienākumus. Domes priekšsēdētājs uzskatāms par atstādinātu no amata pienākumu pildīšanas ar dienu, kad laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicēts attiecīgs ministra rīkojums.

Domes priekšsēdētājam 30 dienu laikā pēc ministra rīkojuma publicēšanas ir tiesības vērsties tiesā ar iesniegumu par rīkojuma atcelšanu. Ja domes priekšsēdētājs nav izmantojis šīs tiesības, viņš pēc 30 dienu termiņa izbeigšanās uzskatāms par atlaistu. Ja tiesa noraida iesniegumu, domes priekšsēdētājs uzskatāms par atlaistu ar dienu, kad stājas spēkā tiesas spriedums, teikts likumā.

Ja ar tiesas spriedumu ministra rīkojums tiek atcelts, domes priekšsēdētājs par laika posmu, kurā viņš bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, saņem mēnešalgu.

Kā norādīja Sprūdžs, likums paredz iespēju lēmumus pieņemt samērā ātri, turklāt īpašu manevra iespēju nav. Viņš atzina, ka rīkojumu var apstrīdēt tiesā, taču no “pašvaldību sistēmas viedokļa tā vairs nav manas nozares problēma”.

Ministrs pirmdien gaida Lemberga paskaidrojumus, savukārt otrdien viņš varētu lemt par tālāko rīcību. Ņemot vērā patlaban zināmo informāciju, ministrs neredzot citas iespējas, kā Lemberga atstādināšanu. Saskaņā ar likumu ministrs var atstādināt pašvaldības vadītāju no pienākumu pildīšanas.

Lai gan prokuratūras sniegtā informācija attiecas uz laika posmu, kas bija pirms Sprūdža stāšanās amatā, viņš norādīja, ka domes priekšsēdētājs ir joprojām tas pats un arī tie paši uzņēmumi turpina darboties.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra mērķis, acīmredzot, ir sākt karu ar pašvaldībām. Ja vienu pašvaldības vadītāju noņems no amata, tas būs biedinājums citām, taču “Sprūdžs nāk un iet, bet pašvaldības paliek”. Tā, komentējot ministra pieprasījumu Ventspils mēram Aivaram Lembergam sniegt skaidrojumus par darbību Ventspils pašvaldībā, LNT raidījumā “900 sekundes” pirmdien sacīja Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

“Es neesmu Ventspils mēra Aivara Lemberga advokāts, – viņš pat ir pietiekami spēcīga personība un pratīs sevi aizstāvēt,” sacīja Brigmanis, norādot, ka Sprūdža motivācija “no laika gala ir bijusi vēlme abstrahēties no Lemberga, sākt karu ar pašvaldībām”, raksta LETA.

Brigmanis uzskata, ka, noņemot vienas pašvaldības vadītāju, šajā gadījumā tas varētu būt Lembergs, tas varētu izskatīties kā ministra brīdinājums un biedinājums citām pašvaldībām. ZZS frakcijas vadītājs pieļauj, ka ministra mērķis ir panākt, lai pašvaldību vadītāji no viņa baidītos, – “nekādu citu konkrētu darbību un lēmumu jau nav”.

Savukārt Ventspils dome piektdien, 12.oktobrī, sagatavojusi un nosūtījusi atbildes vēstuli ministram Sprūdžam, norādot, ka viņš nav tiesīgs prasīt no Lemberga paskaidrojumus par iepriekšējos pilnvaru termiņos pieņemtajiem lēmumiem, informēja Ventspils pilsētas domes Pilsētas mārketinga nodaļā.

Atbildes vēstulē, ko parakstījis Ventspils domes izpilddirektors Aldis Ābele, norādīts, ka Lembergs par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju tika ievēlēts ar 2009.gada 1.jūlija Ventspils pilsētas domes lēmumu, atbilstoši Lemberga pilnvaru termiņš beidzas 2013.gada jūnijā. Līdz ar to ministrs nav tiesīgs prasīt paskaidrojumus par laika periodu pirms 2009.gada 1.jūlija, kas nav pašreizējais pilnvaru termiņš.

Tāpat domes vēstulē ministram norādīts, ka, izvērtējot Sprūdža 12.oktobra pieprasījumu “Par paskaidrojumu sniegšanu”, secināms, ka tas ir pārrakstīts no Ģenerālprokuratūras apsūdzībā minētajiem apgalvojumiem. Dome informē Sprūdžu, ka jau četrus gadus notiek tiesvedība un par apgalvojumiem, kuri minēti ministra Sprūdža vēstulē, nav Lembergu notiesājoša sprieduma, ar kuru būtu nostiprināta apsūdzētā vaina. Pamatojoties uz Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā un Satversmē nostiprinātajiem principiem, attiecībā pret apsūdzēto darbojas nevainības prezumpcija, norāda dome, piebilstot, ka 2009.gadā ievēlētajai domei ir nelikumīgi atbildēt par 11 gadu veciem citas domes pieņemtajiem lēmumiem.

Vienlaikus dome vēstulē informē Sprūdžu, ka Lembergs ar ministra pieprasījumu tiks iepazīstināts, kad viņš ieradīsies Ventspils domē.

Kā zināms, Sprūdžs grasās atlaist Lembergu no Ventspils domes vadītāja amata, jo no Ģenerālprokuratūras saņēmis “šokējošu” informāciju par Lemberga “saimniekošanu” Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā.

No 1998. līdz 2006.gadam Lembergs kā Ventspils mērs un kā Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs piedalījies un, būdams personīgi un mantiski ieinteresēts, balsojis par tādu vismaz 350 lēmumu pieņemšanu kā pašvaldības kapitāla daļu privatizāciju stratēģiski svarīgos uzņēmumos, aizdevuma piešķiršanu uzņēmumiem, nodokļu maksājumu nomaksas termiņa pagarināšanu, atbrīvošanu no nodokļu parāda nomaksas pašvaldības budžetā, pašvaldībai piederošu zemju iznomāšanu, nekustamo īpašumu nomas līgumu akceptēšanu, nomas maksas pazemināšanu, ar vidi saistīto atļauju izsniegšanu u.c.

Pirmdien ir pēdējā diena, kad Lembergam jāiesniedz skaidrojumi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram par darbību Ventspils pašvaldībā.

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu