VL-TB/LNNK torpedē Brazovska kandidatūru FKTK sastāvā • IR.lv

VL-TB/LNNK torpedē Brazovska kandidatūru FKTK sastāvā

31
Jānis Brazovskis. Foto: Kaspars Krafts, F64

Deputāts Parādnieks Brazovska vietā banku uzraudzībā redz bijušo “Latvijas krājbankas” vadītāju Andri Nātriņu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) loceklis Jānis Brazovskis var zaudēt amatu, jo valdošās koalīcijas partija “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāta Imanta Parādnieka vadībā vēlas izmaiņas FKTK sastāvā, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Saeimas Budžeta komisijas deputāti neatbalstīja Brazovska atkārtotu virzīšanu amatā, lai arī viņu atbalstīja Latvijas Bankas prezidents un finanšu ministrs. Budžeta komisijā Brazovski, kuram oktobrī beidzas otrais pilnvaru termiņš FKTK, atbalstīja tikai “Vienotība”.

Parādnieks izteicies, ka Brazovskis jau gana ilgi darbojies FKTK vadībā un esot laiks viņu nomainīt ar kādu citu, ziņo LETA. “Manuprāt, visu padomi būtu jānomaina, jo ir nepieciešamas jaunas asinis, jauns skatījums, ņemot vērā iepriekšējo pieredzi. Ir gana daudz profesionāļu, kas to var augstā līmenī darīt,” teicis politiķis.

Pēc Parādnieka domām, Brazovska vietā banku uzraudzībā varētu darboties bijušais “Latvijas krājbankas” vadītājs Andris Nātriņš, kurš tur strādāja no 2003. līdz 2006.gadam. Nātriņš patlaban ir neatkarīgs eksperts un būtu gatavs izvērtēt jaunus darba piedāvājumus.

Parādnieks ir panācis, ka viņa frakcija nākamceturtdien par Brazovski nebalsos. Frakcijas sēdē gan nav bijuši klāt abi partijas vadītāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš, taču, tā kā balsojums ir noticis, abi to respektē.

Parādnieks arī esot paspējis sameklēt atbalstu pie citu frakciju deputātiem, piemēram, pie “Saskaņas centra” deputāta Igora Pimenova. “Es Imantu saprotu, jo uzvārdu Brazovskis mēs vairākkārt esam dzirdējuši, kad bijām kopā ar Imantu parlamentārajā izmeklēšanas komisijā iepriekšējā gadā. Es varēju noprast, kāda nostāja būšot viņam, jo dažreiz viņš kaut kā visai konkrēti izteicās par FKTK kā tādu. Nu, es viņam piekrītu, ļoti svarīga institūcija,” sacījis Pimenovs.

Par Brazovska apstiprināšanu iestājas “Vienotība”, kuras politiķi uzskata, ka Parādnieks slēpj savu darbību patiesos iemeslus. “Nacionālajai apvienībai ir bijusi saikne ar uzņēmējiem, kuri nav Latvijas izcelsmes uzņēmēji, kuri tieši nodarbojas ar Antonova ģimenes interešu aizstāvību Latvijā. (…) Bija no Abdulmuslimova kunga, piemēram, ļoti precīzi draudi Solvitai Āboltiņai sakarā ar to, ka “Krājbankas” likvidācijas gadījumos notiek daudz kas ne tā, kā viņam gribētos un ar viņa draugiem, Antonova ģimeni ir sanācis gauži nelāgi,” izteicies “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Zaķis uzskata, ka pie “Parex bankas” krīzes esot vainojams nevis Brazovskis, bet tā laika valdības vadītājs Ivars Godmanis, bet par “Krājbankas” krahu – nu jau bijušais FKTK loceklis Jānis Placis. Brazovskis lēmumu pieņemšanā neesot bijis iesaistīts, bet gan tai laikā uzkrājis vērtīgu pieredzi. “Vienotība” uzskata, ka bez Brazovska FKTK vadībā ir apdraudēta nacionālā banku sistēmas drošība.

“Manā rīcībā ir informācija, ka katru gadu FKTK un Brazovska kungs tai skaitā ir kategoriski iestājušies pret nezināmas izcelsmes kapitāla parādīšanos finanšu sektorā. Padsmitiem vēlmju Latvijā pārpirkt vai dibināt jaunas bankas, pārpirkt esošās vai dibināt jaunas ir noraidītas tā vienkāršā iemesla dēļ, ka kapitāls ir šaubīgs vai arī nav zināma šī kapitāla izcelsme,” piebildis Zaķis.

Pret Brazovski balsot plāno arī “Olšteina sešinieks”, līdz ar to viņa liktenis ir atkarīgs no “Saskaņas centra” un Zaļo un zemnieku savienības.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu