Vislatviskākais latvietis • IR.lv

Vislatviskākais latvietis

6
1986.gada februārī Āgenskalnā.
Anda Burve-Rozīte

66 gadu vecumā mūžībā izvadītais komponists Uldis Stabulnieks bija viens no pēdējiem lielajiem romantiķiem un nespēja piemēroties jaunajiem laikiem

Viņš bija brīnišķīgā formā – tā Ulda Stabulnieka draugi atceras satikšanos ar komponistu viņa 60 gadu jubilejas koncertā Mazajā ģildē. Pie lielā, melnā flīģeļa, kas skatuves gaismās spīdēja kā naksnīgas debesis, Stabulnieks dziedāja savas dziesmas, izskatīdamies patiesi gandarīts. Marijas iela, Ejot cauri rudzu laukam, Tik un tā un daudzas citas, kurām var dungot līdzi, jo vārdus tām vienkārši zini. 

Mazās ģildes zālē Stabulnieka koncertu klausījās, kā vēlāk formulēja diriģents Māris Sirmais, visa latviešu gara aristokrātija. Klausoties Mēs mazi, balti vecīši, skatītāju rindās sirsnīgi smējās vārdu autors dzejnieks Knuts Skujenieks. Stalti izslējies, Stabulnieka radītajā dziesmā Barons ar Ojāra Vācieša vārdiem, ko izpildīja koris Kamēr…, klausījās džeza leģenda Gunārs Rozenbergs. Dziesmusvētku virsdiriģentam un Ulda Stabulnieka skolotājam Jānim Dūmiņam acīs bija aizkustinājuma asaras. Pēc katras dziesmas Stabulnieks slīga ziedu klēpjos. Ar patiesu cieņu un sirsnību sanākušie viņu apkampa, spieda roku, viens otrs arī iečukstēja kaut ko ausī. 

Tas notika 2005.gada rudenī. Savu 67 gadu dzimšanas dienu, kas apritētu 8.oktobrī, izcilais latviešu komponists nesagaidīja. Stabulnieks aizgāja saulainā septembra dienā, kā atsaukdamies paša radītajai dziesmai ar Māras Zālītes vārdiem – Tik un tā. Godinot komponista aiziešanu, šajās dienās Latvijas televīzija pārraidīja viņa 60 gadu jubilejas koncerta ierakstu. To noskatījies, Māris Sirmais saka: «Paskatieties publikā… Cik daudzu cilvēku vairs nav, kā aizslīd prom no dzīves mūsu izcilās personības.» Nu viņu vidū arī Uldis Stabulnieks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu