CVK "nepilsoņu referenduma" jautājumu atliek uz mēnesi • IR.lv

CVK “nepilsoņu referenduma” jautājumu atliek uz mēnesi

8
CVK vadītājs Arnis Cimdars (pa kreisi) sagaida "nepilsoņu referenduma" rosinātāju parakstu lapu kasti. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Lai nodrošinātos, prasīs papildus juridiskos atzinumus

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) ceturtdien nolēma “nepilsoņu referenduma” jautājumu turpināt skatīt pēc mēneša, ziņo LETA. Plānots, ka šajā laikā tiks prasīti papildus juristu atzinumi – arī no Ārlietu ministrijas, tiesībsarga Jura Jansona un autoritatīviem starptautisko tiesību ekspertiem.

CVK ir konstatējusi, ka iesniegto grozījumu projektu Pilsonības likumā ir parakstījuši 12 686 vēlētāji. Līdz ar to ir savākts pietiekams parakstu skaits, lai varētu notikt “nepilsoņu referenduma” parakstu vākšanas otrā kārta, kurā būs jāsavāc vairāk nekā viena desmitā daļa jeb aptuveni 150 000 balsstiesīgo vēlētāju parakstu.

Tomēr CVK līdz šim nav izdevies gūt pārliecību, vai vēlētāju iesniegtais likumprojekts ir uzskatāms par pilnīgi izstrādātu Satversmes 78.panta izpratnē un vai par to drīkst rīkot parakstu vākšanu, teica CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

CVK ir arī saņēmusi atzinumus no Saeimas Juridiskā biroja, Tieslietu ministrijas, Valsts prezidenta kancelejas, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes, Rīgas Stradiņa Universitātes Juridiskās fakultātes un Rīgas Juridiskās augstskolas.

“Visos no saņemtajiem atzinumiem pausts viedoklis, ka likumprojekts “Grozījumi Pilsonības likumā” nav uzskatāms par pilnīgi izstrādātu Satversmes 78.panta izpratnē,” norāda Bērziņa.

Jautājuma izskatīšanas pagarināšanu CVK sēdē atbalstīja arī tautas nobalsošanas idejas autori. Viņi gan vēlējās uzzināt konkrētu nākamās sēdes datumu. Taču CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars solīja par to viņus informēt vēlāk. Sarunā ar žurnālistiem Cimdars neizslēdza iespēju, ka nākamā CVK sēde varētu notikt nevis oktobra beigās, bet novembra sākumā. Taču viņš neatbalsta bezjēdzīgu termiņa pagarināšanu šā jautājuma vērtēšanai – tā CVK priekšsēdētājs komentēja iespēju, ka CVK varētu pagarināt šī jautājuma izskatīšanu arī nākamajā tikšanās reizē.

Pēc CVK sēdes ceturtdien ar apvienību “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) saistītās kustības “Par vienlīdzīgām tiesībām” koordinators Andrejs Tolmačevs sacīja, ka juristu līdz šim sniegtie atzinumi ir uztverami kā interpretācija par jēdzienu “pilnīgi izstrādāts”, lai gan paši šie vārdi neprasot nedz iesniegtā likumprojekta atbilstību Satversmei, nedz lojalitāti valstij.

Viņš cer, ka CVK gala lēmums būs pozitīvs, taču, ja tautas nobalsošanu neļaus rīkot, jautājuma iniciatori ir gatavi vērsties tiesā.

Savukārt Cimdars, taujāts, vai iesniedzējiem bija pienākums pirms parakstu vākšanas sākšanas uzzināt, kā tiek interpretēts jēdziens “pilnīgi izstrādāts likumprojekts”, atbildēja, ka darba darītājam pirms rīkošanās būtu jāiepazīstas ar darba paveikšanas niansēm.

CVK ar lūgumu pēc atzinuma vērsīsies arī Iekšlietu ministrijā, piebilda CVK priekšsēdētājs.

 

 

Komentāri (8)

Ilona Auziņa 27.09.2012. 14.30

Nu bet varbūt ka tomēr … izdosies to referendumu “palaist vaļā”. Labāk vēl kādu mēnesi, otru, vēl pagaidīsim, netracināsim Krieviju un tās “5. kolonnu” šeit.

+3
0
Atbildēt

0

grislits 27.09.2012. 14.09

Kas atkal Cimdaram, nespējnieks lēmumu pieņemt?

Visos atzinumos pateikts, ka likumprojekts nav izstrādāts, ko vēl vajag? Pieprasa papildus atzinumus, lai varētu saņemt kaut vienu, kas pasaka, ka referendumu var rīkot? Lai Cimdaram būtu ko darīt un nebūtu neērta situācija, ka jātaisnojas par pieņemto lēmumu nerīkot referendumu?

+3
0
Atbildēt

1

    kristaps_drone > grislits 28.09.2012. 11.22

    Toties ļoti politkorekti un īsti gļēvlatviešu stilā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ivetao2007 27.09.2012. 21.57

Skaidrsi un gaiši -CVK aizsēdējušies sovki – pasomija laiku atkritumi un smirdina Latvijas gaisu, “funktierējot”kā atdoties un par cik puķinam. Lai pasaules klaidoņi bruģētu ceļu līdz Atlantijas okeanam. Pajautājie, ka Vācijā vai Somijā var tikt pie pavalstniecības. Tur nacionasocialistu un komunistu nav pie varas kloķiem. Latvija visi prezidenti ir komunisti, prezidente ir izņemums, bet viņa paliek nezinājusi kas ir komunistiskā “morāle”.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu