Pietiek slēpties! • IR.lv

Pietiek slēpties!

41
Foto: Elmārs Rudzītis, F64
Jānis Ozoliņš

Reformu partija rosina grozīt likumu, lai arī pašvaldībās notiktu tikai atklāti balsojumi

Reformu partijas frakcijas deputāti pēc manas iniacitīvas ir iesnieguši grozījumus likumā „Par pašvaldībām”, kas paredz turpmāk arī pilsētu un novadu domēs izskaust aizklātos balsojumus.

Patlaban likums “Par pašvaldībām” paredz, ka aizklāta balsošana notiek, vēlējot domes priekšsēdētāju, viņa vietniekus un atceļot tos no amata, kā arī anulējot deputāta mandātu. Citos gadījumos aizklāta balsošana notiek, ja par to nobalso domes deputāti ar vienkāršu balsu vairākumu.

Reformu partija uzskata, ka pašvaldībās jānodrošina atklāti balsojumi visos jautājumos.

Ir jāmazina iespējama negodīga vai kādu interešu vadīta rīcība slēgtajos balsojumos, kas neprasa deputātam savas izvēles pamatošanu. Pašreizējā kārtība neveicina lēmumu caurspīdīgumu un iedzīvotāju uzticību politiskajam procesam kopumā. Ir piemēri, kad likumā paredzētie aizklātie balsojumi tiek izmantoti, lai deputāti slēptos no sava patiesā balsojuma.

Sagatavotie grozījumi paredz, ka pašvaldībām būs atklāti jāievēl un jāatceļ no amata visas amatpersonas, un tiks atcelta iespēja rīkot aizklātu balsošanu par visiem citiem jautājumiem. Grozījumu mērķis palielināt atklātību lēmumu pieņemšanas procesā. Pašvaldības deputātu pienākums ir skaidrot savus lēmumus un ar argumentiem tos pamatot, nevis slēpt savu viedokli, izmantojot aizklātus balsojumus.

Atklāti balsojumi liks katram deputātam skaidrot savus apsvērumus vēlētājiem un pamatot savu izvēli, veicinot diskusiju sabiedrībā par konkrētu lēmumu vai kandidātu.

Šā likumprojekta oponenti skandē, ka atklātā balsošana deputātiem neļaus balsot pēc sirdsapziņas un ka viņu lēmumus varēs ietekmēt. Tās ir pilnīgas muļķības, jo pašvaldības deputātam ir jābalso tā, kā viņš ir solījis saviem vēlētājiem. Vienīgie, kas varēs deputātus ietekmēt, būs vēlētāji, un tā tam arī ir jābūt.

Gļēvulīgiem cilvēkiem, kas nespēj pamatot sava balsojuma motīvus, vispār nav vietas politikā. Aizklāti balsojumi tikai veicina politisko tirgošanos un savtīgas intereses, neko vairāk.

Tādēļ uzskatu, ka šis aizklātuma un noslēpumainības plīvurs no pašvaldībām ir jānoņem – tieši tā, kā mēs to izdarījām, izskaužot aizklātos balsojumus Saeimā!

Autors ir 11.Saeimas deputāts, Reformu partija

 

Komentāri (41)

mariterage 26.09.2012. 07.17

Pilnīgi pareizi – balsojot vēlēšanās tautai jāvadās pēc deputātu padarītajiem darbiem, izdarītajām izvēlēm balsojumos, bet ja šīs izvēles ir padarītas slepenas tad tautai izvēli izdarīt sanāk pa aklo.

+8
0
Atbildēt

0

elvonix 26.09.2012. 09.42

Pilnibā piekritu komentētājiem. Ir jābūt tikai atklātajiem balsojumiem. Balsošana ir tautas nodotās tiesības deputātam un tas ir galvenais, pēc kā var izvērtēt deputāta darbus, vai viņš pauž sava vēlētāja gribu.
Atklātība ir tieši tas, kas Latvijā pietrūkst visvairāk. Visu grib noslēpt kaut kādu cēlāku mērķu vārdā, bet tieši tādos apstākļos sāk darboties pelēkā ekonomika un politika.

+6
0
Atbildēt

0

Anna Gaigule 26.09.2012. 08.53

Vispār visur, kur tiek tālāk nodotas kādas lemšanas tiesības, lēmumiem jābūt atklātiem. Jo tikai tā noteikt, ka deleģētais pārstāvis pilda izvirzītās (un priekšvēlēšanās solītās) prasības.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu