Juristi: pilsonības nulles variants ir pretrunā Satversmei • IR.lv

Juristi: pilsonības nulles variants ir pretrunā Satversmei

16
Foto: Elmārs Rudzītis, F64

CVK plāno trešdien informēt par “nepilsoņu referenduma” parakstu pārbaudes rezultātiem

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) saņemtajos juristu atzinumos par pilsonības automātisku piešķiršanu nepilsoņiem pausta kritiska nostāja pret likumprojektu. Juristi secinājuši, ka piedāvātās likuma izmaiņas neatbilst Satversmei, nav pilnīgi izstrādātas, turklāt pilsonība nebūtu piešķirama visiem, pat tiem, kuri to nevēlas.

Referenduma par pilsonības automātisku piešķiršanu nepilsoņiem rosināšanai iesniegto parakstu pārbaude tuvojas noslēgumam un par pārbaužu rezultātiem CVK sabiedrību plāno informēt trešdien, 26.septembrī, aģentūru LETA informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Atzinumi par referenduma likumprojekta atbilstību Satversmes prasībām no tiesību jomas iestādēm pārsvarā ir saņemti, izņemot Satversmes tiesu, kura informēja, ka tās kompetencē nav sniegt šādu atzinumu.

Atzinumi tika gaidīti no Tieslietu ministrijas, Saeimas Juridiskā biroja, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes.

Tieslietu ministrija savā atzinumā norāda, ka piedāvātās likuma izmaiņas nav atbilstošas Satversmei, vēsta Latvijas Televīzija, atzīmējot, ka kritiska nostāja pret likumprojektu pausta lielākajā daļā atzinumu.

RSU juristi pauduši viedokli, ka piedāvātās likuma izmaiņas nav pilnīgi izstrādātas. Tiek atzīmēts, ka pilsonība nebūtu piešķirama visiem, pat ja viņi nav pauduši tādu gribu.

Arī Saeimas Juridiskais birojs uzsvēris, ka personai pašai būtu jāizrāda vēlme iegūt pilsonību, turklāt piedāvātās likuma izmaiņas esot pretrunā ar Latvijas neatkarības nepārtrauktības doktrīnu. Līdzīgu viedokli pauduši arī Latvijas Universitātes juristi.

CVK sēdes diena, kurā jālemj par parakstu vākšanas otrā posma izsludināšanu, tiks noteikta pēc vairākiem aspektiem. “Vispirms mums ir jāsagaida atzinumi un jāsaprot, cik ilgs laiks CVK locekļiem nepieciešams, lai ar tiem iepazītos. Pēc tam arī tiks pieņemts lēmums par CVK sēdes dienu, kurā jālemj par parakstu vākšanas izsludināšanu,” skaidroja CVK Informācijas nodaļas vadītāja.

Kā ziņots, “nepilsoņu referenduma” organizatori, kustība “Par vienlīdzīgām tiesībām”, septembra sākumā CVK iesniedza 12 779 parakstus ar mērķi rīkot referendumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Ja CVK atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad kopā būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju jeb apmēram 154 000 apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu lems Saeima.

CVK iepriekš minētajām tiesību jomas iestādēm un Rīgas Juridiskajai augstskolai nosūtīja lūgumu līdz 24.septembrim sniegt atzinumu, vai vēlētāju iesniegtais likumprojekts “Grozījumi Pilsonības likumā” ir uzskatāms par pilnīgi izstrādātu Satversmes 78.panta izpratnē.

 

Komentāri (16)

andrisskrastins 25.09.2012. 10.21

Normāls process – daudzi speciālisti teica, ka likumprojekts ir absurds savā būtībā, un pretrunā Satversmei. Tagad tad redzēsim visu tiesāšanās procesu un galīgo atbildi.

Ir skaidrs, ja CVK nenoraustīsies, tad referendums nenotiks ne šogad, ne nākošgad – un ja tiesa lems tāpat kā speciālisti, tad nekad.

+9
-1
Atbildēt

0

gunta_snipke 25.09.2012. 09.19

Cik var auklēties ar nepilsoņiem !? Ir pagājuši jau 20 gadi !! Pietiek auklēties. Cik ilgi valsts bučos pakaļu tiem nepilsoņiem ? Negrib… nevajag… . Tieši otrādi vajag izstrādāt likumu, kas pēc 1. gada liegtu jebkad saņemt pilsonību ! Un ar šo likuma palīdzību tiktu atrisināta šī problēma, kas visu laiku valstij čakarē smadzenes .

+6
0
Atbildēt

0

ilmisimo 25.09.2012. 09.57

Juristi: pilsonības nulles variants ir pretrunā Satversme
________________________________
nulle sadusmosies.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu