Vienojas dibināt Visaginas AES projekta kompāniju un starpvaldību darba grupu • IR.lv

Vienojas dibināt Visaginas AES projekta kompāniju un starpvaldību darba grupu

20
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjeri Valdis Dombrovskis (no labās), Andrjus Kubiļus un Andruss Ansips Baltijas Ministru padomes sanāksmē Viļņā vienojušies dibināt Visaginas AES projekta kompāniju un starpvaldību darba grupu. Foto: Dainis Labutis, LETA/ELTA

Projekta kompānija tiks dibināta tikai pēc referenduma Lietuvā

Baltijas Ministru padomes sanāksmē Lietuvas galvaspilsētā panākta vienošanās dibināt Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta kompāniju un starpvaldību darba grupu, ceturtdien preses konferencē paziņojis Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus.

Projekta kompānija gan tiks dibināta tikai pēc konsultatīvā referenduma par Visaginas AES projektu, kas Lietuvā notiks 14.oktobrī, reizē ar Seima vēlēšanām. Vēlētājiem šajā referendumā būs jāatbild uz jautājumu, vai viņi atbalsta AES būvniecību, ziņo LETA.

Lietuvas, Latvijas un Igaunijas premjeri Andrjus Kubiļus, Valdis Dombrovskis un Andruss Ansips sanāksmē Viļņā parakstījuši memorandu par turpmāko darbību AES projekta attīstīšanā.

“Panākta vienošanās pēc referenduma dibināt kopīgu projekta kompāniju, bet līdz tam laikam risināt atklātos jautājumus, kuri vēl tiek diskutēti un saskaņoti. Starp kompānijām norisinās intensīvas sarunas. (..) Vienojāmies izveidot arī kopīgu starpvaldību darba grupu, kas palīdzētu koncentrēt šim projektam nepieciešamo atbalstu un koordinētu aktuālo jautājumu risināšanu,” norādījis Kubiļus.

“Visaginas AES projekts virzās uz priekšu,” viņš sacījis, piebilzdams, ka sarunas par šobrīd vēl neatrisinātajiem jautājumiem būtu jāpabeidz pēc iespējas ātrāk.

Dombrovskis savukārt uzsvēris, ka Latvija ir ieinteresēta piedalīties projektā.

Igaunijas valdības vadītājs apliecinājis, ka lēmums celt Visaginas atomelektrostaciju ir politiski svarīgs visam reģionam un viņa valsts ir apņēmusies tajā iesaistīties. “Mēs gribam diversificēt enerģijas piegādes avotus, tādēļ vēlamies piedalīties,” norādījis Ansips.

Tomēr, kā norāda portāls “Delfi.lt”, Kubiļus atzinis, ka projekta partneriem izraisījušās zināmas šaubas sakarā ar konsultatīvā referenduma iniciatīvu Lietuvā.

Kā sanāksmes laikā uzsvēris Igaunijas premjers, izšķiršanās par to, vai celt kodolspēkstaciju, tiešām gulst uz lietuviešu pleciem. “Lietuviešiem jāpieņem lēmums – celt vai nē. Ja atbilde būtu “nē”, es būtu vīlies,” atzinis Ansips. Viņam piekritis arī Latvijas Ministru prezidents, atzīstot, ka referenduma iznākums ir viens no svarīgākajiem jautājumiem.

Kā sacījis Ansips, Igaunija no jaunās AES vēlētos saņemt aptuveni 300 megavatu elektroenerģijas. “Uzskatu, ka tas ir visam reģionam svarīgs politisks protokols, bet tam jābūt arī ienesīgam – ne tikai no igauņu, bet arī latviešu un lietuviešu viedokļa,” viņš piebildis.

“Mēs virzāmies uz priekšu, par to šaubu nav. Pastāv atklāti jautājumi, par kuriem jādiskutē – gan tehniskā līmenī, gan kompāniju, gan parlamentu līmenī,” piebildis Latvijas premjers.

Tikmēr iepretī Lietuvas valdības ēkai ceturtdien bija sarīkota savdabīga protesta akcija, kuras rīkotāji pauda viedokli, ka referendumam par AES būvi jābūt juridiski saistošam, nevis konsultatīvam, vēsta portāls “Balsas.lt”. Laukumā uz zaļa paklāja pa pāriem bija sarindoti 2000 bērnu zābaciņu, pievēršot uzmanību apstāklim, ka pašreizējie lēmumi visvairāk ietekmēs tās paaudzes nākotni, kas pati referendumā vēl nevar piedalīties.

Jau ziņots, ka Lietuvas Centrālajai vēlēšanu komisijai jūlijā tika iesniegti gandrīz 110 000 pilsoņu parakstu par juridiski saistoša referenduma rīkošanu Visaginas AES celtniecības jautājumā. Lai gan nepieciešamos 300 000 parakstu nebija izdevies savākt, tomēr arī tāds rezultāts liecināja par prāvas sabiedrības daļas attieksmi pret šo projektu.

 

Komentāri (20)

simpsons 20.09.2012. 20.29

2002. gadā lietuvieši un pārējie zināja, ka Ignalīna būs jāslēdz. 10 gadus vēlāk ir vienojušies, ka būtu jāveido kārtējā darba grupa.

Šī sāga būtu labs casestudy kā nevajag taisīt projektus. Vainīgi galvenokārt lietuvieši.
– Iešūpojās tikai 2006. gadā.
– Tad uzstāja, ka Visaginu būvēs tikai un vienīgi Maxima īpašnieki. Iespējamie investori tikai pasmīnēja.
– Pēcāk lietuviešiem par visām varēm gribējās iesaistīt poļus, kuri paprasīja kontrolpaketi.
– Šobrīd vienīgais izraudzītais investors draud, ka ies projām un tādēļ ir jauna darba grupa.

Pat neizlēmīgajiem latviešiem būtu grūti pārspēt lietuviešu ‘sasniegumus’.

+4
0
Atbildēt

0

Aldīna 20.09.2012. 18.55

Savācās darba grupa un nolēma ka jāveido darba grupa!

+4
0
Atbildēt

0

dro 21.09.2012. 09.05

Man trūkst kompetences, lautājums ir pārāk sarežģīts ar saviem plusiem un mīnusiem, lai es te bāztos ar savu viedokli.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu