ASV atslepenoti dokumenti par kodolkaru ar PSRS • IR.lv

ASV atslepenoti dokumenti par kodolkaru ar PSRS

37
Ekrānšāviņš no www.gwu.edu

Direktīva paredzēja arī triecienus pret padomju kodolobjektiem Austrumeiropas valstīs

ASV varas iestādes pilnībā atslepenojušas prezidenta direktīvu Nr.59 par iespējamo kodolkaru pret Padomju savienību, vēsta ASV Nacionālās drošības arhīvs. Dokumentu 1980.gada 25.jūlijā parakstīja toreizējais ASV prezidents Džimijs Kārters.

Iepriekš medijiem bija pieejami vien šīs direktīvas fragmenti. Tagad pētniekiem dokumentu piedāvā ASV arhīvs, kas ir nevalstiska zinātniskās pētniecības institūcija un darbojas Džordža Vašingtona universitātes paspārnē.

ASV prezidenta direktīva Nr.59 tiek uzskatīta par pašu strīdīgāko Aukstā kara laika dokumentu. Tā paplašināja ASV prezidenta pilnvaras par kodolieroču izmantošanu, ļaujot pieņemt lēmumu pat par brīdinājuma kodoltriecienu, kas vērsts pret iespējamo pretinieku. Šādam triecienam bija pretiniekam jānodara iespējami lielāki ekonomiskie zaudējumi un faktiski jāatbruņo PSRS.

Šis dokuments arī paredzēja izmantot augstās tehnoloģijas, lai atklātu padomju kodolobjektus Austrumeiropas valstīs un Ziemeļkorejā. Tos bija plānots iznīcināt ar precīziem triecieniem, iespējami ātrāk uzzinot par nodarīto postu, un, ja nepieciešams, izdarīt atkārtotu triecienu.

PSRS un ASV attiecības stipri pasliktinājās pagājušā gadsimta 80.gadu sākumā pēc tam, kad padomju karaspēks iegāja Afganistānā. Šā attiecību saasinājuma dēļ abu valstu toreizējo vadītāju Leonīda Brežņeva un Džimija Kārtera 1979.gadā parakstītā vienošanās par stratēģisko ieroču ierobežošanu netika ratificēta ASV kongresā.

 

Komentāri (37)

ilmisimo 18.09.2012. 18.42

ASV atslepenoti dokumenti par kodolkaru ar PSRS
________________
Kad ta notikās tas-karš?

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu