Spiegs Simms Krievijai nodevis 3294 slepenus Igaunijas dokumentus • IR.lv

Spiegs Simms Krievijai nodevis 3294 slepenus Igaunijas dokumentus

18
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Krievi nav ieguvuši tiešu piekļuvi ES un NATO komunikāciju sistēmu kodiem, bet gan zināšanas par to, kā sistēma strādā

Par valsts nodevību notiesātā bijusī Igaunijas Aizsardzības ministrijas amatpersona Hermans Simms Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestam (SVR) nodevis vismaz 3294 konfidenciālus Igaunijas valdības dokumentus, pirmdien, atsaucoties uz tīmekļa izdevumu “EUobserver”, vēsta Igaunijas mediji.

Krievijas spiegs Simms Igaunijas Aizsardzības ministrijā bija atbildīgs par konfidenciālas informācijas apmaiņu ar Eiropas Savienību (ES) un NATO. Tiesa 2009.gadā viņam piesprieda 12 gadus un sešus mēnešus cietumā, atgādina LETA.

Simms savulaik apmeklējis NATO seminārus Briselē. Kā “EUobserver” apliecināja augsta ranga ES amatpersona, viena no Simma kontaktpersonām Briselē bijis Krievijas diplomāts Vasīlijs Čižovs – Krievijas vēstnieka ES Vladimira Čižova dēls. Vasīlijs Čižovs 2009.gadā no Beļģijas izraidīts, lasāms “EUobserver” publikācijā “Izlūkdienesta šefs: ES galvaspilsēta ir spiegu galvaspilsēta”.

Simms Krievijas izlūkdienestam nodevis vismaz 3294 Igaunijas iekšējos dokumentus, “EUobserver” apliecināja Igaunijas drošības policija (KaPo). To vidū ir 386 ar ES un NATO saistīti dokumenti par komunikāciju sistēmām, pretizlūkošanu un aizsardzības politiku. Dažiem no tiem bijis noteikts statuss “CONFIDENTIEL UE” vai “SECRET UE”.

“Viņi neieguva tiešu piekļuvi [ES un NATO] komunikāciju sistēmu kodiem. Viņi ieguva zināšanas par to, kā sistēma strādā. Protams, SVR to gribēja, bet Simms viņiem nevarēja palīdzēt,” skaidroja KaPo pretizlūkošanas daļas vadītājs Aleksandrs Tots. Šis fiasko ir mācība par Krievijas spiegošanu Eiropā, norādīja amatpersona.

SVR aktīvāk darbojas Rietumu valstīs, bet Krievijas iekšējais izlūkdienests – Federālais Drošības dienests (FSB) – savu darbību izvērtis tajās ES valstīs, kas agrāk atradās Maskavas kontrolē, kā arī pret ES diplomātiem, kas viesojas Maskavā. Spiegošanas jomā Aukstais karš nav beidzies, sacīja Tots. “Lielākā kļūda, ko var pieļaut manā darbības jomā, ir par zemu novērtēt dienestus, kas strādā pret tevi,” sacīja amatpersona.

Savukārt Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs Simma afēru raksturoja kā “smieklīgu”. NATO izmantojusi viņa dēlu pretkrieviskai propagandai, ir pārliecināts diplomāts. “Tā ir daļa no maldīgās izpratnes par Krieviju un arī Ķīnu. Dažas no jaunajām ES dalībvalstīm nespēj atbrīvoties no pagātnes fobijām,” sacīja Čižovs.

 

Komentāri (18)

Sandris Maziks 17.09.2012. 20.55

Igaunija, kur krievam ir nesalidzinami grutak spiegot, jau otrais spiegu atmaskosanas gadijums. Sausmas iedomaties, cik spiegu ir pie mums, kur, pateicoties LC, LPP, ZP, krievu spiegiem ir Carte Blanche

+6
0
Atbildēt

0

vegan 18.09.2012. 05.11

Izdzēsiet taču kāds beidzot to āža spammeri!

0
0
Atbildēt

0

Sanšains 17.09.2012. 17.14

Tas “nodokļu nemaksātājs” būs panācis savu – aizbiedējis visus normālos lasītājus/rakstītājus?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu