Plāno vienādot olimpiešu un paralimpiešu prēmijas • IR.lv

Plāno vienādot olimpiešu un paralimpiešu prēmijas

19
Aigars Apinis. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Ja valdība atbalstīs grozījumus, lielāku naudas balvu saņems Londonas medaļnieks Apinis

Paralimpiešiem par augstajiem sasniegumiem sportā jāpiešķir tikpat lielas prēmijas kā olimpiešiem, par šādu labklājības ministres Ilzes Viņķeles (Vienotība), izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa un finanšu ministra Andra Vilka (V) nostāju vēsta diena.lv.

Pēc viņu iniciatīvas Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) gatavo grozījumus valdības noteikumos par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru. Grozījumu projektu plānots virzīt nākamajai valdības sēdei.

Ja to atbalstīs un nebūs juridisku šķēršļu, pēc jaunās kārtības iecerēts prēmijas piešķirt par sasniegumiem nesen Londonā aizvadītajās paralimpiskajās spēlēs. Pašlaik valdības noteikumi paredz, ka par olimpiskajās spēlēs iegūto pirmo vietu individuālajos sporta veidos sportistiem piešķir līdz 100 000 latu pēc nodokļu samaksas, savukārt par paralimpiskajās spēlēs un nedzirdīgo spēlēs iegūto pirmo vietu – līdz 50 000 latiem. Naudas balvas piešķir arī par otro, trešo, ceturto, piekto un sesto vietu, taču tad prēmijas apmērs nedrīkst pārsniegt 60% no iepriekšējās vietas maksimāli iespējamā naudas balvas apmēra.

«Diezgan saprotams, ka visos veidos, formās jāiekļauj, nevis no pārējās sabiedrības jānošķir cilvēki, kuriem ir funkcionāli traucējumi,» saka Ķīlis. Ministrs norāda – jāņem vērā, ka paralimpieši ieguldījuši vismaz divreiz vairāk pūļu nekā pārējie sportisti. Prēmijas par šogad jau iegūtajām augstajām vietām paralimpiskajās spēlēs, viņaprāt, varētu piešķirt no budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, bet turpmāk – no IZM atbilstīgās programmas.

Viņķele ir pārliecināta, ka iniciatīvu atbalstīs arī citi ministri un valdības vadītājs. Viņa uzsver, ka paralimpiskās spēles nedrīkst uzskatīt par mazāk vērtīgām un ir svarīgi mainīt sabiedrības attieksmi. Arī Vilks pilnībā atbalsta viedokli, ka Latvijas paralimpiešiem jāpiešķir tādas pašas prēmijas kā olimpiešiem, norāda Aleksis Jarockis, Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis.

Latvijas Olimpiskās komitejas vadītājs Aldons Vrubļevskis priekšlikumu vērtē pozitīvi, «ja citiem neņem nost»: «Tas priecē, ka Labklājības ministrija atzinusi sevi kā līdzatbildīgu par invalīdu sportu Latvijā.»

«Ja ir atlēts, tad tas ir atlēts. Ja ir pirmās trīs vietas, ir karogi mastā, ja ir čempions, skan valsts himna, cilvēki pasaulē sāk izrādīt interesi par valsti,» saka paralimpietis Aigars Apinis, kurš Londonā izcīnīja zelta un sudraba medaļu.

«Ja salīdzina to atbalstu, kāds bija pirms 12 gadiem, kad sāku piedalīties, nu ir pilnīgi necerēta plus zīmīte sportistiem paralimpiešiem,» vērtē Apinis. «Šo spēļu būtība ir cilvēkus, kuriem ir nelaime, informēt, ka viņiem ir iespēja cīnīties, pierādīt sevi, un tā ir atgriešanās jaunā dzīvē,» stāsta sportists.

Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte priecājas par ministru iniciatīvu. Viņa atgādina, ka 50% no olimpiešiem paredzētajām prēmijām piešķir tikai no šī gada, pirms tam prēmija par pirmo vietu bija tikai 20%, proti, līdz Ls 20 000. Pēc nesen aizvadītajām paralimpiskajām spēlēm komitejai zvanījuši vairāku jauniešu ar invaliditāti vecāki, kuri vēlējušies pieteikt bērnus sportot.

Komentāri (19)

liene.dz 14.09.2012. 22.38

Pareizi! Te taču izšķiras nopietnas, ārkārtīgi svarīgas lietas!! Valsts prestižs un atpazīstamība, to taču var atnest tikai īstās spēles, īsti sportisti… un īsti cilvēki! A te kaut kādi, atvainojiet, invalīdi ņerkstēdami lien pa vidu, un kāds vēl iedomājas, ka viņu darbs, pūles un sviedri ir vispār salīdzināmi ar īstu sportistu rezultātiem!!

Nāk prātā tikai viena atbilde. Neko nav vērta valsts, kuras iedzīvotāji tā uzspļauj saviem līdzcilvēkiem, kas reiz nonākuši nelaimē. Neko nav vērta sabiedrība, kas saka – pagrūdiet taču tos … invalīdus malā valsts popularitātes vārdā.

Lai gan sen jau skaidrs, cik bezjēdzīgi ir ar kādu diskutēt interneta komentāros, bet nupat jau ir par daudz. Lasīt šāda tipa komentārus (gan šeit, gan arī citur) man personīgi bija neizturami pretīgi. To šausminošo kaunu, ko es izjutu šodien, nespētu dzēst pat neskaitāmas medaļas Olimpiskajās spēlēs.

+9
-5
Atbildēt

0

Kristīne 16.09.2012. 00.56

Paraolimpiešiem vajadzētu maksāt vairāk. Šamie daudz izteiktāk demonstrē raksturu vietējiem (kas daudz svarīgāk) un rāda, ka ar darbu var gāzt kalnus.
Stāsti par “starptautisku atzinību” ir kārtējā mazvērtības kompleksa izpausme.
P.S. Krievi un ķīnieši mūžam savāc visādas medaļas, vai tāpēc šos mīl vairāk?

+5
-2
Atbildēt

0

liene.dz 14.09.2012. 14.02

Jāatzīst, tādus komentārus kā pirmie divi pie šī raksta noteikti nebiju gaidījis… :(

Prieks par visu trīs ministru pareizo soli. Vienīgais, ko šeit varētu jautāt – kāpēc gan līdz šim paralimpiešu prēmijas nebija līdzvērtīgas…

+7
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu