Lauvas tiesa skolēnu alkoholu nomēģina 13 gados • IR.lv

Lauvas tiesa skolēnu alkoholu nomēģina 13 gados

26
Foto - Gatis Rozenfelds, F64

Pētījums: alkohola lietošana jauniešu vidū Latvijā neatšķiras no Eiropas vidējā līmeņa

Lielākā daļa – 79% – Latvijas 8. – 10.klašu skolēnu alkoholu pirmo reizi pamēģinājuši 13 gadu vecumā vai pat agrāk, liecina pētījums “Atkarību izraisošo vielu paradumi un tendences skolēnu vidū”, vēsta aģentūra LETA. Alkohola lietošanas rādītāji Latvijā būtiski neatšķiras no Eiropas vidējā līmeņa, tomēr tie ir samērā augsti.

Lielākais īpatsvars jauniešu līdz 13 gadiem ir pamēģinājuši alu vai sidru, aptuveni puse skolēnu – vīnu, 40% – alkoholiskos kokteiļus, bet 34% – stipros alkoholiskos dzērienus. Pētījumā secināts, ka 62% skolēnu pirmo reizi piedzērušies līdz 13 gadu vecumam.

Salīdzinājumā ar šādu pētījumu, kas veikts 2007.gadā, pieaudzis to jauniešu īpatsvars, kuri jau līdz 13 gadu vecumam lietojuši stipros alkoholiskos dzērienus vai piedzērušies.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētnieks Mārcis Trapencieris, prezentējot pētījuma datus, pastāstīja, ka daļa aptaujāto jauniešu pirmo reizi alkoholu lietojuši vecāku klātbūtnē.

Pētījuma dati liecina, ka 96% jauniešu vecumā no 15 līdz 16 gadiem dzīves laikā ir vismaz vienu reizi lietojuši alkoholu. Savukārt regulāra alkohola lietošanas pieredze, proti, 40 un vairāk reižu dzīves laikā, ir aptuveni vienai trešdaļai aptaujāto jauniešu. Tikmēr 21% skolēnu ir lietojuši alkoholu vairāk nekā 20 reizes pēdējā gada laikā, bet 7% – vairāk nekā desmit reizes pēdējā mēneša laikā. Šie rādītāji bija ļoti līdzīgi arī 2007.gadā.

Lielākā daļa jauniešu, kas piedalījās pētījumā, atzina, ka alkoholiskie dzērieni ir viegli vai ļoti viegli pieejami, tomēr pērn šīs rādītājs bija nedaudz zemāks salīdzinājumā ar 2007.gadu.

Tranpencieris stāstīja, ka jaunieši vienā reizē izdzer vidēji 50 gramus absolūta alkohola, kas ir aptuveni trīs alus pudeles. Mēnesī alkoholam viens jaunietis vidēji tērē aptuveni 9,06 latus.

Tranpencieris uzsvēra, ka alkohols ir viens no cēloņiem pusaudžu mirstībai, turklāt jauniešiem alkohola lietošana var izraisīt nopietnus atmiņas traucējumus, kā arī tiek traucēta galvas smadzeņu attīstība. Lai arī lielākoties šīs sekas nav jūtamas uzreiz, taču smadzeņu daļās, kas atbild par atmiņu un domāšanu, ietekme ir neatgriezeniska. Vienlaikus cilvēkiem, kas sākuši lietot alkoholu skolēnu vecumā, būtiski pieaug atkarības risks.

Pētnieks norādīja, ka efektīvākais pasākums, kas palīdz samazināt alkohola lietošanu gan jauniešu, gan pieaugušo vidū, ir augstākas cenas, līdz ar to būtu nepieciešams paaugstināt akcīzes nodokli. Valstij ir jāatbalsta profilakses programmas un finansēt tās. Alkohola lietošanu samazinātu arī tirdzniecības vietu skaita ierobežošana.

Pētījums “Atkarību izraisošo vielu paradumi un tendences skolēnu vidū” Latvijā veikts 2011.gadā, un tajā piedalījās 7627 8.-10.klases skolēni. Iepriekš šāds pētījums noticis 2007.gadā, tas tiek veikts daudzās Eiropas valstīs reizi četros gados.

Komentāri (26)

lindapastare 14.09.2012. 16.00

Virsraksts ļoti daudzsološs. Tomēr nezinu vai pēdējos 13 gados lauvas ir nomēģinājušas skolēnu alkoholu.

+11
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > lindapastare 14.09.2012. 17.53

    vai pēdējos 13 gados lauvas ir nomēģinājušas skolēnu alkoholu.
    _____________________
    Reiz bij man vīna koks….

    un Lauvas tiesa bij 13ajuos gaduos…

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

dro 14.09.2012. 17.04

Tad jau salīdzinot ar padomju laikiem nekas nav mainījies vai tomēr skolēni dzer mazāk?:)

+7
-3
Atbildēt

4

    ilmisimo > dro 14.09.2012. 17.41

    Tagad ir skolēnu alkohols.

    Bet

    to skolēnu alkoholu izrija Lauvas tiesa(kur dzersi49 ar savu kritiku par tiesām un tiesnešiem?).

    Tātad- mazāk.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > dro 14.09.2012. 20.08

    ——lno Tad jau salīdzinot ar padomju laikiem nekas nav mainījies vai tomēr skolēni dzer mazāk?:)
    ==============================================================================
    Der pārlasīt leģendārā Straupes narkologa E.Rudzīša rakstus un grāmatu – un ar šodienas pētnieku secinājumiem salīdzināt:

    ‘ Спивающаяся провинциальность’

    (..)Но при этом среди большинства молодых людей современности очень мало «живых»: они пассивны, не верят в будущее, не знают, куда идти, и, что самое страшное, живут с осознанием бесперспективности того, что происходит, с мыслью, как будто они лишние, с неверием в свои силы и с горьким пониманием, что они не смогут реализовать себя и что-либо изменить…’

    Поколение обреченных

    http://new-theology.com.ua/?p=2558

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    hokamons > dro 16.09.2012. 02.28

    Paldies,par linku;)

    Saldsērīgi precīzi tas Minka apraksta cilvēkus,kurus arī es saucu par savu paaudzi. . .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dro 14.09.2012. 21.01

    edge_indran ——
    Daudzas lietas izskaidro ipvnews.org
    http://ipvnews.org/2nd_column/images/931.jpg

    +2
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 14.09.2012. 17.52

Jā, bērniem nedrīkst pārdot alkoholu, bet kas to tiešām kontrolē no visas sirds un pēc parliecības ? Kur ir šo sašutušo organizāciju slepenie un atklātie reidi lielveikalos ? Bail par savu veselību un dzīvību ? Cik veikali ir slēgti un sodīti par alkohola pārdošanu mazgadīgajiem ?
Protams, kam lemts kļūt par alkoholiķi, tas par tādu kļūs, bet procesu vajag attālināt pēc iespējās ilgāk.

+4
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > oktaavs 14.09.2012. 18.19

    …procesu vajag attālināt pēc iespējās ilgāk.
    _____________
    Jā-dzeršana laba lieta- tikai nedrīkst patraukt.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu