Latvijas pētnieks Baltijas dzintarā atklāj jaunas vaboļu sugas • IR.lv

Latvijas pētnieks Baltijas dzintarā atklāj jaunas vaboļu sugas

30
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Dzintara gabaliņi ar aprakstītajām ložņvaboļu inklūzijām uzdāvināti Latvijas Dabas muzejam

Latvijas Entomoloģijas biedrības (LEB) speciālists doktors Dmitrijs Teļnovs veicis ievērojamu atklājumu – Baltijas dzintarā atklājis un aprakstījis divas līdz šim nezināmas aizvēsturiskas vaboļu sugas, aģentūru LETA informēja Latvijas Entomoloģijas biedrībā.

Abas vaboles pieder ložņvaboļu (Anthicidae) dzimtai, kuras pārstāvji arī tagad apdzīvo Latvijas un Eiropas teritoriju. Taču jaunatklātās fosilās sugas un to ģintis Latvijas klimatiskajā joslā jau daudzus miljonus gadu nav sastopamas.

Šīs vaboļu ģintis – “Macratria” un “Tomoderus” – mūsdienās ir silto subekvatoriālo un ekvatoriālo zemju iemītnieki un tagadējā Latvijas teritorijā bija sastopamas tikai laikā, kad Latvijas teritorija atradās pavisam citā klimatiskajā joslā ar daudz siltāku klimatu.

Dzintarā ietvertos kukaiņus un citus dzīvniekus dēvē arī par inklūzijām. Baltijas jūras piekrastē nereti var atrast inklūzijas, bet tikai retos gadījumos gadās atrast tik labi saglabājušos eksemplārus, kurus ir iespējams zinātniski apstrādāt – noteikt un aprakstīt. Lielākoties inklūzijas ir laika gaitā bojātas vai nav pietiekami labi saskatāmas caur dzintara masu un zinātniskiem pētījumiem nav izmantojamas.

Ložņvaboļu inklūzijas dzintarā saņemtas dāvinājumā no kāda ASV kolēģa. Savukārt pēc jauno sugu aprakstīšanas dzintara gabaliņi ar nenovērtējamajām fosilijām ir uzdāvināti Latvijas Dabas muzejam.

Fosilo dzīvnieku pētījumi palīdz zinātniekiem rekonstruēt pagātnes klimatu, zemes dzīvnieku un augu valsts sastāvu, kas savukārt ļauj prognozēt planētas nākotni.

LEB ir vecākā aktīvā zinātniskā dabas pētniecības sabiedriska organizācija Latvijā, kas dibināta 1951.gadā. LEB apvieno kukaiņu un citu bezmugurkaulnieku pētīšanas un aizsardzības entuziastus Latvijā un citur pasaulē.

 

Komentāri (30)

janazakovica 13.09.2012. 13.41

vabolite vabolite tavu lielu skaistuminu..

+1
0
Atbildēt

1

    janazakovica > janazakovica 13.09.2012. 13.49

    teiksim skaidri un atklati ..zuki navoznije..eto nasa gordostj..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 13.09.2012. 12.39

Latvijas pētnieks Baltijas dzintarā atklāj jaunas vaboļu sugas
________________ Žuki….

…. jā žuku mums daudz……. ai daudz gan mums žuku un žuļiku arī daudz…

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu