Tas ir tik vienkārši! • IR.lv

Tas ir tik vienkārši!

4
Džonatans Aivs un daži no viņa pārraudzībā tapušajiem Apple produktiem.

Brits Džonatans Aivs (45) jau divdesmit gadus ir atbildīgs par tehnoloģiju milža Apple produktu dizainu. Pirms jaunākā iPhone 5 modeļa laišanas tirgū* viņš gatavs atklāt, kāds ir visā pasaulē apbrīnoto elektronikas preču veidošanas noslēpums

Kad Džonatans Aivs izsoļo cauri Apple veikalam Londonas Koventgārdenā, viņam acis uzmet tikai viens cilvēks, un tas pats ir veikala darbinieks. Pircējiem, šķiet, nav ne jausmas, ka turpat blakus ir persona, kas atbildīga par mūzikas atskaņotāju iPod, planšetdatoru iPad un tālruņu iPhone dizainu – jā, tieši tiem pašiem verķiem, ko viņi ieradušies izpētīt, aptaustīt un nopirkt.

Aivs ir domīgs brits ar klusu balsi, kas Kalifornijā bāzētajam Apple pievienojās jau 1992.gadā un kopš 1997.gada atbild par tā produktu dizainu. Viņa radītais iPod uz visiem laikiem izmanīja mūzikas industrijas principus. Vēlāk tieši tādu pašu apvērsumu mobilo tālruņu industrijā radīja iPhone, un pirms pāris gadiem iPad sāka diktēt modi planšetdatoru tirgū.

Gluži vai neticamās veiksmes dēļ viņu apbrīno dizaineru aprindās, viņa kontos ir vismaz 80 miljoni mārciņu (72 miljoni latu). Tajā pašā laikā uz ielas viņu atpazīst retais. «Cilvēkus interesē produkti, nevis to autori,» viņš nosaka. Iespējams, vismaz dzimtenē Aivu kopš maija atpazīst vairāk cilvēku, jo karaliene Elizabete II viņam svinīgi piešķīra Britu impērijas bruņinieka titulu par «nopelniem dizaina attīstībā un uzņēmējdarbībā». Viņš atzīst, ka ir «ārkārtīgi aizkustināts» par šo godu. «Galvenais, ko es dzīvē visvairāk esmu vēlējies, ir strādāt par dizaineru. Ir lieliski, ja izdodas sasniegt to, ko visvairāk vēlies.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu