Mazais adjutants • IR.lv

Mazais adjutants

6
Foto — Gunārs Janaitis
Ieva Alberte

Pēc Fumja nāves Vairai Vīķei-Freibergai blakus ir sāpīgs tukšums. Suns palīdzējis pēc smagām darbdienām, priecīgi lecot gaisā, un protokolējis sarunas

Vaira Vīķe-Freiberga sēž dīvānā un kreisajā pusē tur roku, norādot, kur Fumis parasti iekārtojās, kad atnāca viesi. Četrus mēnešus pēc suņa nāves viņa piekritusi sarunai, jo agrāk nebija tam gatava. Pirmās nedēļas esot jutusies briesmīgi. Suns prezidentes kundzes dzīvē ieņēma nozīmīgu vietu. Dzīvoja līdzās desmit skaistus gadus. Diendienā.

«Savu starptautisko karjeru viņš sāka Austrijā,» atceras Vīķes-Freibergas kundze. 2002.gadā Fumis, tikai trīs mēnešus vecs, lidoja uz Zalcburgu. Prezidents Tomass Klestils bija ielūdzis vizītē triju Baltijas valstu un arī Portugāles prezidentu. Apmešanās – pieczvaigžņu luksusa viesnīcā Sacher. Uz to amerikāņu miljonāri gaida rindā, jo īpašniece ir prominenta sabiedrības dāma un kuru katru viesi neakceptē. Viesiem no Latvijas ierasties ar kucēnu viņa atļāva.

Tā Fumis devās uz lidostu. Evija Ķēniņa, prezidentes protokola vadītāja, atceras, ka saulainā jūlija pēcpusdienā Imanta kungs ieradies ar būrīti suņa pārvadāšanai un gribējis nodot bagāžā, kā to paredz aviokompānijas noteikumi. «Lai sāk radināties, tā jau suņiem jāceļo,» viņš teicis. «Kad ieraudzīju kastes stūrī mazu melnbaltu kamoliņu, teicu, ka ņemšu līdzi salonā,» Evija atceras, ka izņēmuma kārtā sarunājusi, ka turēs sunīti klēpī. Piespiedies pie viņas krūtīm, Fumis piezemējās Austrijā. «No tā brīža viņš mani pazina un zināja – riet nevajag,» atceras Evija, kura Fumi raksturo kā saulainu un dzīvespriecīgu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu