Barrozu: Baņķieru zaudējumi nedrīkst kļūt par iedzīvotāju parādu • IR.lv

Barrozu: Baņķieru zaudējumi nedrīkst kļūt par iedzīvotāju parādu

27
EK prezidents Žozē Manuels Barrozu sarunā ar viceprezidenti Vivjenu Redingu. Foto: AFP/LETA

Eiropas Komisija sagatavojusi ECB jaunas pilnvaras banku uzraudzībai

Turpmāk baņķieru zaudējumi vairs nedrīkstētu kļūt par iedzīvotāju parādu, kas tādējādi liek apšaubīt veselu valstu finansiālo stabilitāti, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu.

“Mēs vēlamies pārraut aplamo saiti starp valstīm un to bankām,” Barrozu teikto citē EK pārstāvniecība Latvijā.

Trešdien iesniegtie priekšlikumi vienotam eirozonas banku uzraudzības mehānismam ir svarīgs solis ekonomiskās un monetārās savienības stiprināšanā. Jaunajā vienotajā mehānismā galīgā atbildība par noteiktiem uzraudzības pienākumiem, kas saistīti ar visu eirozonas banku finansiālo stabilitāti, tiks uzticēta Eiropas Centrālajai bankai (ECB). Valstu uzraudzības iestādēm arī turpmāk būs svarīga loma ikdienas uzraudzības darbā un ECB lēmumu sagatavošanā un īstenošanā.

EK arī ierosina Eiropas Banku iestādei (EBI) izstrādāt vienotu uzraudzības rokasgrāmatu, lai saglabātu vienotā tirgus integritāti un nodrošinātu banku uzraudzības saskaņotību visās 27 ES dalībvalstīs.

Komisija aicina Padomi un Eiropas Parlamentu līdz šā gada beigām pieņemt iesniegtos priekšlikumus kopā ar trim integrētas banku savienības komponentiem, proti, vienotu noteikumu kopumu, kas attiecas uz kapitāla prasībām, harmonizētām noguldījumu aizsardzības shēmām un vienotu Eiropas sanācijas un noregulējuma sistēmu.

Barrozu sacīja, ka par vienu no galvenajām prioritātēm “mums jānosaka līdz nākamā gada sākumam izveidot Eiropas mēroga uzraudzības iestādi. Tas turklāt sagatavos pamatu lēmumiem, lai banku rekapitalizācijai varētu izmantot finansiālā atbalsta mehānismus”.

Iekšējā tirgus komisārs Mišels Barnjē norādīja – ECB pienākums būs garantēt, ka eiro zonas bankas ievēro pareizu finanšu praksi. “Mūsu galīgais mērķis ir banku glābšanai vairs neizmantot nodokļu maksātāju naudu,” teica Barnjē.

Komisija paredz, ka pēc iesniegto priekšlikumu pieņemšanas nākamais solis būs priekšlikums par vienota Eiropas noregulējuma mehānisma izveidošanu, lai sekmīgi risinātu banku pārrobežu noregulējumu un novērstu nodokļu maksātāju naudas izmantošanu banku glābšanai.

 

Komentāri (27)

Zane Degro 13.09.2012. 01.07

Borrozu kaut ko vidējam LV iedzīvotājam nesaprotamu pateicis? Domāju, viņš gribējis teikt, ka bankai jāuzņemas lielākā riska daļa uz sevi, – kredītu ņēmēji taču maksā procentus, – Jums tā nešķiet?

+10
-1
Atbildēt

1

    lebronj2356 > Zane Degro 13.09.2012. 10.43

    Nesaprotams tas ir vietējam banku lobijam…atceros kādu sašutumu izraisīja projekts par atslēgu atdošanu – saistību izbeigšanu !

    +4
    0
    Atbildēt

    0

oktaavs 12.09.2012. 18.45

baņķieru zaudējumi vairs nedrīkstētu kļūt par iedzīvotāju parādu
————————————–
Kad nedrīkstētu kļūt ? Tagad ? Pēc tam, kad no šiem “biznesmeņiem” cietušo valstu pilsoņi jau atmaksājuši dažādu bandītu un avantūristu banku parādus un tie parazīti atkal peldas šokolādē ?

+8
-2
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > oktaavs 12.09.2012. 21.30

    ——–west
    baņķieru zaudējumi vairs nedrīkstētu kļūt par iedzīvotāju parādu

    ==============================================================================
    Viss pareizi – ‘neklausies runās, skaties uz darbiem’.
    Iedzīvotāju parādi nedrīkst kļūt par zaudējumu baņķieriem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 12.09.2012. 21.25

Labi, ka mūsu tautai nav vairs jāsedz Antonova radītie zaudējumi

+6
-1
Atbildēt

3

    austrisv > austrisv 13.09.2012. 09.33

    Visus trekno gadu valsts nozadzējus jau neuzskaitīt, kurus amatos salika PLL, zagļu apvienība. Laikam jau Fliks arī labs baņķieris tavuprāt, ja viņu pieskaiti pie baņķieriem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > austrisv 12.09.2012. 21.36

    ——
    Labi gan, ka nebūs jāsedz:
    ‘Par Bertolta Flika apzināti kaitnieciskām darbībām, pildot vienīgā valdes locekļa pienākumus Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā “airBaltic”, piemēram, par kompānijai neizdevīgu līgumu noslēgšanu un fiktīvu saistību uzņemšanos pret “Investbank” sākta tiesvedība Rīgas apgabaltiesā, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja “airBaltic” padomes priekšsēdētājs Andris Liepiņš.

    http://www.youtube.com/watch?v=L0SE4rSo31w

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    inesite15 > austrisv 12.09.2012. 21.49

    Busim nu mieriigi – na nash vek visa kaa, ko segt, pietiks :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu