Par Krievijas varasiestāžu rīcību pret opozicionāriem vēršas ECT • IR.lv

Par Krievijas varasiestāžu rīcību pret opozicionāriem vēršas ECT

20
Demonstranti Maskavā augustā rokās tur plakātus ar uzrakstu: "Iedomājies sevi viņu vietā", tādējādi protestājot pret 6.maijā Bolotnajas laukuma protesta akcijā joprojām aizturēto cilvēku turēšanu ieslodzījumā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Pirmais “Miljonu marša” laikā apsūdzētais vēršas ECT

Pirmdien sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) iesniegs viens no 17 apsūdzētajiem lietā par nekārtībām „Miljonu marša” laikā 6.maijā, ziņo Krievijas avīze „Kommersant”. Artjoms Savelovs, kurš tika arestēts un joprojām atrodas ieslodzījumā par nepakļaušanos varas iestādēm, būs pirmais, kas no „Miljonu marša” 17 apsūdzētajiem opozīcijas aktīvistiem vēršas ECT.

Sagatavotajā sūdzībā ECT Savelova advokāti raksta, ka Krievijas varas iestādes pārkāpušas Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, kas garantē vārda brīvību un personas neaizskaramību. Advokāti norāda, ka izmeklētāji tiesai nav iesnieguši pietiekamus pierādījumus, lai tā varētu izlemt par Savelova arestu.

Avīze raksta, ka Savelovs par nepakļaušanos policijai tika aizturēts 6.maijā opozīcijas protesta akcijas pret Putina varu laikā. Tiesa viņam piesprieda diennakts administratīvo arestu.

Tomēr jau 10.jūnijā Savelova dzīves vietā notika kratīšana, pēc tam viņš tika arestēts. Vēlāk viņu jau apsūdzēja uzbrukumā policistam un līdzdalībā masu nekārtībās. Taču „Kommersant” raksta, ka liecinieks policists tiesai nevarējis apstiprināt, ka Savelovs uzbrucis policistam.

Izmeklēšanas izolatorā Savelovs atrodas joprojām, jo arī jūlijā Maskavas pilsētas tiesa, kurā spriedumu pārsūdzēja Savelovs, atzina, ka viņš arestēts likumīgi.

Strasbūras tiesai tagad būs jātiek skaidrībā ne tikai par Savelova aresta likumību, bet arī par viņa kriminālvajāšanas apstākļiem.

Krievijas cilvēktiesību aktīvisti pieļauj, ka Savelova sūdzību ECT varētu izskatīt prioritārā kārtībā. To varētu ietekmēt arī tas, ka, piemēram, ECT jau notikusi komunikācija par opozicionāra Alekseja Navaļnija sūdzību. Navaļniju maijā opozīcijas pārstāvju demonstrāciju laikā Maskavā arestēja uz 15 diennaktīm.

 

Komentāri (20)

mary75 10.09.2012. 10.30

Diemžēl, Krievijā opozīcija ir vāja un sašķelta, nespēj atrast lozungus, kas ieintersētu lielu cilvēku daudzumu, un pat īsti neaizstāv politiski represētos.
Saprast jau viņus var, strādā grūtos apstākļos, bet, arī paši nav bez vainas.

+3
0
Atbildēt

0

janazakovica 10.09.2012. 10.50

visu opozicionarismu ir privatizejusi un grib to darit turpmak krievijaa dzivojosi konkretas tautibas parstavji..ar gariju kasparovu prieksgalaa..kad arenaa iznak istie opozicionari tad ari rodas iepaids ka opozicija ir saskelta…vnk samejie neatbalsta tamejos jo gribs spelet savu speli un sanemt privilegijas-imidzu un exstras kas pienakas no rietumiem un vinu medijiem

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu