Strazds: ECB gatavībai iegādāties valstu obligācijas ir psiholoģisks efekts • IR.lv

Strazds: ECB gatavībai iegādāties valstu obligācijas ir psiholoģisks efekts

11
Foto: Tomass Urbelionis, F64/BFL

ECB gatavojas iegādāties obligācijas ar atmaksas termiņu līdz trīs gadiem

Eiropas Centrālās bankas (ECB) paziņojumam par gatavību atkal iegādāties eirozonas valstu obligācijas jau ir psiholoģisks efekts. Tā, piemēram, Spānijas valdības parādzīmju likmes pēc ECB paziņojuma samazinājās, biznesa portālam “Nozare.lv” atzina “Nordea” bankas vecākais ekonomists Andris Strazds.

Spānijas valdības parādzīmju likmes samazinājās, pat neskatoties uz to, ka Spānijai pirms ECB iesaistes vēl būs jāpiekrīt Eiropas Finanšu stabilitātes fonda/Eiropas Stabilitātes mehānisma (EFSF/ESM) programmas nosacījumiem.

ECB iegādāsies valstu obligācijas tikai ar nosacījumu, ka attiecīgo valstu valdības piekritīs stingriem nosacījumiem EFSF/ESM programmas ietvaros, arī Starptautiskā Valūtas fonda iesaiste tika minēta kā vēlama, atzīmēja Strazds.

Protams, ECB iesaiste samazinātu valdību maksātās procentu likmes. Vienlaikus EFSF/ESM programmas nosacījumi prasītu valstīm ātrāk atgriezties pie sabalansēta budžeta un, iespējams, izvirzītu papildu nosacījumus, piemēram, privatizēt valsts aktīvus un iegūtos līdzekļus izmantot, lai samazinātu valdības parāda apjomu.

Kā ziņots, ECB gatavojas atkal iegādāties eirozonas valstu obligācijas, lai palīdzētu samazināt grūtībās nonākušo valstu aizņemšanās izmaksas.

ECB prezidents Mario Dragi informēja, ka banka gatavojas iegādāties obligācijas ar atmaksas termiņu līdz trīs gadiem. Viņš arī piebilda, ka ECB darbosies, strikti balstoties uz savām pilnvarām, lai nodrošinātu cenu stabilitāti vidējā termiņā.

ECB ceturtdien arī pieņēma lēmumu nemainīt bāzes procentu likmi. Tādējādi procentu likme galvenajām refinansēšanas pozīcijām arī turpmāk veidos 0,75%, kas ir rekordzems līmenis.

 

Komentāri (11)

Valdemārs Valdemārs 07.09.2012. 12.47

Tagad dienvidu prese varēs rakstīt patriotiskus sacerējumus, kā mēs tos vāciešus:) Var jau būt, ka nekāda uzvara nav panākta, un grieķiem&co tik un tā vajadzēs spert radikālus soļus, lai beidzot savilktu galus kopā. Bet nav jau svarīgi, kā ir patiesībā – vai šis ECB lēmums ir vienkārši iedrošinošs signāls tirgiem, nemainot kopējo naudas piedāvājumu, vai drukājamās mašīnas iedarbināšana. Galvenais ir, kā to uztvers Vācijas vēlētājs, jo pēc vēlēšanām visādi var gadīties.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu