Sprūdžs: Esmu aizskāris apjomīgas saimnieciskas intereses • IR.lv

Sprūdžs: Esmu aizskāris apjomīgas saimnieciskas intereses

39
Vies aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs. Foto: Lita Krone, LETA

Dažās pašvaldībās strādāts nevis iedzīvotāju, bet biznesa interesēs, kas iepriekš “kalpojis kā atsevišķu partiju un to sponsoru barotava”

Nevēlēšanās strādāt pašvaldību saimnieku interesēs un atsevišķu pašvaldību vadītājiem neērtās reformas ir vienīgais patiesais iemesls, kāpēc no Latvijas Lielo pilsētu apvienības (LLPA) puses izskan demisijas pieprasījums, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Šā iemesla dēļ apvienības gatavība prasīt viņa demisiju Sprūdžu nepārsteidzot.

“No pirmās dienas vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā esmu strādājis Latvijas iedzīvotāju, nevis atsevišķu grupējumu interesēs. Virzot grozījumus it kā līdz šim neaizskaramajā atkritumu apsaimniekošanas jautājumā, kā arī virzot iniciatīvu par pašvaldību referendumiem, esmu aizskāris ļoti apjomīgas saimnieciskas intereses, aiz kurām stāv “lielsaimnieki”,” savā paziņojumā vērtē Sprūdžs.

Viņš norāda, ka tas ir daudzu miljonu bizness, kas iepriekš “kalpojis kā atsevišķu partiju un to sponsoru barotava”, raksta LETA. “Šīm lietām pienācis laiks mainīties, un tam es neatlaidīgi strādāju,” norāda ministrs.

Pēc viņa domām, valsts naudas izsaimniekotāji, ko “ārkārtas Saeimas vēlēšanas patrieca no valdības”, patlaban koncentrējušies atsevišķās pašvaldībās.

“Svarīgi atzīmēt, ka vairāki šo pilsētu mēri manas neilgās darbības laikā ir bijuši spiesti saskarties ar ministrijas rīcību gan gadījumos, kad šo rīcību ir prasījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts kontrole, gan arī sabiedrības spiediena rezultātā. Tās ir gan skaļās lietas – saistībā ar [Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru] Lembergu, gan Valsts kontroles revīzijas atklājumi Jelgavā, gan arī jocīgā situācija ar mēra dārgo amata ķēdi Jūrmalā. Iespējams, ja te būtu cits ministrs, šīs lietas nemaz netiktu tālāk virzītas, kamēr es uzskatu, ka šādu lietu novēršanā joprojām esmu izdarījis pārāk maz. Un šajā apvienības publiskajā retorikā es saskatu neslēptu aizvainojumu,” vēsta Sprūdžs.

Ministrs pauž prieku, ka starp lielo pilsētu mēriem nav vienprātības. Arī viņu vidū ir tādi, kas atbalsta visas vai arī daļu no Sprūdža piedāvātajām reformām. Ministrs katru dienu ar vairākiem mēriem tiekoties vai runājot telefoniski.

Sprūdžs norāda, ka LLPA nav vienīgā pašvaldības pārstāvošā organizācija. Viņš uzzinājis, ka, piemēram, Reģionu alianse, kurā darbojas 11 pašvaldību vadītāji un 27 domēs ievēlēti deputāti, ir pieņēmusi lēmumu par atbalstu, turklāt nosakot, ka reformas jāīsteno līdz šā gada beigām, lai pašvaldības paspētu adaptēties līdz nākamajām vēlēšanām.

“Tur taču ir daudzi pazīstami mēri, tai skaitā Siguldas, Babītes, Salacgrīvas, Skrundas, Vecumnieku, Baldones, Saldus, Ādažu, Sējas, Ropažu un Alojas pašvaldību vadītāji. Tas ir vēl viens apliecinājums tam, ka tiešais darbs ar pašvaldībām un mēriem, kas ir bijis un būs mana prioritāte, palīdz sasniegt rezultātu. Jo tad ministrija un pašvaldība kopā strādā savu iedzīvotāju interesēs,” norāda Sprūdžs.

Piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Labrīt, Latvija!” Sprūdžs sacīja, ka viņam veltītās publiskās pretenzijas ir saistītas ne tikai ar piedāvātajām reformām, bet ir daļa no “daudz lielākas spēles”.

Ministrs piekrita, ka šī situācija var tikt izmantota valdības “šūpošanai”, taču patlaban nav pamata domāt, kas tas varētu izdoties. Sprūdžs uzskata, ka nav pamata prasīt viņa demisiju, vēl vairāk – koalīcijas partneri atbalsta piedāvātās reformas – atkritumu apsaimniekošanas tirgus liberalizāciju, pašvaldību deputātu skaita samazināšanu, interešu konflikta novēršanu pašvaldībās, Nacionālo attīstības plānu.

Sprūdžs noraidīja pārmetumus par dialoga trūkumu ar pašvaldībām, atgādinot, ka par iecerētajām reformām notiek diskusija kopš februāra, un piedāvātie risinājumi ir kompromisi. Piemēram, Sprūdžs vēlējies, lai mazajos novados būtu septiņi vēlēti deputāti, bet, uzklausot pašvaldību argumentus, panākta vienošanās par deviņiem deputātiem.

Vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministrs arī akcentēja, ka pašvaldībās ir dažādi viedokļi un viņam izveidojusies laba sadarbība, strādājot ar pašvaldību vadītājiem pa taisno – tiekoties, runājot pa tālruni utml. Problēmas radušās, kad sarunas jārisina birokrātiskā ceļā ar asociāciju starpniecību.

Sprūdžs pauda izbrīnu par kritiskajiem Valsts prezidenta Andra Bērziņa izteikumiem, tomēr sīkākus komentārus nesniedza, jo 13.septembrī plānota abu tikšanās, kad arī varētu tikt pārrunāti aktuālie jautājumi.

LLPA paziņoja, ka ir gatava prasīt ministra demisiju, ja tuvākajā laikā nebūs redzamas reālas viņa darbības. Apvienības pārstāvji ceturtdien tikās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu un arī viņam pauduši savas bažas par nozares ministra darbību un par to, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ignorē pašvaldību argumentus problēmu risināšanā, kā arī virza neracionālas reformas, kas tendētas uz valsts attīstības bremzēšanu.

 

Komentāri (39)

austrisv 07.09.2012. 09.35

Protams, ka esi aizskāris treknos runčus pašvaldībās!
Ko nu, jo šie viss bez cīņas nepadosies!Viņu pusē ir vesela armija, ieskaitot arodbiedrības un Jaunsleiņa apakšvienību, un kur tad vēl darba devēju konfederācijas dāma!
Sprūdž, vai padosies bez cīņas!

+26
-3
Atbildēt

8

    Sandris Maziks > austrisv 07.09.2012. 09.53

    Bet
    Protams, ka esi aizskāris treknos runčus pašvaldībās!

    Nu gan būsiet iekodusies pamestā plastmasas kaulā. Kad Latvijas krājbankā tika izputināti desmit miljoni rīdzinieku naudas, Sprūdžs ne ausi nepakustināja.

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 07.09.2012. 10.16

    Bet
    Cik gan dumjiem ir jābūt treknajiem runčiem, kuri tā darīja.

    Ja viss tiek norakstīts uz dumību, tad cietuma vārti jātaisa vaļā, jo visi sēž nevainīgi. Es tā sapratu, ka Sprūdžam ir uzticēta ministrija, kurai jāskatās uz pirkstiem alkatīgiem mērgļiem, pašvaldību vadītājiem.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 07.09.2012. 21.58

    Bet
    Bez tam, vai Ušakovs maz klausītu par sevi jaunākam Sprūdžam, pasūtītu atkal ar biezu vārdu vienu māju tālāk!

    Tad jau mums nemaz nevajag VARAM, lai Sprūdžs iet zagt pagrabos zaptes burkas un veļu bēniņos.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > austrisv 07.09.2012. 16.44

    Bet
    Ja tāds arī būtu, tad tādi Antonovi kliegtu pa visu eiropu par konkurences ierobežošanu

    Ja man būtu tādi advokāti, kā Jūs Sprūdžam un Ušakovam, es bankas vien laupītu un būtu Latvijas narkotiku karalis.
    Īsi pirms bankas bankrota iegrūst drauga bankā milzu naudu, bet ministram, kuru mērķis būtu uzraudzīt, noskatīties caur to uz pirkstiem. Protams 10 miljoni abiem vēl neseniem utubungām tāds nieks vēl ir.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.09.2012. 20.41

    Kādēļ domā, ka Ušakovam ne par ko nav jāatbild pašam kā Rīgas mēram?
    Viņš nav pieskaitāms vai kā? Vai Ušakovam vēl tētiņu vajag, kurš kontrolēs, kur puikiņš nodokļu maksātāju naudu ielicis! Bez tam, vai Ušakovs maz klausītu par sevi jaunākam Sprūdžam, pasūtītu atkal ar biezu vārdu vienu māju tālāk!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 08.09.2012. 14.42

    Nezināju, ka Sprūdžs ir “cietuma” uzraugs, kuras sauc par pašvaldībām. Man gan liekas, ka īstajam uzraugam par to kā pašvaldības izlieto nodokļu maksātāju naudu ir Sudraba nevis Sprūdžs. Nesen taču viņa konstatēja un tikai joprojām konstatē, ka Jūrmalas pašvaldība pārtērējusi nelietderīgi 1- 2 milj līdzekļu, tāpat par Zelta tiltu utt!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.09.2012. 12.24

    Vai tad ir kāds likums, kas uzdod noteikt ministram, kurā bankā jāliek nauda!
    Ja tāds arī būtu, tad tādi Antonovi kliegtu pa visu eiropu par konkurences ierobežošanu vai brīvā tirgus iegrožošanu vai kaut ko tamlīdzīgu.
    Bez tam, kam lielāka alga: vai Ušakovam vai Sprūdžam, un kāpēc gan viss būtu jāredz vienam ministram bez pašvaldību jautājumiem un vēl taču ir vides jautājumi utt. Domā, ka Sprūdžam ir vairākas galvas, lai aptvertu, kas katrā pašvaldībā notiek?
    Starp citu ne jau Sprūdžs izdeva licenci Antonovam un ne jau viņam kāds no pašvaldību vadītājiem prasīja, kur ieguldīt nodokļu maksātāju naudu. Bez tam domāju, ka diezin vai visi pašvaldību vadītāji ir infantīli, vienīgi dažiem mazākajās pašvaldībās nebija izvēles, kur naudu ieguldīt, bet to jau nevar teikt par Ušakovu!

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 07.09.2012. 09.58

    Kāda daļa Spūdžam gar Krājbanku un tām pašvaldībām, kuras nedomāja ar runču treknajām galvām, ka ieguldīt pašvaldību naudu , kuras gali ir Krievijas miljardiera apšaubāmajās rokās ,ir dumjāk par dumju, vai drīzāk gan vajadzētu prasīt atbildību par to Ušakovam un citiem vieglprātīgajiem pašvaldību maku turētājiem.
    Man tas jau sen bija skaidrs, ka savu naudu krievu bankās ieguldīt ir tas pats , kas izkaisīt naudu vējā vai iemest to Antonova kabatā. Vai tad Latvijā nav jau sen tāda pieredze, sākot ar Laventu. Cik gan dumjiem ir jābūt treknajiem runčiem, kuri tā darīja. Parastā tauta taču atguva savu līdz 100 000 EUR ieguldīto naudu.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 07.09.2012. 09.42

Sprūžam taisnība, viņam ies grūti, tāpat, kā Ķīlim, abi aizskāruši valsts nozagšanas sistēmu, kas ilgstoši strādājusi bez problēmām, ļaujot dažiem veikliem zēniem “likumīgi” bagātināties.
Abus ministrus jāaizstāv visiem valdības locekļiem, cerams, arī V neviens klusībā nesmīn un nepriecājas par Sprūdža un Ķīļa problēmām.

+26
-4
Atbildēt

5

    Sandris Maziks > mary75 07.09.2012. 11.00

    dzeris49
    un jācīnās pret kopējiem “ienaidniekiem”.

    Jau nākošā dienā pēc 10. Saeimas vēlēšanām bija jāuzsāk nesaudzīga cīņa pret ienaidnieku.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    enjoy > mary75 07.09.2012. 13.04

    to pecisk

    Nav viņš ideāls, bet viņš ir labs cilvēks un arī gudrs un enerģisks vadītājs.
    _________________________

    Es arī biju pārsteigta, cik viņš inteliģenti, dabiski un gudri uzvedās intervijās. Esot no mūziķu ģimenes. Viņam gan baigi traucē zēniskais paskats un pieredzes trūkums, bet to laiks izārstēs. :)
    Ļoti sagaidu, ka visa valdība viņu atbalstīs.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.09.2012. 10.35

    Ja V tāda nostāja, tas, tiešām, priecē.
    Manuprāt, šie ir tie gadījumi, kad būtu tiešām jāmet malā savstarpējas konkurences dažādas izpausmes, un jācīnās pret kopējiem “ienaidniekiem”.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

    alexander > mary75 07.09.2012. 11.12

    Šķiet, ka Sprūdžs ir aizskāris gadiem ilgi rūpīgi veidotu un uzturētu koporatīvo sistēmu, kuru vieno pirmkārt kopējas biznesa, bet tikai pakārtoti pašvaldību intereses. Atkritumu apsaimniekošanas monopols, lēmējvaras un izpildvaras saplūšana – tas ir nopietni un par to būs cīņa. Bet Sprūdža argumenti ir skaidri, pamatoti un labi, ka tiek pausti publiski, tas palīdz sabiedrībai skaidri saskatīt, tieši kam ir uzkāpts uz varžacīm. Un, protams, Sprūdžam ir ļoti nepieciešams valdības un koalīcijas partiju skaidri pausts kopējs atbalsts uzsāktajām reformām, nemēģinot kādai no partijām spēlēt zemgalda spēles ar mērķi mazināt RP reitingus.

    +14
    -2
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > mary75 07.09.2012. 09.53

    Dzeris, vismaz es noteikti to nedaru. Varbūt sākumā bija smīnēšana par Edmundu, bet tagad V ir diezgan liela vienprātība par to, ka kritika ir daļēji tieši iecerēto izmaiņu motivēta (taču nekad tieši nekad netiek vērsta, mēģinot viņu norakt pastarpināti).

    Ar Edmundu ir sanācis ikdienā sadarboties. Nav viņš ideāls, bet viņš ir labs cilvēks un arī gudrs un enerģisks vadītājs. Tāpēc es viņam ticēšu daudz vairāk nekā lielo pilsētu mēriem, kas ir tā kā zelta izlase no grāmatas “who’s who in corruption in Latvia”.

    +23
    -2
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 07.09.2012. 09.50

Nu ko tautieši, ledus ir sakustējies.
Jau tuvākās dienās vērosim, kā pa Rīgas domes durvīm, saslēgtus rokasdzelžos izvedīs Ušakovu, Ameriku, Burovu, Turlo, Aldermani un citus aktīvākos darboņus.

+10
-4
Atbildēt

2

    Sandris Maziks > Sandris Maziks 07.09.2012. 10.18

    pecisk
    Es nesacerētos.

    Laikam jau ironija nav Jūsu stiprā puse.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Sandris Maziks 07.09.2012. 09.55

    Es nesacerētos. Cik zinām un redzam, ierindā vēl daudz brīvprātīgo pārmijnieku. Bet nu nākošgad pavasarī viena no manām lūgšanām būs veltīta tam, lai cienījamais Amerika kungs tomēr beidzot vairs netiktu domē.

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu