"Nepilsoņu referenduma" organizatori CVK iesniedz savāktos parakstus • IR.lv

“Nepilsoņu referenduma” organizatori CVK iesniedz savāktos parakstus

29
CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Foto: Lita Krone, LETA

Cimdars pieļauj prasīt rakstiskus juristu atzinumus par šo jautājumu

Tā sauktā nepilsoņu referenduma organizatori otrdien Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza 12 779 parakstus, lai sarīkotu referendumu par automātisko pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, vēsta LETA.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars skaidroja, ka parakstu pārbaude varētu prasīt divas nedēļas. Savukārt, lai pārliecinātos, ka iesniegtais likumprojekts atbilst Satversmē un likumos noteiktajām prasībām, Cimdars pieļauj lūgt rakstiskus atzinumus no juristiem.

Viņš skaidroja, ka varētu lūgt Saeimas Juridiskā biroja, Tieslietu ministrijas un, iespējams, citu institūciju atzinumus.

Cimdars norādīja, ka vēstules ar lūgumu pēc juridiskiem atzinumiem tiks nosūtītas šonedēļ un Latvijā “ir ļoti daudzi juristi, kuri var dot savu pienesumu”. Viņš skaidroja, ka šādu atzinumu prasīšana nepieciešama, ņemot vērā iepriekšējā referenduma pieredzi. Likumprojekta vērtēšanu atbilstībai likumiem politiķi un komentētāji jau ir sākuši un CVK vajadzēs to noslēgt, piebilda CVK priekšsēdētājs.

Vaicāts par politisko spiedienu, Cimdars atbildēja, ka viņš nav saņēmis norādījumus, ka “nepareizas” lemšanas gadījumā viņam atvaļinājums pienāksies tikai ziemā vai ka tiks pielietotas citas sankcijas.

Savukārt kustības “Par vienlīdzīgām tiesībām” koordinators Andrejs Tolmačevs pauda bažas, ka valdošā koalīcija var sākt tirgošanos ar CVK locekļiem, piedāvājot viņiem labākas nākotnes izredzes, ja tiks nobremzēta parakstu vākšanas otrā kārta.

Tolmačevs uzsvēra, ka organizatoru palikšana parādā notāriem liecina, ka aiz viņiem “nav lielu naudas maisu vai spalvainās Maskavas rokas”. Nauda esot vākta nevis no oligarhiem, bet tautas pārstāvjiem. Pēc iepriekš paustajiem datiem, parāds notāriem par parakstu apliecināšanu veidoja 2500 latu.

Viņš arī pauda atbalstu tam, ka tiek sakārtota aģitācijas un finansēšanas kontrole saistībā ar referendumu rīkošanu, jo visiem procesiem ir jānorit caurskatāmi. Saeimas darba kārtībā šobrīd tiek skatīts likumprojekts, kurš paredz aģitācijas un finansēšanas regulēšanu.

Paraksti un nepieciešamie dokumenti uz CVK tika nogādāti vienā kastē un vēl trīs mapēs.

Kā ziņots, parakstus vāca ar apvienību “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) saistītā kustība “Par vienlīdzīgām tiesībām”.

Ja CVK atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad vēl būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu lems Saeima.

Kā ir norādījuši politikas vērotāji, šīs iniciatīvas sekmes ir cieši saistāmas ar “Saskaņas centra” (SC) un tā līdera Nila Ušakova pozīciju, proti, referendumu par nepilsoņu jautājumu lielākas iespējas būtu ierosināt tad, ja iniciatīvai publisku atbalstu paustu Ušakovs.

Ušakovs pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka neatbalstīs parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem un nepiedalīsies arī referendumā, ja tāds notiks.

 

Komentāri (29)

oktaavs 04.09.2012. 14.03

Ušakovs pirmdien izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka neatbalstīs parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem un nepiedalīsies arī referendumā, ja tāds notiks.
——————————————-
Latviešu, ar “bezmaksu” iebaroto zombiju balsis ir svarīgākas nekā bezjēdzīgs referendums bez rezultāta.
Tanku nebūs. Maskavai vajag, lai latvieši paši ievēl viņiem vajadzīgos cilvēkus. Lai viss notiek leģitīmi un brīvprātīgi. Lai pēc tam Rietumi iesprauž savu demokrātiju, paši zina kur.

+15
-1
Atbildēt

1

buchamona 04.09.2012. 15.13

Palasīju Delfi ru komentus pirms un pēc Ušakova paziņojuma sakarā ar pilsonības referendumu. Pirms referenduma Delfi publika lielā aizrautībā bija gatava rīkot referendumu, pēc Ušakova paziņojuma tā pati publika tik pat lielā aizrautībā sāk apgalvot viens otram, ka šis referendums izdevīgs vien Vienotībai :)

Komiski, bet arī bīstami – cik liela ietekme uz šito pūli ir vienam Ušakovam, katram Ušakova vārdam. Ušakovs ir bīstams LV ienaidnieks, kurš par katru cenu nākošajās vēlēšanās ir jāatsēdina malā, citādi viņš sāks iet ārā no rāmjiem un neviens neko viņam nevarēs padarīt.

Par pašu referendumu – pēc fakta konstatācijas, ka ” valdošie” nogulēja un radīja situāciju, kuru ietekmēt vairs var tikai LV vietējie putinisti, tēma par referendumu nav pat diskusiju vērta. Tā pat viss skaidrs – nenotiks referendums – tā ir ” viņu” problēma, ja notiks – jāiet un jābalso ” pret”

+11
0
Atbildēt

4

    disassociative > buchamona 04.09.2012. 16.21

    Referendums ir izdevīgs visiem, kas pie varas. Ne tikai Vienotībai. Arī SC un pat vēl jo vairāk, jo pašvaldību vēlēšanas ir ātrāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 04.09.2012. 20.35

    ilmac
    To, ka automātiski nav jādod nepilsoņiem pilsonība, Satversmes tiesa jau pateikusi pirms vairākiem gadiem un vairākos spriedumos. Sk., piemēram,Satversmes tiesas lietu Nr.2004-15-01, kur tiek izanalizēts nepilsoņu statuss

    13. Latvijas valsts pilsoņu kopums tika noteikts ar Augstākās padomes 1991. gada 15. oktobra lēmumu “Par Latvijas Republikas pilsoņu tiesību atjaunošanu un naturalizācijas pamatnoteikumiem”. Lēmumā norādīts: kaut gan Latvijas Republika 1940. gada 17. jūnijā tika okupēta un valsts zaudēja suverēno varu, tās pilsoņu kopums saskaņā ar Latvijas Republikas 1919. gada 23. augusta “Likumu par pavalstniecību” turpina pastāvēt. Lēmums paredzēja gan Latvijas Republikas pilsoņu kopuma noteikšanas kārtību, gan arī naturalizācijas pamatnoteikumus.
    Ņemot vērā Latvijas kā starptautisko tiesību subjekta kontinuitāti, bija pamats atjaunot Latvijas pilsoņu kopumu tādu, kāds tas bija noteikts ar 1919. gada “Likumu par pavalstniecību”. Tādējādi Latvija nevis piešķīra pilsonību personām, kurām tā jau bija pirms Latvijas okupācijas, bet gan atjaunoja šo personu tiesības de facto (sk.: Ziemele I. Starptautiskās tiesības un cilvēktiesības Latvijā: abstrakcija vai realitāte. Rīga: Tiesu namu aģentūra, 2005, 103. lpp.).
    Gan no 1991. gada Augstākās padomes lēmuma “Par Latvijas Republikas pilsoņu tiesību atjaunošanu un naturalizācijas pamatnoteikumiem”, gan no 1994. gadā pieņemtā Pilsonības likuma izriet, ka pilsoņu kopums tika atjaunots, nevis noteikts no jauna.

    Līdz ar to nav pamatots viedoklis, ka Latvijai bijis pienākums automātiski garantēt pilsonību tiem indivīdiem un viņu pēctečiem, kuri nekad nav bijuši Latvijas pilsoņi un Latvijā ieceļojuši okupācijas laikā. Turklāt šīm personām tika dotas tiesības iegūt Latvijas pilsonību naturalizācijas kārtībā.
    http://www.ir.lv/2012/8/31/prezidenta-kanceleja-atsaucas-uz-latvijas-kontinuitati-ka-tiesisko-pamatu-pilsonibai/viedokli

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 04.09.2012. 18.53

    …alias….esi iestājies Ušakova fanu klubiņā?….protams, Ušakovs nevar atļauties pateikt patiesību, ka viņa konkurentiem Ždanokai ar Lindermanu izdevies kārtējais “izrāviens”, tāpēc jāvaino Vienotība un valdība….bet “pareizais” latvietis alias jau spirinās uz Ušakova izmestās makšķeres….

    …Ušakovs nevar atļauties sadusmot krievus, lai nepazaudētu savu elektorātu, bet ir uztaustījis kā latviešus sanaidot – tie viens otram rīkles pārgrauzīs….gudrs Ušakovs!….vēl gudrāki viņa padomnieki!…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > buchamona 04.09.2012. 16.49

    “Komiski, bet arī bīstami – cik liela ietekme uz šito pūli ir vienam Ušakovam” – bet varbūt tie ir Antonijas ielas algotie līgumdarbinieki, kas tos komentārus tur vajadzīgajā veidā drukā? Bet par Ausinieku ir taisnība, viņš ir ļoti bīstams valsts ienaidnieks, žēl, ka daudzi latvieši to nesaprot.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 04.09.2012. 16.40

“Cimdars norādīja, ka … Latvijā “ir ļoti daudzi juristi, kuri var dot savu pienesumu” – no kurienes pēkšņi ir uzradušies šie daudzie juristi, jo pagājšreiz, kad Cimdaram tika iesniegti paraksti par pretvalstisko valodu referendumu, juristu nebija! Un valdošā “tiesikuma” koalīcija šādus juristus ne toreiz, ne tagad, ne staprlaikā strarp abām parakstu iesniegšanām juristus neatrada un neko nebija spējīga uzsākt, lai nepieļautu valsts ienaidnieku pretvalstisku darbību!

+10
-1
Atbildēt

5

    kristaps_drone > kristaps_drone 06.09.2012. 11.29

    >articulus
    Starp citu, tiešām, no kuras partijas tad Cimdars nāk? Viņš tik sen ir šajā krēslā, ka jau sen aizmirsies. Bet par viņa kārtējo pārvēlēšanu – laikam tāpēc atkal pārvēlēja, ka “godīgi” skaita vēlētāju balsis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > kristaps_drone 04.09.2012. 19.22

    …Tipiņš….atceroties notikumus ap valodas referendumu, CVK un prezidenta lomu lēmuma pieņemšanā par parakstu vākšanu:

    -“Rodas jautājums, vai Centrālā vēlēšanu komisija ir tikai tāds kā pastnieks, kas saņem parakstus, pārbauda tos, saskaita un palaiž procesu tālāk? Ja komisija būtu nospiedusi bremzes jau pašā sākumā, tad Lindermans un pārējie Administratīvajā tiesā piecus gadus tiesātos, apstrīdot komisijas administratīvo aktu, kas liegtu rīkot referendumu. Iespējams, ka komisija nobijās, jo tai nav bijusi šādu referendumu pieredze,” pieļauj deputāte I.Čepāne.

    …Viņasprāt, pastāvēja vēl viena iespēja, “kā nepieļaut valsts pamatu graušanu”. “Valsts prezidents, iespējams, šajā gadījumā varēja apsvērt, vai nodot šos grozījumus Saeimai vai arī to nedarīt. Viņš vēstulē Saeimai raksta, ka šis referendums aizskar Satversmes kodolu, ka tas ir pretrunā ar Latvijas dibināšanas un neatkarības atjaunošanas pamatā liktajām idejām. No tā ir noprotams, ka referenduma rīkošana par šādu jautājumu ir antikonstitucionāla,” pauž Čepāne, skaidrojot, ka, “lai gan prezidents norāda, ka Satversme viņam šajā gadījumā izvēli nedod, konstitucionālo tiesību ekspertu vidū būtu apspriežams jautājums, vai Satversmes 78. pants uzliek pienākumu prezidentam referenduma sakarā veikt tikai tehniska starpnieka lomu starp CVK un Saeimu”.
    http://www.delfi.lv/news/national/politics/cepane-valodas-refrenduma-likumiba-ir-stipri-apsaubama-cvk-vai-prezidentam-vajadzeja-nospiest-bremzes.d?id=42042102

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > kristaps_drone 04.09.2012. 16.44

    … pēkšņi ir uzradušies šie daudzie juristi..
    ____________________
    Rudens tak.

    ienākušies.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > kristaps_drone 04.09.2012. 19.53

    Tipiņš
    Pietiek tikai atcereties, no kuras partijas ir nacis Cimdars, lai jautajumu vairs nebutu. Kads velns bija sagrabis aiz pautiem musu deputatus, kas vinu parveleja?
    Vienotiba, ū—ū!!!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > kristaps_drone 04.09.2012. 16.51

    Patiešām, rudens nāk, un viņi ienākušies, kā es pats par to neidomājos :o)

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu