Par Solvitu arēnā un breivīkiem mūsos • IR.lv

Par Solvitu arēnā un breivīkiem mūsos

180
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība). Foto: Evija Trifanova, LETA
Linda Abu Meri

Par to, ka demokrātija nav tikai vārds

Nesen piedalījos diskusijā par soda mēru masu slepkavam Breivīkam. Radio studijā biju kopā ar psiholoģijas zinātņu doktoru Artūru Dombrovski, kurš aizstāvēja pretēju viedokli man. Es, kā parasti biju skarba – par nāvessodu. Bet ar lielu interesi un cieņu klausījos sava oponenta vārdos. Cik mierīgi viņš man un klausītājiem skaidroja, ka runa nav par Breivīku, bet gan mums vai breivīkiem mūsos. Par to, ka mēs esam demokrātiska valsts un demokrātija nozīmē klausīties pretējā viedoklī un cienīt tā paudēju. Par to, ka nogalinot slepkavu, mēs paši kļūstam par slepkavām. Par to, ka nicinot citu, mēs nicinām sevi.

Kādēļ to atcerējos atkal šorīt? Ieslēdzot datoru un ieraugot ziņu portālos video/rakstus/apskatus/ņirgāšanos par Solvitu. Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Atcerējos par breivīkiem mūsos, par atriebības kāri un demokrātijas piesaukšanu. No politiķiem vienmēr tiek prasīta demokrātija, sapratne, iejušanās tautas ādā, labsirdība, pazemība, diennakts darbs, drosme, apņēmība un daudz kas cits. Vēlams, arī atvainošanās, ka viņi vispār elpo. Pretī dodot – izsmieklu un nicinājumu.

Parasti nevienu neinteresē, kā un kas notiek politikā. Kāda ir lēmumu pieņemšana un kādu darbu tas ir prasījis, viedoklis ir gatavs, izlasot virsrakstu un neiedziļinoties būtībā. Vispārējais viedoklis – lēmums ir slikts, un, ja ir iespēja anonīmi interneta komentāros izlamāt lēmumu pieņēmējus, tad netiek taupīti epiteti, kādus skolā nemāca, lietotas un rupjības, kādas nevienam nevajadzētu dzirdēt.

Lai ko būtu nodarījis kāds cilvēks, neviens nav pelnījis, ka par viņu ņirgājas. Politiķis mūsu sabiedrībā sen ir lamuvārds, un vismaz es brīnos par tiem topošajiem politiķiem, kuriem šķiet, ka ar viņiem būs citādāk.

Maldīšanās. Būs citādāk tikai sākumā. Pēc tam viss būs, kā parasti. Varbūt pašreizējie topošie politiķi nebūs vainīgi tikai pie sliktiem laika apstākļiem. Bet arī tas – varbūt.

Protams, tas ir ļoti vispārināti un attiecas tikai uz kādu daļu sabiedrības, jo tomēr esmu droša, ka vairākums Latvijas cilvēku ir inteliģenti un cilvēciski. Viņi vienkārši dara savu darbu, nelien citu dzīvēs un nesēž cauru dienu, rakstot rupjības internetā. Un arī “Arēnā Rīga” vakar, visticamāk, lielākā daļa hokeja fanu mulsa no notiekošā.

Atgriežoties pie breivīkiem mūsos un demokrātijas. Demokrātija nav savienojama ar atriebību. Demokrātija tāpat nav savienojama ar cita nicināšanu un viņa nerespektēšanu. Demokrātija nav pieprasāma tikai pret sabiedrību. Demokrātija nav īstenojama, pārkāpjot cita tiesības. Demokrātija – vai nu ir, vai nav.

Vakardienas ņirgāšanās par amatpersonu un sievieti pierādīja, ka demokrātija daudzu izpratnē ir tikai vārds, ko piesaukt tad, kad ir izdevīgi.

Vakardiena arī pierādīja, ka visērtāk ir kādu „nolinčot” anonīmi – interneta komentāros vai svilpjot pūlī. Jo drosmes aiziet līdz parlamentam ar plakātu, uz kura būtu rakstīts kaut vai familiāri -„Solvita, tu mums nepatīc”, pagaidām nav bijusi nevienam. Drosmes pietiek komentāriem un bara instinkta izsauktiem svilpieniem. Ne diskusijai un pretēju viedokļu apmaiņai, acīs skatoties.

Es jau gadu neesmu politikā un neplānoju tur atgriezties. Es apbrīnoju savu kādreizējo kolēģi Solvitu, ka viņai pietiek spēka no turienes neaizmukt un nostāties visas “Arēnas” priekšā ar lepni paceltu galvu un smaidīt, kad viņu izņirdz.

Uz priekšu, metieties apspriest arī šo viedokli. Tam tas ir domāts. Pretējs vairākuma viedoklim. Un es ar to lepojos.

Autore ir bijusī iekšlietu ministre, Vienotība

 

Komentāri (180)

ltvpanorama 30.08.2012. 16.53

Nebija jau smuka tā izsvilpšana, tāda sūnaina sajūta..bet no otras puses’man nav saprotams, ko viņa tur meklēja??..Teorētiski tas bija tikai LDZ kauss, kur uzstājas viens privāts hokeja klubs no Rīgas, lai arī visai populārs,..cita lieta būtu bijusi izlases spēle pārstāvot Latviju…tad būtus saprotama valsts varas pārstāvju parādīšanās, savādāk tas bija iepriekš paredzams grābeklis uz kura uzkāpt..un jāatzīst visai cienīgi arī tikt galā ar šo situāciju

+41
-4
Atbildēt

3

    Agris Āva > ltvpanorama 01.09.2012. 05.09

    Īsi un kodolīgi. Pāris rindiņas, viss pateikts, malacis, Andrew.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ltvpanorama 30.08.2012. 18.37

    @Andrew
    Ja vien viņa netika uzaicināta…. kas nozīmē, ka viņu varētu pārprast, ja neierastos…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ltvpanorama 30.08.2012. 16.55

    Nebija jau smuka tā izsvilpšana, tāda sūnaina sajūta..bet no otras puses’man nav saprotams, ko viņa tur meklēja?
    ____________ Nuja.

    Pamācoši.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

gstrazds 30.08.2012. 16.04

Es tomēr apgalvošu, ka pūļa tiesības izsvilpt jebkuru amatpersonu ir vistiešākā demokrātijas pazīme. Savukārt, mēģināt pūlim apelēt pie ētikas normām nav jēgas, pūlis ir amorfs.

+36
-12
Atbildēt

5

    janazakovica > gstrazds 30.08.2012. 23.10

    raksta autore-mums nepatik jusu jaunais uzvards

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    zauls > gstrazds 30.08.2012. 20.55

    Kā tik neglauda pa spalvai, tā uzreiz neaudzinātie un sliktie. Demokrātisks process ir politiķa izsvilpšana. Viņa to godam ir nopelnījusi. Tauta parādīja, ka Vienotības politika ir apnikusi, laiks atstāt skatuvi.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    putekliic > gstrazds 31.08.2012. 09.43

    Krusstēvs – man, savukārt, nepatīk rasisti, fašisti, antisemīti,ksenofobi un komunisti. Vajadzīgo pasvītrot.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    reksa > gstrazds 30.08.2012. 16.24

    Ko? Viņa ir gājusi uz Krievijas hokeju?

    Ak, dieniņ…

    Nu ja sūdos lien, nav jābrīnās, ka esi sūdos…

    +20
    -9
    Atbildēt

    0

    Jānis Lapiņš > gstrazds 30.08.2012. 16.10

    Piekritīšu Dāvidam… p.s. padoms Āboltiņas kundzei – atlaidiet no darba to cilvēku, kas Jums ieteica piedalīties tai pasākumā…

    +36
    -5
    Atbildēt

    0

bekijja 30.08.2012. 16.08

Paldies par viedokli autorei. Pirma rindkopa uzruna ipasi. IR komentaros visi kliedz, ka Latvija sabiedriba saskelta un to nekad nevares apvienot, kamer Arena Riga, izradas, visus vieno KRIEVIJAS hokeja liga un Rigas Dinamo. Neatkariga Latvija? Nudien japiekrit Lindai – kadi pasi, tadi politiki un kadi politiki, tadi pasi.

+34
-10
Atbildēt

2

    Elīna Barkovska > bekijja 30.08.2012. 20.47

    Sleepwalker:
    Stāsts ir klasika- “Karaliene ir kaila”.:)
    Muižniene=Mūrniece(Abu Meri)=Āboltiņa=Rozentāle=Grigule=Čigāne=Bendrate
    Uzmini, kas viņas Latvijas politikā vieno?:)Tā ir atbilde Arēnā notikušajam:)

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > bekijja 30.08.2012. 18.57

    Žēl, ka var pielikt tikai vienu plusiņu. Es teiktu – pieci, sēdies!

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu