Pasaules līmenis • IR.lv

Pasaules līmenis

4

Dažās aprindās pēckrīzes optimisms ir sasniedzis punktu, kad runā par gaidāmo «latviešu izrāvienu». Valmierā šāds fenomens jau notiek, jo daudzās jomās valmierieši izrāda patiesu izcilību


A.
 Svīšana Valmierā
Populāra prāta spēlīte olimpisko spēļu laikā ir mērīt katras valsts izcīnīto medaļu skaitu proporcionāli tās iedzīvotāju skaitam. Ja līdzīgu aprēķinu veiktu pa pilsētām, reti kura tuvinātos Valmierai, kuras «kontā» ir soļotāja Jāņa Daliņa sudraba medaļa 1932.gadā un Māra Štromberga divas zelta medaļas pēdējās divās olimpiskajās spēlēs. Leģendāro «Daliņa kāju» īpašnieku godina viņa vārdā nosauktais stadions, kurā ir arī neliels muzejs. Toties divkārtējā riteņbraukšanas čempiona treniņu laukumā ir izveidots atpūtas centrs Avoti, kur jaunie valmierieši var vizināties pa BMX trasi, kāpt pa mākslīgām klintīm vai lēkāt pa batutiem. Pēc sportošanas ir iespēja ļauties īstai Taizemes masāžai, ko veic Valmierā dzīvojošas taizemiešu meitenes – pēc šādas muskuļu izstiepšanas un mīcīšanas ikkatrs būs gatavs jauniem varoņdarbiem.

Daliņa stadions, Jāņa Daliņa iela 2. Avoti.com.
Taizemes masāža, Lilijas ielā 3, tālr.20389072.

B. Mielošanās Valmierā
Skaisto neobaroka stila Dikļu pili var uzskatīt par latviešu teātra un dziesmusvētku tradīciju šūpuli, jo 1818.gadā Dikļu muižā tika uzvesta luga Laupītāji, kurā kā aktieri piedalījās Dikļu zemnieki, bet 1864.gadā netālu no Dikļu muižas parka norisinājās pirmie dziesmusvētki. Toties mūsdienās te tiek attīstīta jaunā latviešu kulinārija. Šefpavāra Valtera Zirdziņa vadībā Dikļu pilī ir izveidots viens no labākajiem Latvijas restorāniem, kur tiek izmantoti gan medījumu labumi, gan daudzu vietējo saimnieku audzēti produkti. Romantiķi var pasūtīt vakariņas īpaši greznā ēdamistabā vai vērot pils parku no vasaras terases, notiesājot Latvijā audzētu steiku. Blakus Valmieras pilsdrupām traktierī Liepziedi un rozmarīns Žentiņu ģimene senā maiznīcas ēkā ar varenu skatu uz Gauju pasniedz malkas krāsnī ceptas picas. Vasarā lauku mājās Vīnkalni šie paši saimnieki rīko brīvdabas picu skolas, kur ciemiņi mācās rullēt mīklu, izvēlēties gaumīgāko garnējumu un gatavos gardumus sagriezt kraukšķīgās šķēlēs. Protams, jebkuru maltīti vēl labāk var izbaudīt, malkojot labu alu, un darītavā Valmiermuiža var ne vien nopirkt pudeles ar gardo dzērienu un drabiņu cepumus, bet arī doties ekskursijā, lai redzētu, kā tas viss top.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu