LTF 25 gadu jubilejas svinībām grib starptautisku skanējumu • IR.lv

LTF 25 gadu jubilejas svinībām grib starptautisku skanējumu

19
Koncerts pie Brīvības pieminekļa pirms 5 gadiem - veltījums Latvijas Tautas frontes 20.gadadienai un Atmodai. Foto: Rūta Kalmuka, F64

2013.gada oktobrī apritēs 25 gadi kopš LTF dibināšanas kongresa

Nākamgad plānotie Latvijas Tautas frontes (LTF) 25 gadu jubilejas pasākumi būtu jāsvin ne vien visā Latvijā, bet jāpiešķir tiem arī starptautisks skanējums. Tā trešdien sprieda jubilejas pasākumu organizēšanai izveidotās darba grupas pirmajā sanāksmē.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) teica, ka svinībām būtu jākoncentrējas uz LTF biedriem un līderiem, parādot, ka ar sabiedrības pašorganizēšanos diezgan īsā laikā var sasniegt mērķus. Tāpat svētki jāsvin visā Latvijā, kā mērķauditoriju izvirzot jauniešus, kuri tagad par šo Latvijas vēstures nozīmīgo lapaspusi uzzina no grāmatām, vēsta LETA.

Premjers arī uzsvēra, ka LTF 25 gadu jubilejas pasākumiem jāpiešķir starptautisks skanējums, it īpaši tos popularizējot Eiropas mērogā. “LTF izveidošana bija viens no spilgtākajiem notikumiem Latvijas vēsturē,” atzina Dombrovskis, norādot, ka tā mobilizējusi simtiem tūkstošus cilvēkus neatkarības atjaunošanai.

Arī bijušais LTF priekšsēdētājs Dainis Īvāns teica, ka LTF dibināšana bija ne tikai vietējs notikums. Tas saskanējis arī ar līdzīgām kustībām Lietuvā un Igaunijā, kā arī toreizējā Čehoslovakijā un Polijā. “Ir loģiski, ka valsts atceras šo notikumu un to novērtē,” uzsvēra Īvāns. Viņš pauda cerību, ka pēc gada izdosies noorganizēt “īstus tautas svētkus”, atceroties, cik brīva var būt tauta, kad tā spēj sevi pārvaldīt.

“LTF spēja nevardarbīgi vadīt valstiskuma atgūšanu,” teica bijušais LTF priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Romualds Ražuks (RP). Par godu LTF 25 gadu jubilejai būtu jāizveido pastāvīga ekspozīcija jauniešu un tūristu izglītošanai, kā arī būtu izrādāma ārvalstīs.

Pēc trīs nedēļām paredzēta otrā jubilejas pasākumu organizēšanai izveidotās darba grupas sēde, līdz kurai tās dalībniekiem būs jāiesniedz savi priekšlikumi svinību pasākumu rīkošanai.

Jau šogad sākts domāt par finansēm, kas būs nepieciešamas svētku organizēšanai. Budžeta grozījumos paredzēti 25 236 lati, lai izstrādātu LTF muzeja renovācijas un rekonstrukcijas projektu. Dombrovskis solīja, ka vēlāk finanses tiks atvēlētas arī pašai muzeja rekonstrukcijai.

2013.gada oktobrī apritēs 25 gadi kopš LTF dibināšanas kongresa, kas kļuva par plašu tautas kustību, kura uzņēmās līdera lomu cīņā par Latvijas neatkarības atgūšanu. Lai atzīmētu šā notikuma 25.gadadienu, plānots rīkot virkni pasākumu un to organizēšanai izveidota darba grupa, kurā piedalās nozaru ministriju, nevalstisko organizāciju, Rīgas domes un Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji.

 

Komentāri (19)

buchamona 29.08.2012. 22.13

Ja netiktu nodibināta LTF, pilnīgi iespējams, ka LR nebūtu atguvusi savu neatkarību. Saku to, kā LNNK 1. kongresa un visu pārējo delegāts :))

Tā ir taisnība, ka komunisti centās noturēt kaut kādu ietekmi LTF, bet tas viņiem ne mirkli neizdevās.
Cilvēki jau ir dažādi un nebūt nebija tā, ka latviešu vairākums sākot ar kādu 1988. gadu bija gatavi radikāli paust savus uzskatus, konfrontēties ar vēl pie varas esošajiem čekistiem utt. Radikāli noskaņoti cilvēki tādi, kā helsinkieši, arī LNNK biedri, tas tolaik bija mazākums un tikai zem LTF ” lietussarga” viņiem bija iespējams savu viedokli novadīt līdz tautai. LNNK, Helsinki, VAK – visām šīm organizācijām bija iespēja ietekmēt LTF politiku. Tā kā nevajadzētu te tā mētāties ar nepārdomātām frāzēm

Atmodas laikā katram cilvēkam bija sava vieta – arī Gorbunovam un arī Vagrim. Ja Vagra vietā būtu bijis Pugo, piemēram, vai tas pats Rubiks, notikumi Latvijā varēja risināties pavisam citādi.

+3
0
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > buchamona 29.08.2012. 23.51

    ——-
    13 PSRS republikas neatkarību atguva, bet Latvija un Krievija 1991.g. decembrī, kad oficiāli tika paziņots par PSRS likvidēšu – nebūtu atguvusi?!

    – Būsim reāli – ja Neatkarības deklarācija netiktu pieņemta 1990.g. 4. maijā, tad tik un tā 1991.g. septembrī Jeļcins būtu latviešiem brīvlaišanas dokumentu izsniedzis.

    p.s.Kaut ko tas Putins no Gorbačova un Jeļcina kļūdām ir mācījies:

    http://www.youtube.com/watch?v=1IFxk3BN9T8

    0
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 30.08.2012. 04.44

    Vai NVS tiešām ir Neatkarīgo Valstu Savienība? :)Vai Latvijas Republika šobrīd būtu NATO un ES dalībvalsts, ja mēs rātni būtu gaidījuši brīdi, kad no Kremļa līdz ar pārējām ” brālīgajām republikām” saņemsim brīvlaišanu?

    Latvijas Republika nekad nav bijusi PSRS sastāvdaļa tādā izpratnē, kā Tu to pasniedz. Latvijas Republika, līdzīgi kā Igaunijas un Lietuvas Republikas, bija teritorijas, kuras, kā zini, tika okupētas 1940.gadā un ar varu iekļautas PSRS sastāvā. 1990.g. 4. maijā, izmantojot politisko situāciju, LR atjaunoja savu neatkarību, neatkarīgi no okupantu vēlmēm mums to dot, vai nedot :)
    Un vēl, vai bez Atmodas procesiem Baltijā PSRS tiešām tiktu likvidēta? :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Signija Aizpuriete 29.08.2012. 15.40

——
Starptautiska skanējuma propagandas skaļuma labā vajadzētu uzaicināt bij. PSRS prezidentu, PSK ģen. sekretāru M.Gorbačovu / Gorby – un vismaz 3.šķiras Trīs Zvaigžņu ordeni piešķirt!

Tā būtu laba atbilde šodienas liel-Krievijas šovinistiem, kas pēc Pussy Riots vēlas tiesāt arī perestrojkas-katastrojkas/Катастройка organizētāju un LTF ”krustēvu”:
‘Starikovs ar domubiedriem esot iesniedzis prasību pret Gorbačovu tiesā par valsts nodevību.’

http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=359506:starikovs-ne-pirmais-un-ne-pdjais&catid=170:aktuli&Itemid=438

+3
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 29.08.2012. 19.35

kad perestroikas laikaa saaka organizeeties pilsoniskaa savieniiba , tad čeka uzreiz pamodaas ka var sanaakt šaize un tuuliit radiija tautas fronti , kuraa ietilpa arii interfronte, ja tas nebuutu nodzeesis pilsoniskaas savieniibas dzimšanu pašaa saakumaa , mees šodien buutu tikuši pavisam citaa liimenii, izsleedzot valsts nozagšanu , jo pie varas naaca kompartijas nomenklatuura , kura veikli uztaisiija Latvijas ceļu , ar Gorbunovu ,Ķezberi( runasviiri Inkens ar Rubeni) Čepaini un viņu liidzskreejeeju armiju , lembe protams palika malaa bet pamaniijaas ar valstij nokamptajiem miljoniem nopirkt saeimaa vairaakumu, ar ko jau izskaneejis starptautisks skaneejums Londonas tiesaa….

+3
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > Janka, Janic 29.08.2012. 21.18

    ——-
    Ja Frenks Sinatra vai Maikls Džeksons vairs atbraukt nevar, tad jāaicina būs J.Kobzons un F.Kirkorovs. Bet tas jau svinību sponsoru ziņā:

    ‘ Jānis Kukainis arī informēja Valsts prezidentu par PBLA un Latvijas Okupācijas muzeja biedrības kopīgo ieceri pasludināt 2013. gadu par Okupācijas muzeja gadu un nodomu aicināt Valsts prezidentu uzņemties Okupācijas muzeja gada goda patrona pienākumus un šajā kapacitātē piedalīties Okupācijas muzeja 20 gadadienas svinībās 2013. gada 1. jūlijā.

    Valsts prezidents Andris Bērziņš pateicās PBLA priekšsēdim par paveikto un novēlēja arī turpmāk īstenot konkrētus, reālus plānus, lai veicinātu ārzemēs dzīvojošo latviešu saikni ar Latviju, jo tas šobrīd mūsu valstij ir ārkārtīgi nepieciešams.’

    http://www.brivalatvija.lv/sakumlapa/pbla-vadiba-tiekas-ar-latvijas-prezidentu

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Janka, Janic 29.08.2012. 21.10

    ….jā, jā, un uz svinībām katrā ziņā būtu aicināms Josifs Kobzons :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu