Asinspirts mācības • IR.lv

Asinspirts mācības

6
Galēji labējais ekstrēmists nākamo 21 gadu pavadīs cietumā. Un pat vēl ilgāk, ja pēc termiņa beigām viņš joprojām tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai.

77 cilvēkus nonāvējušais Anderss Bērings-Breivīks sagaidīja tiesas spriedumu ar smaidu. Viņš vēlējās nonākt cietumā, nevis psihiatriskajā slimnīcā. Taču Norvēģijas politiķiem un sabiedrībai tiesvedības beigas nozīmē sākt sāpīgu diskusiju par kļūdām, kuru dēļ šaušalīgais noziegums varēja notikt

Aiz Oslo tribunāla baltās fasādes atkal valda klusa, gandrīz provinciāla tiesu nama atmosfēra un ikdienas rutīna. Pēc desmit drudžainām pavasara nedēļām un absolūta satraukuma pilnas 24.augusta dienas galvenā halle un koridori izskatās dīvaini tukši. Simtiem akreditēto žurnālistu un tehnisko darbinieku ir prom, arī bruņotie policisti, kas patrulēja gan pie masīvās ēkas Norvēģijas galvaspilsētas sirdī, gan tās gaiteņos. Andersa Bēringa-Breivīka tiesa ir galā.

Pagājušās nedēļas beigās pasludinātais spriedums piecu miljonu nācijas lielākajā daļā tika uzņemts ar atvieglojumu. Galēji labējais ekstrēmists nākamo 21 gadu pavadīs cietumā. Un pat vēl ilgāk, ja pēc termiņa beigām viņš joprojām tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai. Nacionālā laikraksta Aftenposten veiktajā sabiedriskās domas aptaujā 85% respondentu to novērtēja kā pareizu spriedumu.

Pats 33 gadus vecais masu slepkava smaidīja, noklausoties tiesas kolēģijas priekšsēdētāja nolasīto paziņojumu, ka viņam tiek piespriests smagākais karalistē iespējamais sods. Viņš gribēja nonākt cietumā. Otrs variants bija ārstēšanās psihiatriskajā slimnīcā, kā pieprasīja valsts prokurors. Tā būtu sagrāvusi viņa alkas tikt uzskatītam par nopietnu «ultranacionālistu kaujinieku», nevis trako.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu