Krievija gatavojas sabiedriskās domas ietekmēšanai internetā • IR.lv

Krievija gatavojas sabiedriskās domas ietekmēšanai internetā

8
Foto: Lita Krone, LETA

Specdienesti pasūtījuši izstrādāt kontrpropagandas programmas interneta tīklu ietekmēšanai un datu analīzei

Krievijas ārējās izlūkošanas dienests šāgada sākumā izsludinājis trīs slēgtus tenderus, lai izstrādātu jaunas metodes interneta sociālo tīklu monitorēšanai, noskaidrojis Krievijas laikraksts „Kommersant“. Pirmajā posmā šīs metodes varētu izmēģināt bijušās PSRS republikās, kas tagad kļuvušas par neatkarīgām valstīm, informējis avīzes avots no Krievijas specdienestiem.

Pretizlūkošanas dienests par vairāk nekā 30 miljoniem rubļu šogad janvārī izsludinājis iepirkumu. Galvenais uzdevums „blogosfēras monitoringam” būs „informatīvu ziņojumu masveida izplatīšana sociālajos tīklos, lai veidotu sabiedrisko domu”. Laikraksta avoti uzskata, ka nākotnē šīs izstrādnes varētu izmantot arī, lai darbotos Krievijas interneta vidē.

Pēc laikraksta ziņām, izsludinātajiem interneta ietekmēšanas izmēģinājumiem doti kodēti nosaukumi „Štorm – 12″, „Monitor – 3″ un „Disput”. Valsts pasūtītājs šīm izstrādnēm ir karaspēka daļa Nr. 54939, kas pieprasījusi izveidot programmas, lai „izpētītu internetcentru un reģionālo sociālo tīklu izlūkošanas metodes”, kā arī izstrādātu sabiedrības vadības slēptas metodes internetā un veiktu zinātniskās pētniecības darbu, izstrādājot līdzekļus speciālas informācijas iepludināšanai sociālajos tīklos.

Lai arī trim pasūtījumiem doti atšķirīgi nosaukumi un uz katru izsludināts savs iepirkums, tie ir savstarpēji cieši saistīti, norāda „Kommersant”. Viena programma izpētīs sociālos tīklus, otra – izstrādās nepieciešamās informatīvās vadības metodes, trešā – balstoties uz iepriekš apstrādātajiem datiem, sociālajos tīkos iepludinās vajadzīgo informāciju.

Dokumentos par šīs virtuālās armijas mērķiem tiek minēta „informācijas masveida izplatīšana noteiktos sociālajos tīklos, lai veidotu sabiedrisko domu, izmantojot lietotāju datus”, „statistikas apkopošana un informācijas viļņa efektivitātes analīze”, „sociālo tīklu servisa lietderības analīze, lai iniciētu informācijas viļņus par dažādu tematiku, sociālo u.c. virzību”.

Kā avīzei izteicies Droša interneta centra koordinators Urvans Parfentjevs, par iespēju ietekmēt situāciju citās valstīs Krievijā pirmoreiz sāka runāt pēc nemieriem Tallinā 2007.gadā, kad tika pārcelts piemineklis padomju karavīriem, tā raisot masu nekārtības.

„Nekā neiespējama tur nav – tīklos ievietot informāciju un to izplatīt kā vīrusu,” saka Parfentjevs. Savukārt, lai ietekmētu Krievijas tēlu ārpus valsts, nepieciešams pastāvīgi stāstīt kaut ko pozitīvu par Krieviju. To jau darot televīzijas kanāls „Russia Today”. Otra iespēja – reaģēt uz konkrētu informāciju, kurai ārzemēs pievērš lielu uzmanību. Šajā gadījumā varot izmantot tā saucamo aizsardzības taktiku, kurai labs piemērs ir „Radio Brīvība” un „Amerikas Balss” darbība padomju laikos – šīs radiostacijas nepārtraukti atrada iemeslu negatīvai informācijai par PSRS. „Vienkārši pirms 30 gadiem šim uzdevumam izmantoja radio, tagad to nomaina internets,” saka Parfentjevs.

 

Komentāri (8)

Andis 28.08.2012. 12.02

Ai, šie tak taustās un aktīvi pēta Interneta ietekmēšanu jau vismaz kādus 10 gadus. Latvija viens no viņu poligoniem, bet arī lielajos angliskajos forumos ir uzpirktie troļļi, pēc piegājiena un darba paņēmieniem aizdomīgi līdzīgi “kolpantam” un “edge_indran”.

Raksturīgi, ka daži no viņiem tēlo amerikāņus vai francūžus, kurus pēkšņi “apgaismo” kāds krievu šovinists un tad viņi draudzīgi vienojas “kopīgā dziesmā”, piem. par to, cik patiesībā progresīva un demokrātiska ir Krievija salīdzinājumā ar Eiropas Savienību un tamlīdzīgi murdzīņi. Sevišķas veiksmes gadījumā viņiem vēl iedod moderēt kādu foruma sadaļu, tad vispār brīnumu lietas notiek.

+5
0
Atbildēt

0

Edmunds Zālīte 28.08.2012. 14.05

tradicionālajos medijos kremlis jau ir veiksmīgi ieviesis šos principus, un ļoti profesionāli zombē gan savu aitu ganāmpulku, gan pāri robežām.

zinot cik aunu ganāmpulks ir liels, projekts pelna nopietnu uzmanību no atbilstošo dienestu puses, demokrātiskajās valstīs.

+3
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 28.08.2012. 10.36

Tiešām tikai gatavojas?
Un kad būs sagatavojusies? :)

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu