Latvijas vārdu totalitāro režīmu upuru piemiņas konferencē nesīs Bordāns • IR.lv

Latvijas vārdu totalitāro režīmu upuru piemiņas konferencē nesīs Bordāns

8
Foto: Raitis Plauks, F64

Līdzīga konference Latvijai būs jāorganizē 2014.gadā

Latvija ir cietusi no diviem totalitāriem režīmiem – no komunisma un nacisma režīma, to savā runā starptautiskā konferencē Ungārijā 23.augustā, pretlikumīgā Molotova-Ribentropa pakta noslēgšanas dienā, teiks Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA).

Konference, kas veltīta Eiropas atceres dienai totalitāro režīmu upuru piemiņai, šogad notiks Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā, informē ministra preses sekretāre Līga Ādamsone. Eiropas Parlaments 2009. gadā pieņēma deklarāciju, kas noteica 23.augustu – dienu, kad 1939. gadā tika noslēgts pretlikumīgais Molotova-Ribentropa pakts – kā piemiņas datumu visu totalitāro režīmu upuru piemiņai Eiropā.

Konferencē paredzētas diskusijas par totalitāro režīmu vēsturisko lomu, upuriem un viņu reabilitāciju, piemiņas vietu veidošanu. Konferenci atklās Ungārijas prezidents Janošs Aders, runas teiks tieslietu ministri no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Horvātijas, Portugāles, Slovēnijas un Slovākijas, ar video konferences starpniecību arī Eiropas Komisijas viceprezidente Vivijena Redinga. Paredzēts arī parakstīt kopīgu deklarāciju par Eiropas piemiņas iestādēm.

Pirmā šāda konferece 2011.gada 23.augustā notika ES prezidējošajā valstī Polijā. Šogad Ungārijā totalitāro režīmu upuru Eiropas piemiņas dienas pasākums notiek otro reizi ES vēsturē. Savukārt 2013. gadā to organizēs Lietuva, bet Latvijai šī atceres diena būs jāorganizē 2014. gadā.

 

Komentāri (8)

Janka, Janic 23.08.2012. 07.37

nest var zaarku , uudeni seskim , bet vaardu , tad jau laikam mees visi nesam arii katrs savu vaardu….taadeeļ pret kalnu ir gruutaaka iešana kaa no kalna

+3
0
Atbildēt

0

buchamona 22.08.2012. 23.56

Jācer, ka viņš to darīs pietiekami skaidri un skarbi – neapaļojot stūrus un neslīkstot zemtekstos.

+3
0
Atbildēt

0

ilmisimo 22.08.2012. 18.11

Latvijas vārdu totalitāro režīmu upuru piemiņas konferencē nesīs Bordāns
__________________
Nesīs?

Uz kurieni? Cik tālu?

/Paredzēts arī parakstīt kopīgu deklarāciju par Eiropas piemiņas iestādēm./ —-

piemiņas iestādes(memorialnyje zavedenija?)…..varbūt vēl “‘iestādījumi”?

+4
-1
Atbildēt

2

    Signija Aizpuriete > ilmisimo 22.08.2012. 23.06

    ——-
    Vai tad katram īstenam NA uz ķermeņa (padusē, labajā pusē-?) nav tetovējums – uzraksts ‘Latvija’ un pases cipariņi? To tetovējumu var nest uz priekšu nākotnē kamēr dzīvs un staigā pa zemes virsu.
    p.s.
    K/f ‘Tegeran 1943’ ar pašu Alēnu Delonu , cerams, ka Bordānu kungs nav skatījies – un nevienā konferencē nepieminēs tos ‘ne-totalitāros’ režīmus, kas Latviju notirgoja Staļinam Teherānas konferences laikā.

    http://www.youtube.com/watch?v=ypSPMyLAclU

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ilmisimo 22.08.2012. 23.53

    Nesīs? Uz Ungāriju. Uzreiz atmiņā olimpiādes atklāšana, pa priekšu komandām iet jaunas meichas ar plāksnītēm, uz kurām lieliem burtiem rakstīts valsts nosaukums. Tātad, Bordāns nesīs plāksnīti ar Latvijas vārdu? Kas aiz viņa soļos?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu