Ugunsgrēka dzēšana • IR.lv

Ugunsgrēka dzēšana

6

Vai uz laiku izslēgt no skolas vardarbīgus bērnus ir īstais risinājums?

Tuvojoties jaunajam mācību gadam, medijos kā raķete uzplaiksnīja informācija par Izglītības un zinātnes ministrijas nodomu, ka agresīvos bērnus no skolas uz laiku drīkstēs izslēgt. Šķiet, daudzi berzēja plaukstas, ka nu tik būs lielā tīrīšana, visus traucējošos skolēnus varēs sūtīt prom, lai tie ļautu mācīties tiem, kas nobrieduši kļūt par kārtīgiem sabiedrības locekļiem. Sastopoties ar šādu paziņojumu, rodas jautājumi, kā šo plānu varēs īstenot, vai tas atrisinās problēmas un kāpēc par to tiek paziņots ar tādu «pompu». Pagaidām plašāku skaidrojumu vai diskusiju nav.

Citās valstīs, piemēram, ASV un Lielbritānijā, skolēnus uz laiku izslēdz no skolas par skolas noteikumu pārkāpšanu, tomēr gribētos dzirdēt, kā šī metode tiks piemērota Latvijā. Pārāk daudz bijuši gadījumi, kad, nokopējot citu modeli, pēc kāda laika konstatējam, ka Latvijā tas nedarbojas. Tāpēc, neapstrīdot nepieciešamību jebkuram bērnam un skolotājam justies drošam un netraucēti veltīt visus spēkus zināšanu apguvei, sabiedrībai būtu vērtīgi uzzināt, vai izslēgšana no skolas ir sods, vai mēģinājums risināt problēmu. Kādi speciālisti iesaistīsies problēmas risināšanā, un kā mēģinās panākt, lai agresīvais skolēns mainītu uzvedību?

Agresija un dusmas ir visiem piemītoši impulsi un emocijas. To provocē daudzu un atšķirīgu problēmu kopums, bet bērnu agresivitātes iemesls visbiežāk ir saistīts ar ģimenes attiecību problēmām, to skaitā vardarbību, uzkrātām emocijām, kuras bērni izpauž skolā. Agresīva uzvedība nerodas vienā dienā, bet tā var būt veids, kā bērns kompensē savas bailes vai dusmas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu